Kypäränkäyttö vähentänyt päävammoja laskettelurinteissä

Niklas Meltio
Rinnepäivystäjiä Messilän hiihtokeskuksessa
Kuvaaja: Niklas Meltio

Suomen Punaisen Ristin rinnepäivystäjät huomaavat päivittäin, mikä merkitys kypärän käytöllä on.

- Onneksi kypärän käytöstä on tullut trendikästä. Päävammat ovat vähentyneet kypäränkäytön lisääntymisen myötä. Harva laskee enää ilman kypärää. Autetuista 2/3:lla on ollut kypärä päässä, kertoo Punaisen Ristin terveydenhuollon suunnittelija Niina Hirvonen.

Suomen laskettelurinteissä sattuu päivittäin kymmeniä lieviä onnettomuuksia, yleisimmin ranne- ja polvivammoja. Seuraavaksi tyypillisimpiä ovat pää-, olkapää ja sormivammat. Useimmat onnettomuudet sattuvat laskettelijan kaatuessa tai törmätessä toiseen laskettelijaan.

Punaisen Ristin rinnepäivystäjät ovat tänäkin talvena valmiina auttamaan hiihtolomarinteissä apua tarvitsevia laskettelijoita. Suomen laskettelurinteissä päivystää joka talvi noin 500 koulutettua rinnepäivystäjää. He auttavat vuosittain peräti 2100 loukkaantunutta laskettelijaa.

Onnettomuusaltein laskija on kovalla vauhdilla laskeva tai temppuja tekevä nuori. Autetuista suurin osa onkin 10-15 -vuotiaita. Miehet loukkaantuvat naisia useammin. Sen sijaan lumilautailijoiden ja laskettelijoiden onnettomuusmäärät pysyttelevät suhteellisen samoissa määrissä.

Sohjoinen sää, päihteet ja väsymys kasvattavat tapaturma-alttiutta. Onnettomuuksia ehkäisevät myös toimivat varusteet. Esimerkiksi siteiden toimivuus on hyvä tarkistaa ennen laskua. Ennen rinteeseen menoa kannattaa syödä hyvin ja juoda lämmintä sokeripitoista mehua ja vettä.

Miten pääsee rinnepäivystäjäksi?

Rinnepäivystäjät työskentelevät yhteistyössä hiihtokeskusten kanssa. Heiltä vaaditaan hyvää laskettelutaitoa, vähintään 18 vuoden ikää sekä voimassaolevat todistukset ensiavun perus- ja jatkokurssista. Punainen Risti kouluttaa rinnepäivystäjät 20 tuntia kestävällä kurssilla, jonka suoritettuaan koulutettava saa kolmivuotisen rinnepäivystäjän henkilökortin.

Tule mukaan, ilmoittaudu Punaisen Ristin vapaaehtoiseksi!