Kansainvälisiin avustustehtäviin haetaan monien alojen ammattilaisia

Maija Tammi
Lääkäri Eila Rooseli auttoi marraskuussa 2013 Haiayn-taifuunin uhreja Filippiineillä. Kuvassa Liza Lim-it, joka toi yksivuotiaan Barbie Joanin vastaanotolle nuha- ja iho-oireiden takia.
Kuvaaja: Maija Tammi

Punainen Risti etsii kansainvälisiin tehtäviin erityisesti logistikkoja, taloushallinnon ja kehitysyhteistyöhankkeiden ammattilaisia, ranskaa hallitsevia sairaanhoitajia, kokkeja, radioamatöörejä, joilla on myös laajaa it-osaamista sekä arabiankielentaitoisia korkeakoulutettuja.

Vuosittain noin sata eri alojen ammattilaista lähtee Suomen Punaisen Ristin lähettämänä töihin joko katastrofialueelle tai pitkäaikaisiin kehitysyhteistyöprojekteihin. Avustustyöntekijät eri puolille maailmaa valitaan järjestön omasta henkilöreservistä. Reserviin pääsee, kun läpäisee Suomen Punaisen Ristin järjestämän viikon kestävän englanninkielinen peruskurssin.

Kiinnostuneet voivat hakea Punaisen Ristin kansainvälisten avustustyöntekijöiden peruskurssille. Hakuaika kurssille menee umpeen 15.12.2013 ja kurssi järjestetään 15.-21.3.2014.

Lisätietoja kurssista ja linkki hakulomakkeeseen löytyvät Punaisen Ristin RedNet-sivuilta.

- Järjestämme kansainvälisten avustustyöntekijöiden peruskurssin kaksi kertaa vuodessa. Kurssille valitaan aina hyvin laajasti eri alojen ammattilaisia, mutta tänä vuonna on muutamia ammattiryhmiä, joille meillä on erityinen tarve, kertoo Punaisen Ristin kansainvälisen henkilöavun koordinaattori Lotta Vallaskangas.

Haetaan logistikkoja

- Logistikoilla olisi hyvä olla kokemusta erityisesti varaston hallinnasta mutta myös kuljetusten johtamisesta, viennistä ja tuonnista sekä toimitusketjun hallinnasta. Tyypillisiä työtehtäviä Punaisen Ristin logistikoille ovat varastojen perustaminen ja johtaminen, eli käytännön varastokokemusta tarvitaan. Koulutustaustana logistiikkainsinööri on sopivin, sanoo Punaisen Ristin logistiikkakoordinaattori Ari Mäntyvaara.

Haetaan taloushallinnon ammattilaisia

- Tärkeintä on vankka kirjanpidon osaaminen. Lisäksi tarvitaan hyviä fasilitointitaitoja, kärsivällisyyttä, napakkuutta ja mojova annos oivaltavaa maalaisjärkeä. Punainen Risti toimii konteksteissa, jotka ovat taloushallinnon näkökulmasta monella tasolla haastavia. Kokonaisuus pitää pysyä hallussa alkaen yksittäisistä kuiteista aina rahoittajaraportteihin asti, sanoo Punaisen Ristin talouskontrolleri Salla Mäkelä.

Haetaan kehitysyhteistyöhankkeiden ammattilaisia

- Kehitysyhteistyön osaajissa alleviivaisin koko hankesyklin hallintaa. Pitää osata suunnitella, monitoroida, raportoida ja arvioida. Lisäksi oivia ominaisuuksia ovat fasilitointi- ja valmennustaidot sekä ylipäätään osallistava työote. Ja luonnollisesti järjestötyön tuntemuksesta olisi suuri etu, sanoo Punaisen Ristin kansainvälisen henkilöavun koordinaattori Lotta Vallaskangas.

Haetaan sairaanhoitajia – ja erityisesti ranskaa puhuvia

- Sairaanhoitajilla on hyvä olla monipuolinen työkokemus, sillä erilaisista työtehtävistä kerätyillä kokemuksilla saa vahvistettua ja laajennettua omaa ammattitaitoaan. On myös tärkeää, että hoitajalla on hyvät kliiniset taidot, sillä työskentelemme usein olosuhteissa, joissa ei ole käytettävissä kaikkia niitä laitteita, mitä suomalaisissa sairaaloissa on. Ja ranskaa osaavia sairaanhoitajia meillä on henkilöreservissä aivan liian vähän, kertoo Punaisen Ristin kansainvälisen lääkinnällisen avun suunnitelija Virpi Teinilä.

Haetaan it-taitoisia radioamatöörejä

- Televiestinnän osaajissa kaikkein kovin tarve olisi radioamatööreille, joilla on ymmärrystä HF- ja VHF-radioaaltojen etenemistä, taito asentaa ja korjata ajoneuvo- ja tukiasema-asennuksia sekä suunnitella radioverkkoja. Punainen Risti järjestää täydentäviä koulutuksia satelliittipuhelimien ja muiden järjestön omien laitteiden käyttöön, mutta avustustyöntekijällä pitäisi olla valmiiksi hyvä tuntemus Windows-käyttöjärjestelmästä sekä PC-tietokoneiden vianetsinnästä ja -korjauksesta.  Lisäksi pitää osata rakentaa ja konfiguroida tietokoneverkkoja. Tietoliikenneprotokollien ja mielellään myös tietokantojen osaaminenkin on tarpeen. Sitä vastoin ohjelmointikielten osaamisesta ei juurikaan ole hyötyä, kertoo Punaisen Ristin kansainvälisen avun tekniikkapuolesta vastaava Petri Keskinen.

Haetaan arabiaa puhuvia korkeakoulutettuja

- Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) etsii tällä hetkellä erityisesti arabiaa osaavia, korkeakoulutettuja henkilöitä, jotka sopivat komitean edustajiksi konfliktialueille. Tehtävät vaihtelevat paljon ja voivat koostua esimerkiksi vierailuista sota- ja poliittisten vankien luona, perheidenyhdistämisen tehtävistä, hätäavun perillemenon organisoinnista tai humanitaarisen oikeuden asiantuntijana toimimisesta, kertoo koulutussuunnittelija Maija Salava.