Filippiineillä yritetään selvitä tulvatuhoista

Mollie Godinez / Filippiinien Punainen Risti
Mollie Godinez / Filippiinien Punainen Risti

Rankkasateiden aiheuttamista tulvista on Filippiinien pääkaupungissa Manilassa ja lähimaakunnissa kärsinyt lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

Kaakkois-Aasiaa on lähiviikkojen aikana koetellut kolme taifuunia – Saola, Damrey ja Haikui – jotka Filippiineillä ovat aiheuttaneet pahimmat rankkasateet kolmeen vuoteen.

Kuluneen viikon aikana rankkasateiden ja mutavyöryjen kerrotaan tuhonneen ja vaurioittaneen tuhansia taloja. Lähes 300 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja hakemaan suojaa evakuointikeskuksista ja väliaikaismajoituksista.

Manilassa ja lähimaakunnissa kuolonuhrien määrä on noussut jo yli 50:n. Pahimmilleen tulvavesien kerrotaan peittäneen neljä viidesosaa Manilan miljoonakaupungista.

Osassa pääkaupunkia veden määrä on jo vähentynyt, mutta laajoja alueita on yhä veden peitossa ja sähkökatkoksia esiintyy paljon. Hygieniatilanne on huonontunut ja huoli tautien leviämisestä on lisääntynyt.

Punainen Risti osallistunut avustustöihin

Avustustöihin on osallistunut yli 800 Filippiinien Punaisen Ristin työntekijää ja vapaaehtoista. He ovat auttaneet viranomaisia muun muassa uhrien evakuoimisessa ja ensiavussa. Punainen Risti on jakanut myös ruoka-apua noin parillekymmenelle tuhannelle evakuointikeskuksiin sijoitetulle ja tulvauhreille on annettu myös psykososiaalista tukea.

Kansainvälinen Punainen Risti (IFCR) on esittänyt vetoomuksen järjestön kansallisyhdistyksille 922 700 Sveitsin frangin (noin 769 000 euron) keräämiseksi ja Filippiinien tulvauhrien auttamiseksi. Tuen avulla on tarkoitus jakaa tarvikeavustuksia, vettä ja ruokaa sekä auttaa noin 15 000 perheen selviytymistä seuraavan vajaan puolen vuoden aikana.

Tähän mennessä kansainvälinen Punainen Risti on auttanut Filippiinien tulvauhreja katastrofirahastosta reilulla 180 0000:lla Sveitsin frangilla eli noin 150 700 eurolla.

”Vanhat myrskytuhot osin korjaamatta”

Filippiinit on yksi katastrofiherkimmistä maista. Saarivaltiota riepottelee joka vuosi sadekaudella useita myrskyjä ja taifuuneja, jotka aiheuttavat merkittäviä tuhoja.

- Osassa maata edellisen vuoden myrskytuhoja ei ole saatu edes korjattua vielä, kertoo Suomen Punaisen Ristin Aasian alue-edustaja Marko Korhonen.

Näin oli tilanne muun muassa Caluucanin kaupungissa, Metro Manilan alueella, jossa Korhonen kävi pari viikkoa sitten tutustumassa kaupunkiympäristöjen katastrofivalmiuteen.

Suomen Punaisella Ristillä on yhteistyössä Filippiinien Punaisen Ristin kanssa Aklanin provinssissa käynnissä kaksivuotinen hanke yhteisöjen katastrofivalmiuden parantamiseksi. Samantyyppistä ohjelmaa suunnitellaan Korhosen mukaan käynnistettäväksi kaupunkiympäristössä Metro Manilan alueella.

Evakuointikeskuksissa pulaa ruoasta

- Kaupunkialueilla taifuunituhot näkyvät määrällisesti enemmän kuin maaseudulla, sillä väestötiheyden myötä myös ihmisiä, joihin katastrofi vaikuttaa, on huomattavasti enemmän. Nyt esimerkiksi evakuointikeskuksissa on ilmennyt ruokapulaa, Korhonen muistuttaa.

Vaikka Filippiinien Punainen Risti on tunnettu katastrofeihin varautumisestaan, voimavarat taifuunituhojen aikana voivat kaupunkiolosuhteissa olla äärirajoilla.

- Monet niistä vapaaehtoisista, jotka ovat lähteneet auttamaan tulvauhreja, voivat itse olla samassa jamassa kuin autettavat ja he ovat mahdollisesti myös itse menettäneet kotinsa.

Taifuunituhoja myös Kiinan rannikolla

Kaakkois-Aasiassa riehuneet taifuunit ovat aiheuttaneet tuhoja myös Kiinan rannikolla.

Rankkasateet ja mutavyörymät ovat tuhonneet maan itärannikolla arviolta 60 000 taloa. Yli 420 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja hakemaan tilapäissuojaa. Yli 20:n kerrotaan kuolleen ja lähes 10 ihmistä on kadoksissa.

Kiinan Punainen Risti on toimittanut telttoja, huopia ja vaatteita tulvatuhojen koettelemiin Liaoningin, Jiangsun ja Shangdongin maakuntiin.