Rovaniemellä mitellään ensiavun Suomen mestaruudesta

Niklas Meltio
Ensiavun suomenmestaruuskisat järjestetään lauantaina Rovaniemellä. Kaksi vuotta sitten kilpailtiin Savonlinnassa.
Kuvaaja: Niklas Meltio

Joka toinen vuosi järjestettävät ensiavun suomenmestaruuskisat järjestetään lauantaina 6. kesäkuuta Rovaniemen Ounasvaaralla. Kilpailuun osallistuu 27 joukkuetta, jotka samalla harjoittelevat tositoimia varten. Punaisen Ristin vapaaehtoiset ensiapuryhmät auttavat vuosittain noin 20 000 ihmistä.

Ensiavun suomenmestaruuskisat järjestetään tulevana lauantaina Ounasvaaran upeissa tunturimaisemissa Rovaniemellä. Joka toinen vuosi järjestettävään kisaan osallistuu tänä vuonna yhteensä 118 kilpailijaa 27 joukkueessa eri puolilta Suomea. Kilpailussa on neljä sarjaa: varhaisnuoret (7–13 v.), nuoret (14–17 v.), aikuiset ja ensivasteparit.

Joukkueet kiertävät rasteja, joilla heidän on todistettava ensiaputaitonsa ja kyvykkyytensä toimia tositilanteissa. Rasteilla ja muissa tehtävissä avustaa lähes sata Punaisen Ristin vapaaehtoista Lapin alueelta.

– Kisoissa pääsee lähietäisyydeltä seuraamaan, miten ensiapupäivystäjät toimivat ja miten esimerkiksi luonnon materiaaleja voi hyödyntää ensiavussa, vinkkaa Punaisen Ristin terveydenhuollon suunnittelija Niina Hirvonen.

Samalla kisat ovat osa auttamisvalmiuden ylläpitämistä koko maassa. Punaisen Ristin vapaaehtoiset ensiapuryhmät päivystävät vuosittain lähes 3000 tapahtumassa ja antavat ensiapua noin 20 000 ihmiselle.

– Jokaisella on oikeus saada apua ja velvollisuus auttaa. Siksi on tärkeää, että osaa myös itse auttaa. Ensiapuryhmissä saa rohkeutta toimia, jos kohdalle sattuu onnettomuus, Hirvonen sanoo.

Ensiaputaidot tärkeitä harvaan asutuilla alueilla

Ensiaputaidot ovat erityisen tärkeitä harvaan asutuilla alueilla, kuten Lapissa. Lapissa liikutaan paljon luonnossa, etäisyydet ovat pitkät ja sää usein kylmä, muistuttaa kisojen pääjärjestäjä, Punaisen Ristin Lapin piirin valmiuspäällikkö Annikki von Pandy.

– Avun saaminen voi Lapissa kestää huomattavasti kauemmin kuin muualla maassa, pahimmillaan useita tunteja. Siksi ensiavun ja kylmäsuojauksen merkitys korostuvat läpi vuoden. Jos tapaturma ei tapa, kylmä voi tappaa, von Pandy muistuttaa. 

Rovaniemellä toimintaansa esittelevät myös Lapin pelastuslaitos ja poliisilaitos. Pelastuslaitos esittelee muun muassa suuronnettomuuskonttia, jossa on lääkintämateriaali sadalle loukkaantuneelle ja välineitä raskaan kaluston raivaus- ja pelastustöihin.

Kilpailun avaa aikuisten sarja lauantaiaamuna kello 8.00. Voittajat julkistetaan lauantaina 6.6. kello 19 alkavassa palkintojenjakotilaisuudessa Sky Hotel Ounasvaaralla. Aikuisten sarjan voittaja pääsee perinteisesti seuraavana vuonna osallistumaan ensiavun EM-kisoihin.