Punaisen Ristin julkaisu kertoo rasismista ja mediasta journalistien omin sanoin

Eeva Anundi
Toimittajille suunnattu "Ei niin mustavalkoista"-julkaisu julkaistaan perjantaina.
Kuvaaja: Eeva Anundi

”Ei niin mustavalkoista” -julkaisu on apuväline median ammattilaisille rasismista ja etnisistä vähemmistöistä uutisoitaessa.

Suomen Punaisen Ristin Ei rasismille! -hanke halusi laatia viestinnän ammattilaisille suunnatun julkaisun median tavasta käsitellä rasismia ja etnisiä vähemmistöjä. Syntyi ”Ei niin mustavalkoista” -julkaisu, missä toimittajat pohtivat raportointiaan rasismista ja Suomen vähemmistöistä.

– Varsin nopeasti päädyttiin siihen, ettei julkaisu ole opas. Sen sijaan joukko journalisteja kertoo työstään ja tekemistään ratkaisuista, sanoo julkaisun tekijä toimittaja Heta Muurinen.

Julkaisuun on valittu erilaisia journalisteja, kuten romaneista Helsingin Sanomiin kirjoittanut Kimmo Oksanen ja vapaa toimittaja Maryan Abdulkarim, joka on joutunut rasismin kohteeksi.

Tarinoiden lisäksi julkaisusta löytyy sanasto ja lyhyt aikajana median lähihistoriasta.

– Sanastoon on koottu termejä, joita usein käytetään virheellisesti. Sieltä löytyy myös rajatapaussanoja, sellaisia, jotka osa kokee loukkaavina, toiset taas neutraaleina, Muurinen kertoo.

Suurin osa julkaisuun haastatelluista kehui toimittajien parantaneen tapojaan kertoa rasismista ja etnisistä vähemmistöistä. Monien mielestä aihealueen juttujen ongelmat liittyvät siihen, että toimituksissa on usein kiire. Esille nousi myös, että journalismin tekijät ovat edelleen pääosin valkoisia suomalaisia, vaikka yleisö on moninaistumassa.