Punainen Risti auttaa Malissa konfliktin takia paenneita

Diakaridia Dembeli
Punainen Risti on auttanut viime vuoden jälkeen 750 000 konfliktin takia kärsinyttä malilaista. Kuvassa avustustarvikkeiden jakelua kesällä 2012.
Kuvaaja: Diakaridia Dembeli

Maan keskiosissa malilaisille toimitettiin tällä viikolla ruokaa, huopia ja vaatteita.

Noin 7000 Malissa kotoaan paennutta on saanut hätäapua Punaiselta Ristiltä. Apua jaettiin maan keskiosissa Nionon, Kala Seguidan ja Marikon kaupungeissa. Avun veivät perille Malin Punainen Risti ja Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC).

- Näillä alueilla ihmiset ovat pahimmassa ahdingossa. Suurin osa on lähtenyt kotoaan ilman rahaa, vaatteita ja ruokaa, eikä heillä ole yöpymispaikkaa. Heidän suurin huolensa on, saavatko he ruokaa. Osa on paennut aaseilla, vaunuilla tai jopa jalan. Eräs kuusihenkinen perhe matkusti yhden moottoripyörän kyydissä, kertoo Punaisen Ristin kansainvälisen komitean avustustyöntekijä Abrao Cunga.

Punainen Risti jakoi torstaina hätäapupaketteja, jotka sisälsivät muun muassa riisiä, hirssiä, papuja, suolaa ja ruokaöljyä sekä huopia, moskiittoverkkoja, vaatteita ja keittiötarvikkeita. Ruokaa jaettin lisäksi niille perheille, jotka ovat ottaneet paenneita kotiinsa asumaan. Monet ovat saaneet tilapäisen kodin tuntemattomilta ihmisiltä, jotka haluavat auttaa.

Paenneiden määrää on vaikea arvioida

Malin konflikti on aiheuttanut maan sisäistä pakolaisuutta viime vuodesta lähtien. Nyt Konnan kaupungin taisteluiden takia pakeneminen on kiihtynyt erityisesti maan keskiosissa.

- Avuntarvisijoiden määrästä ei ole tarkkaa tietoa tällä hetkellä. Selvitämme asiaa ja teemme kaikkemme, jotta tavoitamme taisteluita lähellä olevat ihmiset, Cunga sanoo.

Punainen Risti on tammikuun aikana tukenut myös Malin terveydenhuoltoa. Punainen Risti on toimittanut lääkkeitä ja sairaalatarvikkeita Sévarén sairaalaan Moptissa. Gaon sairaalaan kansainvälinen Punainen Risti on järjestänyt kirurgin ja anestesialääkärin. Lisäksi Gaon sairaalaan on toimitettu 40 000 litraa polttoainetta vesijärjestelmän ylläpitämiseksi.

Viime vuodesta lähtien Malin Punainen Ristin ja Punaisen Ristin kansainvälinen komitea on auttanut yli 750 000 konfliktista kärsinyttä malilaista.

Punaisen Ristin työtä voi tukea lahjoittamalla katastrofirahastoon:

  • Netissä osoitteessa: www.punainenristi.fi/lahjoita
  • Tilille: Nordea FI06 2219 1800 0680 00
  • Puhelimella numerossa: 0600 12220 (20,12 € /puh. + pvm)
  • Tekstiviestillä:Lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15 € / tekstiviesti)