Viisi vuotta Haitin maanjäristyksestä

Silke Harting, Norjan Punaisen Ristin delegaatti
Silke Harting, Norjan Punaisen Ristin delegaatti

Haitin tuhoisasta maanjäristyksestä on 12. tammikuuta kulunut viisi vuotta. Suomen Punaisen Ristin avustustyö Haitissa alkoi välittömästi maanjäristyksen jälkeen ja jatkuu edelleen.

Katastrofirahastoon voi lahjoittaa:
  • Lähettämällä tekstiviestin SPR numeroon 16499 (15 € / tekstiviesti)
  • Tekemällä lahjoituksen verkossa
  • Tilille: Nordea FI06 2219 1800 0680 00
    kirjoita viestikenttään
  • Puhelimella: Soita 0600-122 20 (20,28 € + pvm)

Hätäavun jälkeen Suomen Punaisen Ristin avustustyöhön on kuulunut perusterveydenhuollon palveluita, terveyskasvatusta, hygieniaopastusta ja rakennus- ja hygieniatarvikkeiden jakelua pääkaupunkiseudulla ja Sault d’Eaun kyläyhteisöissä. Siellä tuettiin myös paikallisen Punaisen Ristin osastoa kouluttamalla, rakentamalla kurssitilaa ja auttamalla omien varojen hankinnassa.

Suomen Punainen Risti yhdisti voimansa norjalaisten kanssa, jotka toteuttavat terveyshanketta pienissä vuoristokylissä, joissa ei ole terveydenhuoltoa.

- Punaisten Ristien ohjelmat paikkaavat tilannetta ja tuovat tarvittavan avun perille. Paikallisia vapaaehtoisia on koulutettu tekemään valistustyötä HIV:n, Denguekuumeen ja malarian ehkäisemiseksi. Kyläläisiä opetetaan auttamaan toinen toisiaan ja tunnistamaan heitä uhkaavat terveys- ja ympäristöriskit. Norjan Punainen Risti on myös jakanut hyttysverkkoja, joihin köyhillä maaseudun asukkailla ei ole varaa, kertoo Suomen Punaisen Ristin latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen koordinaattori Jouko Ala-Outinen.

Hän uskoo, että kehitysyhteistyö tulee jatkumaan Haitilla vielä vuosia, mutta tuloksiakin on nähtävissä.

- Työ on hidasta ja pitkäjänteistä, sillä ihmisten asenteiden muutosprosessi vie aikaa. Mutta maaseudulla ihmisten elämään on tullut pieniä parannuksia. Monissa pikkukylissä toteutetaan terveysohjelmia uudella tavalla, voimaannuttamalla ihmisiä tekemään itse jotakin merkittävää.

Avun ei tarvitse passivoida, vaan aktivoida, mutta edelleen Haiti tarvitsee ulkopuolista apua, koska sen omat voimavarat eivät riitä.

- Tunnen Haitin jo lähes 30 vuoden ajalta ja välillä tulee aikoja, jolloin kehitystä saadaan aikaan ja ajatellaan positiivisesti tulevaisuutta. Mutta sitten joku iso myrsky, iso epidemia kuten esimerkiksi kolera muutama vuosi sitten, saa kaiken kehitysyhteistyön pysähtymään, ja koko kansainvälinen yhteisö keskittyy hätä-avun antamiseen. Haiti tulee tarvitsemaan apua vielä monta vuotta, mutta onneksi meillä on norjalainen kumppani joka on sitoutunut Haitin apuun moneksi vuodeksi, ja Haitin Punainen Risti, joka on noussut jo raunioista ja tekee tässäkin hankkeessa hyvää työtä, Ala-Outinen sanoo.