Avustustyötä tekevät haastavissa oloissa Ukrainassa

Dmitry Vassilyev / Ukrainan Punainen Risti
Dmitry Vassilyev / Ukrainan Punainen Risti

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea on erittäin huolestunut kasvaneesta väkivallasta Ukrainassa ja kunnioituksen puutteesta avustustyötä tekeviä kohtaan.

Ukrainan Punaisen Ristin vapaaehtoista työntekijää haavoitettiin torstaina, kun hän oli tarjoamassa apua loukkaantuneelle. Punaisen Ristin työntekijät ja vapaaehtoiset ovat kertoneet myös muusta heihin kohdistuneesta ahdistelusta ja avustustyötä haittaavista esteistä.

– Tätä ei voida hyväksyä. Vaadimme kaikkia voimakeinoja käyttäneitä osoittamaan malttia ja turvaamaan hoitotyötä tekeville ihmisille mahdollisuuden ja turvalliset olosuhteet auttaa, korostaa Punaisen Ristin kansainvälisen komitean aluepäällikkö Pascal Cuttat.

Kiireellistä hoitoa tarvitsevia on paljon

Kahden vuorokauden aikana Ukrainan Punainen Risti on antanut apua yli 360 loukkaantuneelle. Ensiapuryhmät kertovat hoitaneensa mellakoiden molempia osapuolia. Alueella on annettu ensiapua, evakuoitu ihmisiä ja viety loukkaantuneita jatkohoitopaikkoihin.

– Kiovan kaduilla ja ympäri Ukrainaa on lisääntyvä määrä ihmisiä, jotka tarvitsevat kiireellistä lääkinnällistä apua, Cuttat sanoo.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea on antanut Ukrainan Punaiselle Ristille taloudellista ja teknistä tukea. Komitea on yhteydessä sekä Ukrainan hallitukseen että oppositioon.

Cuttat muistuttaa, että haastavasta tilanteesta huolimatta Ukrainan Punainen Risti tekee kaikkensa tarjotakseen puolueetonta ja tasapuolista apua. Vuorokauden ympäri pelkästään Kiovassa työskentelee yli 50 nopean avustustoiminnan vapaaehtoista. 

Katso video siitä, miten vapaaehtoiset auttavat paikan päällä (tekstitys englanniksi).