Inhimillinen kädenojennus -tunnustus Ylen Hoivakoti kuntoon -ohjelmalle

Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist

Ohjelma toi laajaan julkiseen keskusteluun vanhustyön laitosmaisen hoitokulttuurin ja osoitti, että pienillä muutoksilla henkilökunta voi tehdä hoivakodista kodinomaisemman.

Hoivakoti kuntoon -sarjassa A-studio seurasi syksyn 2014 ajan, miten somerolaisen Tervaskannon palvelutalon henkilökunta uudisti hoivakotia valmentajien avulla. Projekti kesti neljä kuukautta, eikä siinä käytetty lisärahaa tai -henkilökuntaa. Samalla ohjelmasarja kannusti ihmisiä tekemään pieniä, hyviä tekoja hoivakodeissa asuvien vanhusten arjen piristämiseksi.

Ohjelma nosti esille todella tärkeän aiheen, vanhusten hoidon ja välittämisen positiivisella, toimintatapojen muuttamiseen rohkaisevalla tavalla. Laitoshoidossa olevat ikääntyneet kokevat tutkitusti paljon yksinäisyyttä. Myös pitkästymisen tunteet ovat yleisiä. Henkilöstön resurssit ovat usein niukat, eikä aina ei ole aikaa muuhun kuin hoidollisiin tehtäviin.

- Ohjelma toi laajaan julkiseen keskusteluun vanhustyön laitosmaisen hoitokulttuurin. Lisäksi ohjelma osoitti, että pienillä asenne- ja toimintatavan muutoksilla henkilökunta voi tehdä hoivakodista kodinomaisemman, ja parantaa ikääntyneiden elämänlaatua sekä itsemääräämisoikeutta, perustelee Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula.

- Hoivakoti kuntoon -ohjelma rohkaisee meitä kaikkia miettimään, miten pienillä työtavan muutoksilla, yhteistyöllä ja ihmisten tarpeita huomioivalla toimintatavalla voimme muuttaa ihmisten elämää.

Tunnustus annettiin Hoivakoti kuntoon -ohjelmasarjan työryhmälle, johon kuuluvat toimittajat Anne Ali-Hokka, Oili Orispää, Annukka Roininen, Tiina Merikanto, kuvaaja Hanna Leppikangas ja verkkopalvelun suunnittelusta ja toteutuksesta yhdessä Yle Uutisten kanssa vastannut, palvelusuunnittelija Mikko Hynninen.  Ohjelmaa tekemässä mukana olivat myös työyhteisökouluttajat Anne Pylkkänen ja Taina Semi sekä geriatrian professori Jaakko Valvanne. Myös Tervaskannon palvelutalon henkilökuntaa muistetaan kunniakirjalla. Palkinnon vastaanotti keskiviikkona toimittaja Annukka Roininen ja Tiina Merikanto.

- Tämä on todella hieno tunnustus ohjelmalle. Aluksi sarja oli vain hullu idea, mutta projektin edetessä saimme yhteydenottoja yli sadasta hoivakodista. Haluamme kiittää Tervaskannon palvelutaloa, jotka uskalsivat avata ovensa kameroille ja viikottain yli puolelle miljoonalle katsojalle, kiitti Annukka Roininen.

Inhimillinen kädenojennus on tunnustus, jonka Suomen Punainen Risti myöntää henkilölle tai yhteisölle, joka on erityisen ansioitunut inhimillisten teemojen, arvojen ja toiminnan edistäjänä Suomessa. Tunnustus on annettu ensimmäisen kerran vuonna 1988.