Ritva Salomaa tuo iloa lapsiperheiden jouluun jo neljättä vuotta

Mikko Vähäniitty
Kuvaaja: Mikko Vähäniitty

Jotkut jäävät koukkuun golfiin, Salomaa jäi koukkuun järjestötyöhön.

Osallistu Hyvä Joulumieli -keräykseen

Vuoden 2013 Hyvä Joulumieli -keräys käynnistyi 22.11.2013 ja jatkuu jouluaattoon asti.

Voit osallistua keräykseen:

  • lahjoittamalla haluamansa summan Hyvä Joulumieli -tilille: FI17 1596 3000 2020 20.
  • soittamalla keräysnumeroon 0600 16555. Puhelun hinta on 10,01 e + pvm/mpm.
  • lähettämällä tekstiviestin HJM numeroon 16499. Viestin hinta on 10 e.
Keräyksen järjestävät Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti yhteistyössä Ylen Aamu-tv:n, Yle Radio Suomen ja Yle Radio Vegan kanssa.

Punaisen Ristin Jyväskylän osaston keräysjohtaja Ritva Salomaa antautuu joulun aikaan sydämellään erääseen erittäin tärkeään tehtävään. Salomaa on yhteyshenkilönä Hyvä Joulumieli -keräyksessä, jossa kerätään rahaa 70 euron arvoisiin lahjakortteihin vähävaraisille lapsiperheille.  

– Tämä on nyt neljäs vuosi kun olen kirjoittamassa ja jakamassa Hyvä Joulumieli -kortteja.

– Kaupungin sosiaalitoimi etsii meille eniten apua tarvitsevat perheet, sitten kysyvät heiltä, että saako heidän osoitteensa antaa meille, ja me kirjoitamme perheille lahjakortit.

Tänä vuonna Salomaa sai ilon jakaa hyvää joulumieltä 134 perheelle, jotka apua eniten tarvitsevat.

– Luotamme siihen, että sosiaalitoimi osaa etsiä ne ihan oikeasti tarvitsevat perheet, Salomaa painottaa.  

Koska kaikille tarvitseville ei aina lahjakortteja riitä, on myös iloinen yllätys, kun yritykset haluavat yllättäen tehdä vaikkapa 1000 euron lahjoituksen juuri ennen joulua jyväskyläläisille perheille. Silloin Salomaa pääsee kyselemään lisää perheitä, joille viedä hyvää joulumieltä.

– Eihän se ole hirveän iso raha, mutta monissa perheissä se on iso ja tärkeä raha, Salomaa muistuttaa.

Mikä on mieleenpainuvin muisto?

– Punaisen Ristin toimiston eteen pysähtyi auto eräänä päivänä. Kuski kyseli, että missä täällä voi luovuttaa verta. Sitten autoa ajava nainen näytti tunnistavan minut ja sanoi hymyillen, että kiitos joululahjasta. Minä tulin nyt antamaan minun lahjani.

Salomaa liittyi Punaisen Ristin jäseneksi vuonna 1978. Samana vuonna hän aloitti työt silloisen Keski-Suomen, nykyisen Länsi-Suomen piirin ensiapuopettajana.

– 80-luvulla minua pyydettiinkin jo Punaisen Ristin lääkäriaseman toimitusjohtajan tehtäviin. Niitä hommia tein kymmenisen vuotta, Salomaa muistelee.

Sittemmin lääkäriasema yksityistettiin, ja Salomaa jäi sille tielle. Mutta ensiapu jäi pysyväksi harrastukseksi, sillä toisista huolehtiminen on aina ollut lähellä naisen sydäntä.

– Olen siinä mielessä etuoikeutettu, että olen saanut olla hoitamisen kanssa tekemisissä siitä lähtien kun valmistuin sairaanhoitajaksi 45 vuotta sitten. Jotkut jäävät koukkuun golfiin – minä jäin koukkuun järjestötyöhön, Salomaa nauraa.

Nykyisin eläkkeellä oleva Salomaa kutsuu itseään jokapaikanhöyläksi, eikä ole siinä mitenkään väärässä. Ritva Salomaa ei kauaa ehtinyt olla eläkkeellä, kun häneltä kysyttiin Jyväskylässä piiritoimistolla Salomaan ollessa ostoksilla, että ryhtyisikö hän Jyväskylän osaston puheenjohtajaksi. Siinä hommassa Salomaa ehti olla kuusi vuotta. Keräysjohtajan pestissä hän on ollut nyt kaksi vuotta.

– Toimin vähän kaikkien kanssa vauvasta vaariin. On lastenleirejä, Reddie Kids -kerhoa, varttuneiden kerhoa ja ystävänä toimimista, Salomaa luettelee.

– Vaikka teen minä toki muutakin, hän lisää nopeasti.

– Harrastan myös matkustelua. Ja on ihanaa olla mummi.

Suomen Punainen Risti on nimennyt vuoden 2013 senioreiden vuodeksi. Sen kunniaksi esittelemme joka kuukausi yhden kokeneen ja Punaiselle Ristille omistautuneen vapaaehtoisen.

Teksti: Paula Paukku

Suomen Punainen Risti on nimennyt vuoden 2013 senioreiden vuodeksi. Sen kunniaksi esittelemme joka kuukausi yhden kokeneen ja Punaiselle Ristille omistautuneen vapaaehtoisen. - See more at: http://www.punainenristi.fi/uutiset/20131125/kerttu-hartikaisen-terasvat...