”Apua pitää viedä avun tarvitsijan ehdoilla”

Tatu Blomqvist
Opetusministeri Krista Kiuru (vasemmalla), kansanedustaja Pirkko Mattila ja Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Daniel Sazonov keskustelivat kansainvälisestä avusta Punaisen Ristin Iltanuotiolla-tilaisuudessa. Keskustelua veti Punaisen Ristin viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho.
Kuvaaja: Tatu Blomqvist

Punaisen Ristin ensimmäisen illan keskustelussa pohdittiin, mitä tapahtuu, jos avustustyö politisoituu.

Kannattaako maailmalle viedä apua?, keskustelutti tiistai-iltana Punaisen Ristin tapahtuma-teltassa Porin SuomiAreenalla. Keskustelemassa oli opetusministeri Krista Kiuru, kansanedustaja Pirkko Mattila ja Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Daniel Sazonov.

- Ei se ole meiltä pois, että autamme maailmalla. Auttamista ei pidä nähdä niinkään sen ”viemisenä”. Pitää ajatella, että maapallo on meidän kaikkien yhteinen koti ja kaikki ansaitsevat yhtä lailla ihmisarvoisen elämän, sanoi Pirkko Mattila.

Mattila, Kiuru ja Sazonov olivat yhtä mieltä siitä, että kaikkia pitäisi auttaa, mutta kritisoivat motiiveja, joita auttamisen takana usein on.

- Taloudellinen ajattelu on tullut mukaan avustustoimintaan. On ollut keskustelua siitä, että jotkut suurvallat auttavat poliittisin perustein maita, joista voi olla heille taloudellista tai poliittista hyötyä. Näen tämän erittäin haitallisena, sanoi Krista Kiuru.

Kiuru muistutti, että jos apua annetaan auttajan halun perusteella, se voi vääristää tilannetta ja vaikeuttaa oikean avun saamista.

- Pitää kuunnella avun tarvitsijoita siinä, mitä he toivovat. Eivät he välttämättä tarvitse sitä, mitä toiset haluavat antaa, vaan jotain muuta. Apua pitää viedä avun tarvitsijoiden ehdoilla, eikä sen antajan. Punainen Risti toimii oikein tällä kentällä, sillä se vie sitä apua, mitä pyydetään, Kiuru sanoo.

Tilaisuuden juontaja, Punaisen Ristin viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho haastoi keskustelijat pohtimaan, halutaanko apua antaa vielä vuosikymmentenkin päästä. Avustusjärjestöt saavat ajoittain kritiikkiä toiminnastaan, ja toisaalta samaan aikaan ajatellaan, että nuoret eivät ole enää kiinnostuneita maailman asioista. Daniel Sazonov vakuutti asian olevan toisin.

- Lukiolaisten liiton tutkimuksessa on hiljattain selvitetty, että nuoret ovat nimenomaan kiinnostuneita globaaleista kysymyksistä. Se voi olla huolestuttavaa valtakunnan politiikan kannalta, mutta ainakin nuoret haluavat auttaa maailmalla ja tukea kehitysyhteistyötä sekä ympäristön hyväksi tehtävää työtä, Sazonov sanoi.

Auttamisen tunnelmaan vieraat saatteli illan esiintyjä Mari Rantasila, joka lauloi Hectorin nostalgisia kappaleita.