Nenä edellä tekemään hyvää

Tatu Blomqvist
Punainen Risti on yksi Nenäpäivässä mukana olevista järjestöistä. Nenäpäivä-tuotoilla tuemme jo käynnissä olevia hankkeita esimerkiksi Boliviassa. Työn ansiosta kuvassa oleva 17-vuotias Miriam Heredia Cruz tietää, kuinka suojautua hätätilanteen uhatessa.
Kuvaaja: Tatu Blomqvist

Marraskuussa vietettävä Nenäpäivä edistää kehitysmaiden lasten ihmisarvoisen elämän toteutumista. Seinäjoella Punaisen Ristin vapaaehtoiset toteuttavat kokonaisen Nenäviikon.

Näin voit osallistua Nenäpäivään
  • Lahjoita haluamasi summa verkkopankkilahjoituksena. Jo 20 eurolla saat aikaan isoja asioita!
  • Soita keräyspuhelimeen, p. 0600 11620. Yhdellä soitolla teet 20 euron lahjoituksen.
  • Tee tekstiviestilahjoitus! Tekstaa LAHJOITA10 numeroon 16499 ja lahjoitat 10 euroa.
  • Perusta tiimi ja hanki sille sponsoreita tai kannusta muiden tiimejä ja tue Nenäpäivää niiden kautta.
  • Hanki Nenäpäivän virallinen kannatustuote, esimerkiksi Monsteri-Nenä. Yksittäispakattuja Monsteri-Neniä saa K-citymarketeista, Anttiloista ja Kodin Ykkösistä.
  • Järjestä Nenäpäivä-tapahtuma ja tilitä kerätyt varat Ylen Hyvä Säätiön tilille. Vinkkejä löytyy osoitteesta nenäpäivä.fi.
  • Tykkää Nenäpäivän Facebook-sivusta ja kerro siitä kavereillekin.

Nenäpäivä kerää varoja maailman köyhimmissä oloissa elävien lasten hyväksi. Keräyksen tuotoilla tuhannet lapset pääsevät kouluun, saavat suojaa hiv-tartunnalta tai nukkuvat yönsä turvassa malariaverkon alla.

Isossa-Britanniassa Red Nose Day on näkynyt katukuvassa jo 28 vuotta. Ensimmäistä Nenäpäivää vietettiin siis jo vuonna 1985. Briteissä Red Nose Day on jo varsinainen kansanliike: ihmiset ympäri maata hulluttelevat hyvä asian puolesta. Nenäpäivää vietetään nykyään myös muun muassa Saksassa, Australiassa, Norjassa Islannissa ja Suomessa.

Kampanja järjestetään kerran vuodessa loka-marraskuun aikana. Tänä vuonna Nenäpäivää vietetään 8.11. Nenäpäivä on avoin kaikille: yksityisille henkilöille, kouluille, työpaikoille, seurakunnille, yhteisöille ja yrityksille. Nenäpäivänä on lupa monenlaiseen hauskaan varainkeruuseen.

Hassuttelua ja hauskanpitoa

Myös Punainen Risti on mukana Nenäpäivässä. Vapaaehtoiset järjestävät erilaisia tempauksia ympäri Suomen. Seinäjoella on luvassa hauskaa ohjelmaa koko Nenäpäivää edeltäväksi viikoksi, joka on saanut nimen Nenäviikko.

Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin keräys- ja valmiuskoordinaattorin Riitta Kangaskestin mukaan tämä on ensimmäinen vuosi, kun Nenäpäivä jalkautuu näin laajana paitsi Seinäjoelle myös koko Pohjanmaalle.

- Tuntuu hyvältä, koska olemme saaneet mukaan näkyviä ja kuuluvia yhteistyökumppaneita, kuten Vaasan Sport -jääkiekkoseuran, Seinäjoen kaupunginorkesterin, Etelä-Pohjanmaan käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen (Taito) sekä Lapuan ja Seinäjoen kirjastot ja kansalaisopistot.

Seinäjoella on luvassa kampanjaviikolla muun muassa nenäjumppaa. Pääkirjastossa järjestetään kirjakeräys, jossa ihmiset voivat tuoda vanhoja kirjojaan myyntiin. Tuotto lahjoitetaan Nenäpäivä-keräykseen.

Seinäjoen kaupunginorkesteri hulluttelee mukana Nenäpäivässä, samoin Etelä-Pohjanmaan musiikkiopisto. Musisointia voi seurata eri puolilla Seinäjokea.

- Punaisen Ristin Veripalvelussa voi käydä luovuttamassa verta – ja vastineeksi saa punaisen Nenäpäivä-nenän, Kangaskesti vinkkaa.

Kangaskestin mukaan Nenäpäivä innostaa niin vapaaehtoisia kuin paikallisia asukkaita tekemään hyvää.

- Erityisen hienoa Nenäpäivässä on se, että erilaiset järjestöt ja toimijat yhdessä tekevät hyvää. Ihmisiä innostaa hyvän tekeminen, mutta myös hassuttelu ja hauskanpito. Keräykseen voi osallistua yllättävän monella eri tavalla, Kangaskesti sanoo.