Ilosaarirockin suurpäivystys sujui rauhallisesti

Harri Mäenpää
Harri Mäenpää
Harri Mäenpää

Ilosaarirockissa juhlijoita oli auttamassa yli 150 ensiavun, päihdetyön, henkisen tuen ja seksuaaliterveystyön vapaaehtoista. Kesän festivaalit ovat monelle Punaisen Ristin vapaaehtoiselle jo perinne.

Ilosaarirockin portit ovat juuri auenneet, ja iloiset juhlijat siirtyvät alueelle. Porttien ulkopuolella muutama katusoittaja on saanut ihmiset tanssimaan, ja tunnelma on riehakas, vaikka festivaali ei ole vielä edes kunnolla alkanut.

Punaisen Ristin ensiapupisteellä on käynnissä vapaaehtoisten info. Ensikertalaisia ja kokeneita ensiavun vapaaehtoisia on kokoontunut kuuntelemaan toimintaohjeita. Ensiapuryhmän yleisjohtaja Niina Pekkanen jakaa ryhmän pareihin ja antaa jokaiselle työlistan. Parit saavat mukaansa ensiapulaukun ja radiopuhelimen.

Osa päivystäjistä jää ensiapupisteelle ja osa suuntaa juhlijoiden joukkoon festivaali- ja leirintäalueille. Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta, mikä lupailee kiireistä päivää Punaisen Ristin vapaaehtoisille. Pienet haavat ja venähdykset ovat yleisimpiä vammoja festivaaleilla.

­– Kun on näin lämmin päivä, nestehukka on yleistä. Unohdetaan juoda riittävästi vettä tai alkoholi on ainut neste, jota nautitaan, ensiavun vapaaehtoinen Tuija Tanskanen kertoo.

Vapaaehtoinen kuulee myös rankkoja tarinoita

Päihdetyön vapaaehtoisilla aamupäivä on ollut rauhallinen, vaikka muutama juhlija on jo tuotu selviytymisasemalle.

Vapaaehtoiset auttavat selviytymisasemalla, jossa huonovointiset juhlijat voivat levätä. Yleisin syy päihtymiselle on alkoholi. Toiseksi eniten selviytymisasemalle tuodaan lääkkeiden väärinkäyttäjiä.

Päihdetyön tarkoituksena ei ole moralisoida tai tuomita. Vapaaehtoiset kiertelevät tapahtuma-alueella juttelemassa ihmisten kanssa ja tarkkailevat, jos joku juhlijoista näyttää huonovointiselta.

– Jokaisella vapaaehtoisella on oma tapansa lähestyä festivaalin juhlijoita. Monesti se tapahtuu huumorin kautta, mutta useimmiten ihmiset tulevat itse meidän luo juttelemaan, päihdetyön vapaaehtoinen Pia Saloniemi toteaa.

– Vapaaehtoisen pitää olla valmis keskustelemaan ihan mistä vaan. Toisinaan ihmisten kertomat tarinat ovat rankkoja, ja silloin kestää jonkun aikaa, että on itse palautunut kohtaamisesta. Enemmän tämä työ on kuitenkin naurua, Saloniemi tiivistää.

Festivaaleihin jää koukkuun

Monella vapaaehtoisella on takanaan jo useita festaripäivystyksiä. Ilosaarirock on erityisen suosittu, ja moni vapaaehtoinen ilmoittautuu tapahtuman päätyttyä heti seuraavan vuoden festivaaliin.

– Festivaaleilla pääsee tekemään paljon erilaisia asioita. Meillä on kiertävät vuorot eli välillä ollaan ensiapupisteellä, päivystetään esiintymislavan edessä tai kierrellään tapahtuma-alueella, Joensuun osaston vapaaehtoinen Katja Laava luettelee.

– Täällä on enemmän tekemisissä ihmisten kanssa, kuin muissa tapahtumapäivystyksissä. Ilosaarirockissa ihmiset ovat yleensä todella hyvällä tuulella ja monet tulevat iloisesti tervehtimään. Tähän hommaan jää koukkuun, Tuija Tanskanen naurahtaa.