21.09.2021

Tulivuorenpurkaus

Punaisen Ristin jeeppi ajaa tiellä. Ilmassa on paljon pölyä ja höyryä.
Kuva: France Noguera / IFRC

Tulivuorenpurkaus ajaa ihmiset kodeistaan ja vahingoittaa viljelysmaita.

Tulivuorenpurkauksessa maan kaasukehään tai pinnalle purkautuu vulkaanisia kiviä, laavaa, tuhkaa ja kaasuja. Purkaukset vaihtelevat suhteellisen rauhallisesta laavan virtauksesta äkillisiin räjähdyksiin.

Tulivuori voi tuhota purkauksen ensimmäisen viidentoista minuutin aikana ympäröivät alueet kilometrien säteellä. Laava voi virrata hyvinkin pitkiä matkoja, jopa kymmeniä kilometrejä.

Yleensä laava liikkuu muutaman kilometrin tuntivauhdilla, mutta voi jyrkillä rinteillä virrata useamman kymmenen kilometrin tuntinopeudella.

Laava, jonka lämpötila on 500–1 200 °C, polttaa, murskaa ja hautaa kaiken alleen. Vaarallisimpia ovat kuuman tuhkan ja kaasun pilvet, ns. pyroklastiset pilvet, jotka polttavat kaiken eteen osuvan. Pyroklastisen pilven kuumuus on useiden kilometrien päässä tulivuoresta vielä 100–300 °C ja sen nopeus on 3,6–100 km/h.

Purkausten seurauksena syntyy myös lashareita. Vaaralliset ilmassa lentävät mutamaiset möykyt ja mutavirrat syntyvät sateen kastelemalla tulivuoren rinteellä ja repivät mukanaan puut, talot, kivet alas laaksoon.

Tulivuorenpurkauksen seurauksena suuretkin ihmisjoukot joutuvat jättämään kotinsa paetessaan laavavirtoja, tuhkapilviä ja vulkaanisia kaasuja.

Tulivuorenpurkaus voi myös luoda tappavia pitkäaikaisvaikutuksia tuhoamalla viljelysmaat ja aiheuttamalla maatalousriippuvaisilla alueilla ruokakriisin.

Punainen Risti auttaa

Punaisen Ristin työntekijät ja vapaaehtoiset auttavat ihmisten etsintä- ja pelastustyössä sekä tarjoavat ensiapua ja perusterveydenhuoltoa.

Lisäksi Punainen Risti auttaa tulivuorenpurkauksen jalkoihin jääneitä ihmisiä tarjoamalla vettä, sanitaatiota, ruokaa ja suojaa.

Kehitysyhteistyö
Kehitysyhteistyö
Humanitaarinen apu
Humanitaarinen apu
Mitä Punainen Risti tekee?
Mitä Punainen Risti tekee?