Terhokerhot innostavat kaikki leikkimään

Juha Torvinen
Juha Torvinen
Miten pääsen mukaan:

Useat Terhokerhot aloittavat toimintansa syksyn alkaessa. Kerhot tarjoavat kiireettömiä kohtaamis- ja leikkipaikkoja kaikenikäisille.

Keväällä ja kesän alussa toimintansa aloittaneet Terhokerhot ovat innostaneet monet mukaan. Uudet Terhokerhot aloittavat toimintansa ympäri Suomea elokuun ja syyskuun aikana. Terhokerhoissa vanhukset ja lapset perheineen pääsevät leikkimään ja viettämään aikaa yhdessä.

– Lapissa toimintansa aloittaa neljä uutta Terhokerhoa. Olen todella iloinen siitä, miten innokkaasti vapaaehtoiset ovat lähteneet mukaan ja miten hyvin kerhot on otettu vastaan, Lapin leikkilähetti Raili Pokka-Mattanen Punaisesta Rististä kertoo.

Suomen Kulttuurirahasto käynnisti keväällä Koko Suomi leikkii -hankkeen, jonka tavoitteena on perustaa jokaiseen Suomen kuntaan oma Terhokerho vuoden 2016 loppuun mennessä. Suomen Punainen Risti ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto huolehtivat yhdessä hankeen käytännön toteutuksesta, kuten esimerkiksi uusien kerhojen aloittamisesta.

Hankkeen tarkoituksena on muistuttaa leikkimisen tärkeydestä. Lasten leikkiaika on lyhentynyt, ja esimerkiksi satujen ja mielikuvituksen rooli lapsen elämässä on vähentynyt.

– Leikkiminen tekee kaikille hyvää ja on tärkeää esimerkiksi lapsen kehityksen kannalta, Pohjanmaan leikkilähetti Anna Granlund Mannerheimin Lastensuojeluliitosta muistuttaa.

Eri sukupolvien väliselle toiminnalle on tarvetta

Terhokerhoihin on voinut tutustua kesän aikana useissa tapahtumissa ympäri Suomea. Kerholla oli oma piste myös Kurikan Harrasta hirviästi -perhetapahtumassa.

– Moni pisteellä vieraillut oli iloinen, että Kurikkaan tulee kaikenikäisille järjestettävää toimintaa, jossa eri sukupolvet pääsevät tapaamaan toisiaan, Granlund kertoo.

Ranuan Hillamarkkinoilla yleisöä houkuteltiin mukaan leikkimään ja kertomaan omista lapsuuden lempileluistaan.

– Ranuan Terhokerhon saama palaute on ollut todella hyvää. Sodankylän kerhossa meillä on perheitä myös Australiasta ja eri puolilta Afrikkaa, Pokka-Mattanen sanoo.

Ensimmäiset 16 Terhokerhoa aloittivat toimintansa jo kevään ja kesän aikana. Kerhojen ohjelmassa on ollut muun muassa pihaleikkejä, pelejä, askartelua ja tarinoiden kuuntelua. Terhokerhojen ohjaamisesta vastaavat vapaaehtoiset.

– Toiminnan on tarkoitus olla hyvin vapaamuotoista, ja vapaaehtoiset saavat itse suunnitella suuren osan. Tärkeintä Terhokerhoissa on kiireetön yhdessäolo, Granlund tiivistää.