Suomen Punainen Risti lähettää logistiikkayksikön Sierra Leoneen

Jari Lindholm
Punainen Risti on avaamassa uutta ebolahoitokeskusta Sierra Leoneen Konon alueelle. Kuva on Keneman hoitokeskuksesta.
Kuvaaja: Jari Lindholm

Logistiikkayksikkö lähtee tänään tiistaina ja saapuu Sierra Leoneen loppuviikosta. Yksikön tehtävänä on vastata logistiikasta, mukaan lukien tavaroiden hankinta- ja kuljetusketjusta. Logistiikkayksikkö tukee uutta kansainvälisen Punaisen Ristin ebolahoitokeskusta, joka on avautumassa Sierra Leonen itäosassa sijaitsevaan Konoon.

Auta pysäyttämään ebolan leviäminen

Suomen Punainen Risti osallistuu ebolan torjuntaan. Paras tapa auttaa on lahjoittaa katastrofirahastoon.

  • Lahjoittamalla verkkopankissa
  • Tekstiviestillä 15 € - lähetä viesti SPR numeroon 16499.
  • Soittamalla lahjoituspuhelimeen 20 € - soita 0600 122 20 (20,28 € + pvm/mpm).
  • Tilisiirrolla katastrofirahaston tilille FI06 2219 1800 0680 00, NDEAFIHH. Kirjoita viestikenttään "Ebola".

Suomen Punainen Risti lähettää logistiikkayksikön yhdessä Tanskan Punaisen Ristin kanssa. Molemmista maista lähtee kaksi logistiikka-alan avustustyöntekijää Sierra Leoneen. Suomen Punainen Risti vastaa logistiikkayksikön johtamisesta ja materiaaleista.

Sierra Leonessa ebolatartuntojen määrä kasvaa

Syy logistiikkayksikön lähettämiseen ja uuden ebolahoitokeskuksen perustamiseen on avun tarpeessa tapahtunut muutos. Sairastuneiden määrä on laskenut merkittävästi Kenemassa, missä on toiminut kansainvälisen Punaisen Ristin ebolahoitokeskus syyskuusta 2014 lähtien. 

Sen sijaan Guinean rajalla sijaitsevalla Konon alueella on selvä piikki tartunnan saaneissa. Noin 350 000 ihmisen asuinalueella Konossa on varmistettu jo yli sata ebolaan sairastunutta. 

Viruksen leviämisen ehkäisemiseksi tarvitaan pikaisia toimia, sillä tartuntojen määrä kasvaa edelleen Sierra Leonessa.

Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijöitä on ollut ebolasta kärsivissä maissa huhtikuusta lähtien. Yhteensä komennuksia on ollut 22 ja tällä hetkellä Länsi-Afrikassa työskentelee viisi Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijää.

Lisäksi Punainen Risti on myös lähettänyt yhteensä 48 000 kiloa vaateapua Sierra Leoneen. Vaatteita on jaettu ebolaan sairastuneille ja heidän läheisilleen, koska tartunnan saaneiden omat vaatteet poltetaan.

Ebolaepidemia on historian pahin. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan tapauksia on jo 18 464, joista 6 841 kuolleita. Tartunnan saaneista suurin osa on Sierra Leonessa ja Liberiassa.