20.04.2023

Lasten nälkä vähenee pitkäjänteisellä työllä

Pieni lapsi istuu maassa syömässä.
Kuva: Amizero

Punaisen Ristin ylläpitämissä keskuksissa Burundissa ehkäistään ja hoidetaan lasten aliravitsemusta muun muassa opettamalla tasapainoisten aterioiden valmistusta.

Nälkä on Burundin kodeissa pelottavan yleinen vieras.

Yli puolet alle 5-vuotiaista lapsista on aliravitsemuksen takia pienikasvuisia. Monet pienet lapset ja raskaana olevat naiset kärsivät yleisesti myös anemiasta.

Yksi nälästä aiemmin kärsineistä lapsista on Christa Ariella Akimana. Puolitoista vuotta sitten hänellä diagnosoitiin vakava aliravitsemus.

Tytön isoäiti Angéline Kabura kertoo, että puolen vuoden ajan tytöllä ei ollut ruokahalua eikä tämä liikkunut tai leikkinyt.

Nyt Ariella on kuitenkin terve, ”enemmän kuin normaali”. Hän sai apua Burundin Punaisen Ristin ylläpitämässä oppimis- ja ravitsemuskeskuksessa ja on toipunut.

Ennaltaehkäisevää hoitoa

Nainen mittaa lapsen kädenympärystä, mies tekee muistiinpanoja.
Ester Kabura on yhteisön terveystyöntekijä, joka tekee lapsille aliravitsemustutkimuksia. Kuva: Amizero

Oppimis- ja ravitsemuskeskukset ovat osa EU:n tukema hanketta, jossa ovat mukana myös Suomen ja Espanjan Punaiset Ristit. Hankkeessa parannetaan yhteisöjen hyvinvointia muun muassa kohentamalla ruokaturvaa ja vesihuoltoa, ehkäisemällä seksuaalista ja sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa sekä tutkimalla ja hoitamalla aliravittuja lapsia.

Lasten aliravitsemuksen hoitoa varten kolmeen kuntaan on perustettu 68 terveys- ja ravitsemuskomiteaa, joista jokaisessa työskentelee koulutettuja yhteisötyöntekijöitä ja vapaaehtoisia.

Hymyilevä nainen puolilähikuvassa.
”Äiti Valona” toimiva Dorine Nihorimbere on huomannut, että aliravitsemukseen liittyvät sairaudet ovat vähentyneet. Kuva: Amizero

Keskuksissa tutkitaan lasten aliravitsemusta mittaamalla säännöllisesti heidän käsivartensa ympärys.

Mikäli tulokset viittaavat aliravitsemukseen, heidät ohjataan saamaan lisähoitoa. Aliravitut lapset saavat lisäravinteita ja vanhemmille näytetään, miten he voivat valmistaa tasapainoisen aterian.

Myös imettäviä ja raskaana olevia naisia opastetaan aliravitsemuksen ehkäisyyn. Vaikeimmat tapaukset ohjataan sairaalaan.

”Ruokimme heitä aiemmin huonosti, koska emme tienneet”, toteaa Ariellan isoäiti Angéline Kabura.

Vuodesta 2020 alkaen yli 102 000 alle 5-vuotiasta lasta on päässyt keskusten järjestämiin ravitsemusseulontoihin.

Nainen tutkii äitinsä sylissä olevaa vauvaa.
Useimmat lapset, kuten Kevine Iratabara, todetaan tutkimuksissa terveiksi. Kuva: Amizero

Keskuksissa työskenteleviä vapaaehtoisia äitejä kutsutaan nimellä Mama Light, ”äiti Valo”.

”Olen ollut kaksi vuotta äiti Valona ja olen havainnut, että aliravitsemukseen liittyvät sairaudet ovat yhteisössämme vähentyneet. Lasten ja raskaana olevien naisten ravitsemuksessa on tapahtunut myönteistä edistystä”, sanoo Dorine Nihorimbere.

Useimmat keskukseen tulevat lapset ovatkin terveitä.

Yksivuotias Kevine Iratabara on juuri käynyt läpi aliravitsemustutkimuksen ravitsemusvapaaehtoisen eli ”äiti Valon” avustamana. Hänen tuloksensa ovat normaalit.

Nainen mittaa pienen lapsen käsivarren ympärystä.
Aliravitsemusta tutkitaan mittaamalla lapsen käsivarren ympärys. Annick Bella on nyt terve. Kuva: Amizero

Annick Bella on tullut mitattavaksi toista kertaa. Hänen tuloksensa ovat nyt normaalit, mutta vuosi sitten hän oli vielä aliravittu. Työ siis tuottaa tuloksia.

Katso tarkemmin videolta, millaista aliravitsemustyö on.

 

YouTube-upotuksen esikatselukuva
Aliravitsemuskeskuksessa on kuultu monta menestystarinaa, kun lapset ovat tervehtyneet. Video: Amizero
Kehitysyhteistyö
Kehitysyhteistyö
Humanitaarinen apu
Humanitaarinen apu