Punainen Risti auttaa Sandyn uhreja

Amerikan Punainen Risti
Kuvaaja: Amerikan Punainen Risti

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat jääneet kodittomiksi ja lähes 5 miljoonaa ihmistä on edelleen sähköttä Yhdysvaltojen itärannikolla ja Karibianmeren saarivaltioissa suurtuhoa alkuviikolla kylväneen hurrikaani Sandyn jäljiltä.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa kuolleita on lähes sata. Yksistään New Yorkissa Sandyn kerrotaan tappaneen 40 ihmistä. Karibialla Sandy on surmannut ainakin 70. Määrän pelätään nousevan pelastus- ja raivaustöiden edetessä.

Noin 23 000 Punaisen Ristin työntekijää ja vapaaehtoista ovat työskennelleet kellon ympäri viranomaisten tukena uhrien auttamiseksi kymmenessä USA:n osavaltiossa. Hurrikaanin pahoin runtelemissa New Yorkissa ja New Jerseyssä järjestön työntekijät ja vapaaehtoiset ovat auttaneet ensiavussa sekä tarjonneet ruokapaketteja ja hätämajoitusta kodeistaan paenneille. Punaisen Ristin, New Yorkin poliisin ja kansalliskaartin kerrotaan jakavan yhteensä miljoonaa ateriaa ja pullovettä ovelta ovelle.

Sandy vaurioitti tiheästi asutetun Yhdysvaltain itärannikon infrastruktuuria pahoin. Taloudellisten menetysten arvioidaan nousevan jopa 40 miljardiin euroon. Amerikan Punainen Risti on käynnistänyt kampanjan Sandyn uhrien auttamiseksi ja on toivottanut lahjoitukset tervetulleiksi myös muilta Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansallisyhdistyksiltä.

Kuubassa mittavat tuhot

Sandy on aiheuttanut suurta tuhoa myös Karibialla, etenkin Kuubassa ja Haitissa. Hurrikaanin kerrotaan surmanneen Kuubassa ainakin 11 ihmistä, jättäneen tuhansia kodittomiksi sekä tuhonneen pahoin ruokavarastoja ja viljelyksiä.

Tuhojen laajuuden arviointi on vielä kesken. Pahiten näyttäisi kärsineen Santiaco de Cuban alue, jossa lähes tuhat perhettä on sijoitettu virallisiin hätämajoituksiin. Monet ovat hakeutuneet suojaan myös sukulaistensa ja ystäviensä luo sekä väliaikaisiksi hätämajoituspaikoiksi muutettuihin kouluihin. Hurrikaanin kerrotaan vaurioittaneen jopa noin 870 koulua.

Kansainvälinen Punainen Risti (IFRC) on tehnyt alustavan hätävetoomuksen kansallisyhdistyksilleen noin 5,5 miljoonan Sveitsin frangin (n. 4,6 miljoonan euron) keräämiseksi. Avustussummalla on määrä auttaa 15 000 perhettä Santiago de Cuban alueella, jossa on pulaa etenkin suojamajoituksista ja -pressuista sekä puhtaasta juomavedestä. Viranomaiset ovat tarjonneet asukkaille klooritabletteja juomaveden puhdistamista varten, mutta vedenpuhdistuksessa tarvitaan lisäapua.

Kolera huolettaa Haitissa

Viranomaisten mukaan Sandyn aiheuttamissa tulvissa ja maavyöryissä on Haitissa menehtynyt ainakin 52 ihmistä. Hurrikaani tuhosi tai vaurioitti lähes 15 000 taloa ja noin 18 000 perhettä on jäänyt kodittomiksi.

Parin vuoden takaisen maanjäristyksen ja kahden aiemman hurrikaanin jäljiltä jopa sadat tuhannet ihmiset elävät ennestään telttamajoituksissa. Jo valmiiksi haavoitetun saarivaltion ruokavarannot uhkaavat niin ikään huveta tuoreimman luonnonmullistuksen jäljiltä.

Koleran ja muiden likaantuneen veden kautta etenevien sairauksien tartuntojen pelätään lisääntyvän. Paikallisen Punaisen Ristin työntekijät ja vapaaehtoiset ovat jakaneet hurrikaanin koettelemiin yhteisöihin hygieniapaketteja ja klooritabletteja juomaveden puhdistusta varten.

Myös Jamaikalla ja Dominikaanisessa tasavallassa on raportoitu hurrikaanin aiheuttamista tuhoista. Portlandin alueella, Jamaikan koillisosassa jopa puolet taloista ovat saattaneet vaurioitua. Noin 1 500 ihmisen kerrotaan hakeutuneen suojamajoituksiin. IFRC on tehnyt myös alustavan hätävetoomuksen 1,2 miljoona Sveitsin frangin (noin miljoonan euron) keräämiseksi Sandyn uhrien auttamiseksi  Jamaikalla.

Tue Punaisen Ristin työtä lahjoittamalla katastrofirahastoon:

Lahjoita 15 euroa, lähetä viesti SPR numeroon 16499.
Lahjoita 20 euroa, soita numeroon 0600 12220.

Katastrofirahaston tilinumerot:

  • Nordea FI06 2219 1800 0680 00
  • Sampo FI02 8000 1900 2250 05
  • Helsingin OP Pankki FI14 5780 0710 0116 49