21.12.2023

Kuivuus

Henkilö hakee vettä suuren vesialtaa pohjalta. Altaan pohjalla on enää pieni lammikko.
Kuva: Aapo Huhta / Suomen Punainen Risti

Ilmastonmuutoksen takia kuivat kaudet ovat lisääntyneet ja pitkittyneet.

Kuivuus on pitkään kestänyt vähäisen sateen tai sateettomuuden jakso, joka voi pahimmillaan johtaa aavikoitumiseen.

Pitkittynyt kuivuus voi tarkoittaa eri puolella maailmaa hyvin eri asioita. Kuivuuskaudet ovat toistuva luonnonilmiö, mutta ilmastonmuutoksen takia kuivat kaudet ovat lisääntyneet ja pitkittyneet.

Kuivuus muuttuu katastrofiksi, kun ihmiset ovat käyttäneet loppuun säästönsä, ruokavarastonsa ja muut selviytymiskeinonsa. Kuivuutta seuraavat satojen menetykset johtavat ruokaturvattomuuteen, aliravitsemukseen, nälänhätään, epidemioihin ja pakolaisuuteen.

Kuivuuskausien aikana yhteisöjen välille syntyy myös kilpailua resursseista, kuten viljelysmaasta ja vedestä. Pahimmillaan puute voi eskaloitua väkivaltaisuudeksi.

Kuivuus on salakavala ilmiö, joka etenee hitaasti, mutta tuhoisasti. Vuosia jatkunut kuivuus vaikuttaa ihmisten elinkeinoihin – maatalouteen ja paimentamiseen – lamauttavalla tavalla. Ihmiset pärjäävät yleensä muutaman sadon menetyksen yli varastoilla ja vaihdannaisverkostoilla.

Aavikoituminen alkaa, kun maaperä kuivuu ja rappeutuu niin, että maasta tulee viljelykelvotonta. Liian intensiivisen maanviljelyn, liikalaiduntamisen ja metsäkadon seurauksena maaperä menettää kykynsä palautua kuivien jaksojen jälkeen.

Punainen Risti ennaltaehkäisee

  • Jakamalla siemeniä, lannoitteita ja työkaluja
  • suunnittelemalla kastelujärjestelmiä
  • tukemalla vihannesviljely-, siipikarja- ja kalalampiprojekteja
  • tukemalla karjatilallisten karjan siirtoa laidunmaille
  • jakamalla rehua
  • rakentamalla eläinten juottopaikkoja
  • monipuolistamalla tulonlähteitä
  • tukemalla ammatillista kouluttautumista, eli helpottamalla elinkeinon hankkimista.

Punainen Risti auttaa

Kuivuuskatastrofeissa ensisijaisia avustusmuotoja ovat ruuanjakelu sekä puhtaan veden ja perusterveydenhuollon tarjoaminen yhdessä ruokaturvaseurannan kanssa.

Hätäapu on vain silta pahimman kuilun yli. Samanaikaisesti pyritään takaamaan ihmisten toimeentulo pidempikestoisilla ohjelmilla, joissa esimerkiksi rakennetaan kastelujärjestelmiä ja koulutetaan ihmisiä uuteen ammattiin.

Humanitaarinen apu
Humanitaarinen apu
Kehitysyhteistyö
Kehitysyhteistyö
Lahjoita katastrofirahastoon
Lahjoita katastrofirahastoon
Mitä Punainen Risti tekee?
Mitä Punainen Risti tekee?