Kaksi nuorta lipaskerääjää hymyilevät käsissään keräyslippaat ja yllään Punaisen Ristin keräysliivit.

Osallistu Nälkäpäivä-keräykseen

Kuva: Marjaana Malkamäki / Suomen Punainen Risti
Kuva: Marjaana Malkamäki / Suomen Punainen Risti

Osallistu Nälkäpäivä-keräykseen

Lahjoittajatyypit
Valitse oikea arvo
Valitse oikea arvo

Nälkäpäivänä kerätään lahjoituksia katastrofirahastoon. Sinun lahjoituksesi auttaa nopeasti ja tehokkaasti siellä, missä tarve kulloinkin on suurin.  

Halutessasi voit jättää yhteystietosi alle, ja seurata työtämme. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä, lahjoittaa voit myös nimettömänä.

Anna oikea arvo

Valitse maksutapa

Toistemme tukena. Aina.

Kiitos Nälkäpäivä-keräykseen osallistuneille. Seuraava keräys on syksyllä 2023. Lipaskeräys jalkautuu ympäri Suomen 28.–30.9.2023.

Sinun avullasi Punaisen Ristin vapaaehtoiset auttavat nopeasti ja tehokkaasti siellä missä eniten apua tarvitaan: maailmalla luonnonmullistusten ja sotien uhreja tai Suomessa äkillisen onnettomuuden kohdanneita ihmisiä.

Liity auttajiin ja varmista, että apua on saatavilla jatkossakin.

Tule lipaskerääjäksi Nälkäpäivänä
Tule kerääjäksi Nälkäpäivänä
Ohjeet ja vinkit koulujen Nälkäpäivään
Vinkit koulujen Nälkäpäivään
Näin yritys voi osallistua Nälkäpäivään
Näin yritys voi osallistua Nälkäpäivään
Yli 98%
kerääjistä sanoo haluavansa tulla mukaan uudelleen
Lahjoitusten avulla autetaan hädänalaisia kotimaassa ja maailmalla
Nälkäpäivä 2022 tuotti kokonaisuudessaan 2,2 miljoonaa euroa
Lahjoituksilla autetaan kuivuudesta kärsiviä ihmisiä
"Pahin kuivuus neljään vuosikymmeneen"

Tietoa Nälkäpäivä-keräyksestä

Helpointa on lahjoittaa netissä

Maksutavat: suomalaiset verkkopankit, luottokortit Visa ja Master, MobilePay, Pivo ja Siirto.

MobilePay-lahjoitus

Lahjoita haluamasi summa MobilePayllä numeroon 10900

Tekstarilahjoitus

Lahjoita 20 € - lähetä tekstiviesti SPR20 numeroon 16499

Lahjoita 15 € - lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499

Lahjoita 10 € - lähetä tekstiviesti SPR10 numeroon 16499

Lahjoita 5 € - lähetä tekstiviesti SPR5 numeroon 16499

Tilitiedot Nälkäpäivä-lahjoitusta varten

Tili: OP FI52 5000 0120 4156 73. Saaja: Suomen Punainen Risti. Viite: 5173.

Nälkäpäivän yrityslahjoitus

Tee yrityslahjoitus netissä. Voit tilata laskun tai maksaa heti. Vähintään 500€ lahjoituksella yrityksesi saa linkin Nälkäpäivän viestintämateriaaleihin.

Tässä muutama esimerkki siitä mitä rahalla saa.

Maailmalla:

 • 3 €: Neljä kiloa riisiä perheelle Somaliassa
 • 6 €: Kymmenen lautasellista maissipuuroa lapsille ja heidän hoitajilleen päiväkodissa Malawissa.
 • 10 €: Monipuolinen ateria kuuden hengen perheelle Somaliassa
 • 20 €: Kaksi hygieniapakettia tytöille Malawissa. Paketit mahdollistavat koulunkäynnin myös kuukautisten aikana.

Suomessa:

 • 50 €: henkisen tuen koulutus yhdelle vapaaehtoiselle
 • 180 €: vaatteet tulipalossa kotinsa menettäneelle

Nälkäpäivänä kerätään rahaa Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Lahjoituksia ei sidota etukäteen tiettyyn kohteeseen. Siksi niitä voidaan käyttää nopeasti siellä, missä avun tarve on suurin.

Apua tarvitaan toistuvasti esimerkiksi luonnonkatastrofeissa; taifuunit, maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset, rankkasateet, tulvat, kuivuus ja maanvyörymät ovat yleisiä ja aiheuttavat inhimillistä kärsimystä.

Luonnonkatastrofin jälkeen Punainen Risti jakaa perheille vesikanistereita, lämmintä ruokaa, pressuja ja hygieniapaketteja sekä tarvittaessa ensiapua ja psykososiaalista tukea. Punainen Risti on mukana myös valmiudessa ja ennakkovarautumisessa sekä jälleenrakennuksessa katastrofien jälkeen. 

Suomessa Nälkäpäivä-lahjoituksilla tuetaan vapaaehtoisten kouluttamista ja ylläpidetään valmiutta vastata erilaisiin kriiseihin tehokkaasti. Äkillisiä onnettomuus- ja häiriötilanteita ovat esimerkiksi tulipalot, tulvat ja suuronnettomuudet. Vapaaehtoisilla on usein tärkeä rooli ihmisten kohtaamisessa kokonaisvaltaisesti hädän hetkellä.  

Ensimmäinen Nälkäpäivä-keräys järjestettiin Itä-Afrikan nälänhädän uhrien auttamiseksi. Siitä syntyi nimi Nälkäpäivä. Silloin Nälkäpäivänä kannustettiin halukkaita syömään kevyesti yhtenä päivänä ja lahjoittamaan säästyneet varat keräykseen. ​

​Nykyään Nälkäpäivää voi viettää haluamallaan tavalla, eikä herkuttelukaan ole kiellettyä. Nälkäpäivän idea on se, että kaikilla olisi riittävästi ruokaa ja jokaista apua tarvitsevaa autettaisiin hädän hetkellä.

Nälkäpäivä on Suomen Punaisen Ristin keräys, joka järjestetään joka vuosi syyskuussa. Nälkäpäivän äiti oli pälkäneläinen vapaaehtoinen Mailis Korhonen, joka keksi idean ”kaikkien pälkäneläisten rahankeruutalkoista”.

Marraskuussa 1980 Pälkäneellä kuhisi. Punaisen Ristin Pälkäneen osasto oli haastanut koko kylän säästämään ruokakuluissaan yhden päivän ajan ja lahjoittamaan säästyneet varat Afrikan nälkäänäkeville. Lahjoitustapoja oli paljon, mm. lipaskeräys, soppamyyntiä ja kirkkokonsertti.

Keräys käynnistettiin poikkeusoloissa, sillä lehtilakko vaikeutti keräyksestä tiedottamista. Koululaisten mukana viesti keräyksestä kuitenkin kulki yli tuhanteen kotiin ja tempaus onnistui yli odotusten.

Jo seuraavana vuonna se laajeni valtakunnalliseksi ja sai nimen Nälkäpäivä. Nykyisin se järjestetään lähes jokaisella Suomen paikkakunnalla.

Nälkäpäivänä on kerätty yli 100 miljoonaa euroa. Lukemattomat ihmiset ovat saaneet apua niin maailmalla kuin Suomessakin.

Katastrofirahaston sääntöjen mukaan keräyskulut saavat olla korkeintaan 20 prosenttia. Jokaisesta rahastoon lahjoitetusta eurosta menee siis vähintään 80 senttiä avustuskohteeseen.

Keräyskulut ovat suoria lahjoitusten hankkimisesta aiheutuvia kuluja, kuten lahjoituspyyntökirjeiden paino- ja postituskulut, keräysvälineiden hankintakulut, markkinointikulut sekä ulkopuolisten palveluntarjoajien kuten operaattoreiden ja pankkien veloittamat kulut.

Kyllä. Esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneet tarvitsevat apua välttämättömiin hankintoihin hammasharjasta lähtien. Punainen Risti antaa myös henkistä tukea onnettomuuksien uhreille ja heidän läheisilleen.

Koronakriisin aikana on tullut hyvin esille se, miten tärkeää varautuminen on. Nälkäpäivänä kerätyt lahjoitukset auttavat ylläpitämään valmiuttamme toimia poikkeusoloissa.

Katastrofirahaston varoja käytetään myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun auttamisvalmiuteen. Vapaaehtoiset auttavat viranomaisia esimerkiksi kadonneiden etsinnöissä ja suurissa onnettomuuksissa.

Lue lisää Nälkäpäivä-lahjoitusten käytöstä kotimaassa

Kysy Nälkäpäivä-keräyksestä

Kysymyksiä ja vastauksia lipaskeräämisestä

Nälkäpäivän lipaskeräys järjestetään 22.-24.9.2022. Tarvitset mukaasi kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja säähän sopivat vaatteet.

Etsi lähin lipaskeräyspaikkasi

Tai ilmoittaudu lipaskerääjäksi ympäri vuoden

Mukaan tarvitset vain kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja säähän sopivat vaatteet.

 • Käytä halutessasi suu-nenäsuojainta ja huomioi käsihygienia.
 • Huomioi alueesi koronatilanne.
 • Tulethan paikalle vain terveenä.

Nälkäpäivän lipaskeräys järjestetään lähes jokaisella paikkakunnalla koko maassa. Voit kerätä millä paikkakunnalla haluat ja niin pitkään kuin sinulle sopii. Keräyksen käytännön järjestelyt vaihtelevat paikkakunnittain.

Katso lähin keräyspaikkasi

Lipaskeräämisen lisäksi voit kerätä myös netissä. Vaivattomin tapa osallistua Nälkäpäivään on ryhtyä Nälkäpäivä-digikerääjäksi.

Kuka tahansa voi tulla lipaskerääjäksi. Lipaskerääjän ei tarvitse olla Punaisen Ristin jäsen tai vapaaehtoinen vaan mukaan voivat tulla kaikki, jotka haluavat auttaa antamalla omaa aikaansa.

Alaikäisten lasten mukana on oltava riittävästi aikuisia, jotka vastaavat lippaista ja lapsista. Myös harrasteryhmät, työporukat ja koululuokat voivat osallistua.
Lue tarkemmat tiedot siitä, minkä ikäisenä voi tulla keräämään

 

Kuka tahansa voi lähteä lipaskerääjäksi. Kerääjien turvallisuuden ja mukavan keräyskokemuksen turvaamiseksi suosittelemme kuitenkin, että

 • alakouluikäiset (7-12-vuotiaat) keräävät aina aikuisen valvonnassa
 • yläkouluikäiset (13-15-vuotiaat) voivat kerätä ilman aikuisen valvontaa, mieluiten pareittain tai ryhmässä
 • lukioikäiset (16-vuotiaat ja vanhemmat) voivat kerätä itsenäisesti.

Vaivattomin tapa osallistua Nälkäpäivään on kerätä lahjoituksia netissä ja somessa.

Ryhdy Nälkäpäivä-digikerääjäksi

Nettikerääjän ohjeet ja vinkit

Käteisen käyttö vähenee jatkuvasti. Rahan siirto digitaalisesti on helpompaa ja edullisempaa kuin käteisen käsittely - sekä lahjoittajalle että kerääjälle.

Pienikin summa merkitsee paljon. Sinä ja lahjoittajasi näette mitä saatte yhdessä aikaan. Keräykselle kannattaa asettaa maltillinen tavoite, sillä sen saavuttamisesta tulee kaikille hyvä mieli. Jos lahjoituspotti kasvaa suuremmaksi kuin alun perin ajattelit, tavoitetta voi keräyksen aikana nostaa.

Digikerääminen on helppoa vapaaehtoistyötä. Muutamalla klikkauksella luot varainkeruusivun, ja jaat lahjoituspyynnön puhelimella tai tietokoneella. Myös lahjoittajalle digikeräys on helppo – vain muutama klikkaus ja homma on hoidettu.

Sinäkin olet loistava digikerääjä juuri sellaisena kuin olet. Tavoitat parhaiten ihmiset, joihin sinulla on jo jonkinlainen yhteys. Siksi juuri sinun persoonallisuutesi puhuttelee heitä. 

Kyllä on. Vain kirjautumalla käyttäjätilillesi voit muokata keräyksesi tietoja, poistaa keräyksen julkaisusta tai perustaa uuden keräyksen. Myös keräyksen etenemisestä tiedottaminen onnistuu vain kirjautuneena.

Kun olet kirjautunut tilillesi, löydät keräykset helposti Varainkeruusivusi-osiosta.

Jos et ole aikaisemmin rekisteröitynyt lahjoita.punainenristi.fi -sivustolle, sinulle syntyy keräystä perustaessasi käyttäjätili. Saat sähköpostiisi viestin otsikolla "Validate your user account". Viestin lähettäjä on contact@iraiser.eu.

Jos et löydä viestiä saapuneiden kansiosta, tarkistathan myös roskapostit. Vahvista sähköpostiosoitteesi klikkaamalla viestissä olevaa linkkiä. Näin käyttäjätilisi aktivoituu.

 • Kirjaudu sisään tilillesi. Henkilökohtainen hallintapaneeli-sivu avautuu.
 • Valitse Varainhankintasivusi-välilehti.
 • Valitse keräys, jota haluat muokata. Paina sitten pientä punaista nuolta oikeassa alareunassa.
 • Klikkaa sivun vasemmassa reunassa olevaa valkoista Muokkaa sivua -painiketta. Tee haluamasi muokkaukset sisältöön. Voit myös poistaa sivun julkaisusta hetkeksi, tai poistaa sen pysyvästi. 
 • Julkaise muutokset.
 • Kirjaudu ulos tililtäsi.

HUOM! Joskus muutosten julkaisu voi kestää jopa 15 minuuttia. Odota rauhassa, ja lataa keräyssivusi uudelleen.

Kyllä. Kirjautumalla sisään tilillesi voit perustaa juuri niin monta keräystä, kuin haluat.

Varainkeruusivusi otsikko on keräyksesi nimi.

Kuvaus-teksti tulee varainkeruusivullesi kohtaan Tehtävänanto. Kerro miksi lahjoituskohde on sinulle tärkeä, ja pyydä lahjoituksia.

HUOM! Joskus muutosten julkaisu voi kestää jopa 15 minuuttia. Odota rauhassa, ja lataa keräyssivusi uudelleen.

Perusta keräys aina "Yksityishenkilönä" jos haluat lisätä keräyssivulle oman pyöreän pikkukuvan, esimerkiksi logon.

Valitettavasti Tiimi-vaihtoehdossa pyöreää kuvaa ei voi vaihtaa, vaikka kuvan päällä näkyy kolme pientä pistettä.

Keräyssivun ison kuvan koko on 1920x400 px (max 1MB) ja tiedostomuoto .png tai .jpg. Kuvan yläosan päällä on tummennus, joten sijoita tärkein sisältö (esim. logo) kuvan keskiosaan.

Myös yritykset voivat perustaa nettikeräyksen henkilökunnalle tai yhteistyökumppaneilleen. Keräykseen voi lahjoittaa pesämunan, tai vaikka tuplata henkilökunnan lahjoittaman summan. 

Yritys voi perustaa tavallisen keräyksen, tai kattokeräyksen jonka alle voi luoda useita tiimejä. Sen avulla vaikkapa yrityksen eri toimipisteiden keräyspotit saadaan pysymään erillään ja niiden kesken voidaan käydä leikkimielistä kisaa.

Vinkki: Perusta tavallinen keräys aina "Yksityishenkilönä" jos haluat lisätä keräyssivulle oman pyöreän pikkukuvan, esimerkiksi logon. Valitettavasti kattokeräyksen pyöreää kuvaa ei voi vaihtaa, vaikka kuvan päällä näkyy kolme pientä pistettä.

Yksityinen keräys

Jos et halua yrityksen nettikeräystä näkyviin lahjoita.punainenristi.fi -sivustolla, toimi näin:

 • ota yhteyttä lahjoitukset@punainenristi.fi
 • kerro, että haluat perustaa yksityisen keräyksen. Ilmoita lahjoituskohde.
 • lähetämme sinulle linkin, jossa voit perustaa yksityisen keräyksen
 • HUOM sinun pitää luoda käyttäjätili, ja olla kirjautuneena, kun klikkaat linkkiä ja aloitat yksityisen keräyksen 

Lahjoituslaskun tilaus

Jos yritys ei voi lahjoittaa netissä, mutta summa halutaan lisätä keräyspottiin, toimi näin:

 • tilaa lasku
 • ota yhteyttä lahjoitukset@punainenristi.fi 
 • kerro, että olet tilannut laskun, ja haluat lisätä summan nettikeräykseen. Kerro keräyksen linkki, summa ja muut tiedot.
 • lisäämme tiedot lahjoituspottiin käsin

Päätä aluksi haluatko perustaa tavallisen keräyksen, vai kattokeräyksen jonka alle voi luoda useita tiimejä.

Kattokeräys sopii esimerkiksi yritykselle tai koululle. Sen avulla eri tiimien keräyspotit voivat käydä leikkimielistä kisaa.

Visuaalinen vinkki: Perusta tavallinen keräys aina "Yksityishenkilönä" jos haluat lisätä keräyssivulle oman pyöreän pikkukuvan, esimerkiksi logon. Valitettavasti kattokeräyksen pyöreää kuvaa ei voi vaihtaa, vaikka kuvan päällä näkyy kolme pientä pistettä.

Kun haluat perustaa tavallisen keräyksen, toimi näin:

 • Aloita oma keräyksesi lahjoita.punainenristi.fi -sivuilla valitsemalla lahjoituskohde
 • Valitse Tule mukaan.
 • Valitse Yksityishenkilö.
 • Anna keräyksellesi nimi ja tavoitesumma.
 • Lopuksi paina Luo varainkeruusivusi.
 • Kirjaudu sisään tilillesi. Jos sinulla ei vielä ole tiliä, täytä lomake ja lähetä se. Saat sähköpostiisi viestin otsikolla "Validate your user-account". Viestin lähettäjä on contact@iraiser.eu. Vahvista sähköpostiosoitteesi klikkaamalla viestissä olevaa linkkiä. Näin käyttäjätilisi aktivoituu.
 • Löydät keräyksesi Varainkeruusivusi-osiosta. Voit muokata jo luomasi keräyksen sisältöä tai poistaa sen julkaisusta. Voit myös perustaa uuden keräyksen klikkaamalla oikealta ylhäältä Tule mukaan -painiketta.

Keräyksen muokkaaminen:

 • Klikkaa vasemmalla olevaa valkoista Muokkaa sivua -painiketta.
 • Valitse keräyksen päättymisaika.
 • Vaihda halutessasi keräyssivun iso kuva. Kuvan koko on 1920x400 px (max 1MB) ja tiedostomuoto .png tai .jpg.
 • Kirjoita Kuvaus-kenttään miksi perustit keräyksen, ja pyydä ihmisiä lahjoittamaan.
 • Paina Julkaise muutokset.
 • Voit lisätä keräyssivulle myös pyöreän kuvan, esimerkiksi logon.
 • Jaa keräyksesi haluamallesi somealustalle painamalla vasemman reunan kuvakkeita.

Jos haluat perustaa kattokeräyksen, toimi näin:

 • Aloita oma keräyksesi lahjoita.punainenristi.fi -sivuilla valitsemalla lahjoituskohde
 • Valitse Tule mukaan.
 • Valitse Yritys/Koulu/Tiimi.
 • Anna keräyksellesi nimi ja tavoitesumma.
 • Lopuksi paina Luo varainkeruusivusi.
 • Kirjaudu sisään tilillesi. Jos sinulla ei vielä ole tiliä, täytä lomake ja lähetä se. Saat sähköpostiisi viestin otsikolla "Validate your user-account". Viestin lähettäjä on contact@iraiser.eu. Vahvista sähköpostiosoitteesi klikkaamalla viestissä olevaa linkkiä. Näin käyttäjätilisi aktivoituu.
 • Löydät keräyksesi Varainkeruusivusi-osiosta. Voit muokata jo luomasi keräyksen sisältöä tai poistaa sen julkaisusta. Voit myös perustaa uuden keräyksen klikkaamalla oikealta ylhäältä Tule mukaan -painiketta.

Keräyksen muokkaaminen:

 • Klikkaa sivun vasemmassa laidassa olevaa valkoista Muokkaa sivua -painiketta.
 • Valitse keräyksen päättymisaika.
 • Vaihda halutessasi keräyssivun iso kuva. Kuvan koko on 1920x400 px (max 1MB) ja tiedostomuoto .png tai .jpg.
 • Kirjoita Kuvaus-kenttään miksi perustit keräyksen, ja pyydä ihmisiä lahjoittamaan.
 • Paina Julkaise muutokset.
 • HUOM Keräyssivulle ei valitettavasti voi vaihtaa pyöreää kuvaa, vaikka kuvan päällä näkyy kolme pientä pistettä.
 • Jaa keräyksesi haluamallesi somealustalle painamalla painamalla vasemman reunan kuvakkeita.

Jos haluat perustaa kattokeräyksen alle alakeräyksiä, klikkaa vasemmalla olevaa harmaata Liity tiimiin -painiketta. Alakeräyksille voi asettaa omat nimet ja keräystavoitteet.

Jos olet jo rekisteröitynyt, aloita uusi keräys näin

 • Kirjaudu sisään tilillesi. Henkilökohtainen hallintapaneeli-sivu avautuu.
 • Paina oikeassa yläkulmassa olevaa Tule mukaan -nappia.
 • Valitse lahjoituskohde ja paina jälleen Tule mukaan -nappia.
 • Täytä pyydetyt tiedot ja paina Luo varainkeruusivusi -painiketta.

Maksutapoja on useita: suomalaiset verkkopankit, luottokortit Visa ja Master, sekä mobiilialustat MobilePay, Pivo ja Siirto.

Maksunvälityspalvelun toteuttajana ja maksupalvelun tarjoajana toimii Paytrail Oyj (y-tunnus 2122839-7) yhteistyössä suomalaisten pankkien ja luottolaitosten kanssa.

Paytrail Oyj näkyy maksun saajana tiliotteella tai korttilaskulla ja välittää maksun Punaiselle Ristille. Paytrail Oyj:llä on maksulaitoksen toimilupa.

Lahjoitus kirjautuu keräykseen vasta, kun lahjoittaja palaa onnistuneen maksun jälkeen pankin sivulta takaisin sivustolle.

Jos lahjoittaja ei palaa takaisin keräyssivustolle, lahjoitus ei näy, mutta on kuitenkin tullut Punaisen Ristin tilille.

iRaiser on ranskalainen yritys, jonka alustan päälle lahjoita.punainenristi.fi -verkkopalvelu on rakennettu. Palvelu on ns. Peer-to-Peer -palvelu. Sivustolla voi perustaa oman nettikeräyksen, ja kerätä lahjoituksia Suomen Punaiselle Ristille.