Eduskuntaan pystytetty teltta herätti ajattelemaan Syyriaa

Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist

Kansanedustajat ja sisäministeri Päivi Räsänen vastaanottivat Punaisen Ristin vetoomuksen, jossa vaaditaan pikaisia keinoja pakolaisten vastaanottamisen helpottamiseksi ja pakolaiskiintiön kasvattamiseksi. Ministeri lupaili Suomen pakolaiskiintiön kasvattamista.

Punaisen Ristin vetoomus syyrialaisten pakolaisten auttamiseksi

Vetoomuksen voi lukea täältä

Vetoomuksen vastaanottaneet kansanedustajat pitävät Syyrian tilannetta hyvin vakavana humanitäärisenä kriisinä, jonka laajuutta on vaikea käsittää. Edustajien mielestä on tärkeää lisätä tietoisuutta Syyrian ja sen pakolaisten tilanteesta sekä avuntarpeesta.

Vetoomuksen vastaanottivat kansanedustajat Outi Mäkelä (kok), Tarja Filatov (sdp), Annika Lapintie (vas, eduskuntaryhmän pj), Päivi Storgårds (rkp), Pirkko Mattila (ps) ja Oras Tynkkynen (vihr) sekä sisäministeri Päivi Räsänen (kd).

Suomi ottaa tänä vuonna vastaan 1 050 kiintiöpakolaista, joista noin puolet on syyrialaisia. Tilaisuudessa puhunut Räsänen lupaili, että Suomi kasvattaa pakolaiskiintiötään. Räsäsen mielestä kiintiöpakolaisjärjestelmä on hyvä tapa auttaa. Hän korosti, että myös taloudellisesti vaikeina aikoina on oltava alttiutta auttaa hädässä olevia.

Pakolaistelttakiertue tarjoaa mahdollisuuden elää hetken pakolaisen arkea

Kolme vuotta jatkuneen Syyrian konfliktin seurauksena pakolaisena telttaleireissä elää noin 2,5 miljoonaa ihmistä. Punainen Risti demonstroi leirielämää vetoomuksen luovutustilaisuudessa lanseeratulla Pakolaistelttakiertueella, joka lähtee Helsingistä eri puolille Suomea. Päivän aikana kansanedustajat ja muut tilaisuudessa vierailleet pääsivät elämään hetken pakolaisen arkea teltassa, johon oli tuotu pakolaisleirin ääniä, hajuja ja esineitä.  

– Toivomme, että teltassa vierailu herättäisi ihmiset ajattelemaan, miten he itse selviytyisivät arkipäiväisestä elämästä telttaolosuhteissa, ja mitä he pakolaisleirin asukkaana ajattelisivat tulevaisuudesta. Pienikin omakohtainen kokemus tuo kriisin lähemmäs ja konkreettisemmaksi, sanoo Punaisen Ristin maahanmuuttajaohjelman kehittämispäällikkö Johanna Matikainen.

Positiivisia kokemuksia Suomeen integroitumisesta

Pakolaistelttakiertueen lanseeraustilaisuuden lopuksi näyttelijä ja Inhimillisyyden puolesta -ryhmän edustaja Tobias Zilliacus haastatteli syyrialaislähtöistä Baraa Eishaa. Poliittisena pakolaisena Syyriasta lähtenyt Eisha on integroitunut erinomaisesti suomalaiseen yhteiskuntaan ja hänellä on vastaanotostaan hyviä kokemuksia. 

– Maahanmuuttajalla, joka on aktiivinen ja opettelee suomen kielen, on kaikki edellytykset päästä vaikka kuinka pitkälle Suomessa, Eisha toteaa.

Teksti: Enni Kari