Tule Nälkäpäivä-kerääjäksi

Kuva: Marjaana Malkamäki / Suomen Punainen Risti

Toistemme tukena. Aina.

Nälkäpäivä-keräys tunnetaan parhaiten vapaaehtoisista lipaskerääjistä punaisissa liiveissä. Tunnistatko heistä välittyvän auttamisen ja yhdessätekemisen ilon?

Myös sinä voit osallistua. Kerääminen on hauskaa ja helppoa.

Seuraava Nälkäpäivä-lipaskeräys järjestetään 23.-25.9.2021. Tule mukaan, pukeudu punaiseen ja liity auttajiin! Muistathan, että voit myös kerätä netissä koko kampanjan ajan aina syyskuun alusta lokakuun loppuun. 

Katso paikkakuntasi Nälkäpäivätapahtuma ja ilmoittaudu kerääjäksi täällä. Tapahtumasivulla on maininta mikäli paikkakunnallasi on mahdollista tulla kerääjäksi myös ilman ennakkoilmoittautumista.

Jos et löydä paikkakuntasi tietoja, tai sinua askarruttaa jokin muu, niin laitathan viestiä osoitteeseen keraykset(at)punainenristi.fi.

Yli 95%
kerääjistä sanoo haluavansa tulla mukaan uudelleen

Kysymyksiä ja vastauksia lipaskeräämisestä

Nälkäpäivän lipaskeräys järjestetään 23.-25.9.2021. Tarvitset mukaasi kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja säähän sopivat vaatteet.

Ilmoittauduthan ennakkoon – joillakin paikkakunnille on mahdollista tulla mukaan myös ilman ennakkoilmoittautumista.

Mukaan tarvitset vain kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja säähän sopivat vaatteet. Muista ottaa mukaan omat käsineet, jotta lipaskerääminen on koronatilanteessa mahdollisimman turvallista sinulle.

Voit itse päättää kuinka kauan ja missä haluat kerätä. Voit tulla mukaan keräämään kaikkina kolmena lipaskeräyspäivänä tai vaikkapa vain puolen tunnin ajaksi.

Parhaat keräyspaikat ovat siellä, missä ihmiset liikkuvat. Halutessasi voit hakea lippaan matkalla töihin ja kysyä työtovereiltasi, haluaisivatko he lahjoittaa Nälkäpäivään.

Lipaskeräämisen lisäksi voit kerätä myös netissä. Vaivattomin tapa osallistua Nälkäpäivään on ryhtyä Nälkäpäivä-digikerääjäksi.

Paras keräyspaikka on se, missä ihmiset liikkuvat. Kauppojen edustat ja muut vilkkaat julkiset paikat ovat hyviä keräyspaikkoja. Kun saat keräyslippaan ja liivin niitä jakavalta vapaaehtoiselta, kysy häneltä vinkkejä siihen, missä sinun kannattaisi kerätä.

Kuka tahansa voi tulla lipaskerääjäksi. Alaikäisten lasten mukana on oltava riittävästi aikuisia, jotka vastaavat lippaista ja lapsista. Myös harrasteryhmät, työporukat ja koululuokat voivat osallistua.

Lipaskerääjän ei tarvitse olla Punaisen Ristin jäsen tai vapaaehtoinen vaan mukaan voivat tulla kaikki, jotka haluavat auttaa antamalla omaa aikaansa.

Kuka tahansa voi lähteä lipaskerääjäksi. Alakouluikäisten lasten mukana on oltava riittävästi aikuisia, jotka ovat vastuussa lippaista ja lapsista. Yläkouluikäiset nuoret voivat lähteä vaikka porukalla keräämään. Myös harrastusporukat, koululuokat tai vaikka urheiluseurat voivat hakea lippaan tai useammankin ja kerätä yhdessä.

Vaivattomin tapa osallistua Nälkäpäivään on kerätä lahjoituksia netissä ja somessa.

Ryhdy Nälkäpäivä-digikerääjäksi

Nälkäpäivä-digikerääjäksi
Nälkäpäivä-digikerääjäksi
YouTube-upotuksen esikatselukuva
Katso vinkkejä Nälkäpäivä-kerääjänä toimimiseen! Video: Suomen Punainen Risti

Tietoa Nälkäpäivä-keräyksestä

Lahjoita tai osallistu digi- tai lipaskerääjänä. Nälkäpäivän lipaskeräys jalkautuu ympäri Suomen 23.-25.9.2021. Netissä kerätään syys- ja lokakuun ajan.

Lahjoitustavat

 • Lahjoita netissä verkkolomakkeella
 • Lahjoita 15 € - lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499
 • Lahjoita haluamasi summa MobilePayllä numeroon 10900
 • Tee tilisiirto FI52 5000 0120 4156 73, viite 5173
 • Lahjoita Nälkäpäivän Facebook-keräykseen
 • Lahjoita yhteiseen Nälkäpäivä-nettikeräykseen
 • Lahjoita 5 € - lähetä tekstiviesti SPR5 numeroon 16499
 • Lahjoita 10 € - lähetä tekstiviesti SPR10 numeroon 16499
 • Lahjoita 20 € - soita 0600 122 20 (20,28 € + pvm/mpm)
 • Lahjoita haluamasi summa Pivolla numeroon 888500
 • Lahjoita Tokmannin myymälöiden kassoilla

Nälkäpäivänä kerätään sitomattomia varoja Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Varoja ei sidota etukäteen tiettyyn kohteeseen. Siksi varoja voidaan käyttää nopeasti siellä, missä avun tarve on suurin.

Apua tarvitaan esimerkiksi Fiilippiineillä, sillä se kuuluu maailman katastrofialtteimpiin maihin; taifuunit, maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset, rankkasateet, tulvat, kuivuus ja maanvyörymät ovat yleisiä ja aiheuttavat inhimillistä kärsimystä. Luonnonkatastrofin jälkeen Punainen Risti jakaa perheille vesikanistereita, lämmintä ruokaa, pressuja ja hygieniapaketteja sekä tarvittaessa ensiapua ja psykososiaalista tukea. Punainen Risti on mukana myös valmiudessa ja ennakkovarautumisessa sekä jälleenrakennuksessa katastrofien jälkeen. 

Suomessa Nälkäpäivänä lahjoitetuilla varoilla mahdollistetaan vapaaehtoisten kouluttaminen ja ylläpidetään kotimaan valmiutta, jotta erilaisiin kriiseihin voidaan vastata tehokkaasti. Äkillisiä onnettomuus- ja häiriötilanteita ovat esimerkiksi tulipalot, tulvat ja suuronnettomuudet. Vapaaehtoisilla on usein tärkeä rooli ihmisten kohtaamisessa kokonaisvaltaisesti hädän hetkellä.  

Jokaisesta katastrofirahastoon lahjoitetusta eurosta vähintään 80 senttiä menee avustuskohteeseen. Katastrofirahaston sääntöjen mukaan keräyskulut saavat olla korkeintaan 20 prosenttia.

Keräyskulut koostuvat keräysvälineiden, kuten keräyslippaiden ja liivien hankinnasta, keräysturvallisuudesta ja viestinnästä. Katastrofirahaston säännöt ja tiukka valvonta säätelevät lahjoitettujen rahojen käyttöä.

Tässä muutama esimerkki siitä mitä rahalla saa.

Maailmalla:

 • 1,2 €: saippuaa pakolaisleirillä elävälle perheelle koronavirukselta suojautumiseen
 • 3,8 €: ruokaa kolmeksi päiväksi ruokapulasta kärsivälle perheelle
 • 5 €: hedelmäpuu ruokapulasta kärsivälle perheelle omavaraisen ravinnonsaannin edistämiseen
 • 35 €: kuivuudessa pärjäävä puutarha perheelle omavaraisen ravinnonsaannin edistämiseen.

Suomessa:

 • 1 €: nenä-suusuojain vapaaehtoiselle
 • 50 €: henkisen tuen koulutus yhdelle vapaaehtoiselle
 • 160 €: vaatteet tulipalon uhrille

Kyllä. Esimerkiksi tulipalossa kotinsa menettäneet tarvitsevat apua välttämättömiin hankintoihin hammasharjasta lähtien. Punainen Risti antaa myös henkistä tukea onnettomuuksien uhreille ja heidän läheisilleen.

Koronakriisin aikana on tullut hyvin esille se, miten tärkeää varautuminen on. Nälkäpäivänä kerätyt lahjoitukset auttavat ylläpitämään valmiuttamme toimia poikkeusoloissa.

Katastrofirahaston varoja käytetään myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun auttamisvalmiuteen. Vapaaehtoiset auttavat viranomaisia esimerkiksi kadonneiden etsinnöissä ja suurissa onnettomuuksissa.

Lue lisää Nälkäpäivä-lahjoitusten käytöstä kotimaassa

Nälkäpäivä on Suomen Punaisen Ristin keräys, joka järjestetään joka vuosi syyskuussa. Nälkäpäivän äiti oli pälkäneläinen vapaaehtoinen Mailis Korhonen, joka keksi idean ”kaikkien pälkäneläisten rahankeruutalkoista” vuonna 1980.

Tapahtuma laajeni nopeasti koko maahan, ja nykyisin se järjestetään lähes jokaisella Suomen paikkakunnalla.

Ensimmäinen Nälkäpäivä-keräys järjestettiin Itä-Afrikan nälänhädän uhrien auttamiseksi. Siitä syntyi nimi Nälkäpäivä. Silloin Nälkäpäivänä kannustettiin halukkaita syömään kevyesti yhtenä päivänä ja lahjoittamaan säästyneet varat keräykseen. ​

​Nykyään Nälkäpäivää voi viettää haluamallaan tavalla, eikä herkuttelukaan ole kiellettyä. Nälkäpäivän idea on se, että kaikilla olisi riittävästi ruokaa ja jokaista apua tarvitsevaa autettaisiin hädän hetkellä.