Vastaanottokeskuksia suunnitteilla ainakin Kontiolahdelle, Kouvolaan, Lappajärvelle ja Saloon

Alejandro Lorenzo
Punaisen Ristin periaatteisiin kuuluu auttaa hädänalaisia.
Kuvaaja: Alejandro Lorenzo

Maahanmuuttovirasto tekee tällä viikolla sisäministeriölle esityksen Kontiolahden Paiholassa avattavasta 150–200 turvapaikanhakijan vastaanottokeskuksesta. Sisäministeriön muodollinen päätös asiasta saataneen vuorokauden sisällä pyynnöstä.

Tue Punaisen Ristin työtä lahjoittamalla katastrofirahastoon:
  • Tekstiviestillä: Lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15 €)
  • Puhelimella: Soita numeroon 0600-122 20 (20,28 € + pvm/mpm)
  • Netissä verkkopankkitunnuksilla
  • Tilille: FI06 2219 1800 0680 00

Tiloissa on toiminut aiemmin myös Kontiolahden kunnan omistama vastaanottokeskus. Nyt toimintaa alkaa vetää Suomen Punaisen Ristin Savo-Karjalan piiri. Toiminta alkaa viimeistään lokakuun alussa. Kun alueella toimiva sairaala lopettaa toimintansa lähiaikoina, vastaanottopaikkojen määrää lisättäneen myös näihin tiloihin.

Kouvolaan suunnitellaan asuntopohjaista keskusta

Uutta vastaanottokeskusta suunnitellaan myös Kouvolaan. Kouvolan kohdalla kyse ei olisi laitosmaisesta, vaan hajautetusta asuntopohjaisesta yksiköstä, eli kaikki noin 250 Kouvolaan sijoitettavaa turvapaikanhakijaa asuisivat vuokra-asunnoissa ympäri kaupunkia.

Kouvolan kaupunginhallitus ottaa asiaan kantaa ensi viikolla. Toimintaa alkaisi vetää Suomen Punaisen Ristin Kaakkois-Suomen piiri.

Lappajärvellä ja Salossa selvitetään keskusten avaamista

Lappajärven kuntakeskuksessa sijaitsevaan vanhaan kouluun ja sen läheisyydessä sijaitsevaan kahteen kerrostaloon on suunnitteilla 150–200 turvapaikanhakijan vastaanottokeskus. KKunnanhallitus on tehnyt päätöksen asian selvittämisestä, mutta lopullista kantaansa kunta ei ole vielä ilmoittanut.

Jos tilat osoittautuvat vastaanottotoimintaan sopiviksi ja kunta suhtautuu asiaan myönteisesti, Maahanmuuttovirasto tekee keskuksen perustamisesta esityksen sisäministeriölle. Toiminta käynnistyisi syksyn aikana ja sitä tulisi vetämään Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piiri.

Salossa neuvotellaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa vastaanottokeskuksen avaamisesta Halikon sairaalaan. Salon kaupunki ottaa kantaa asiaan lähiaikoina. Toimintaa tulisi vetämään Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri.

Pääkaupunkiseudun tilanteesta neuvotellaan torstaina

Helsingin kaupungin ylläpitämä vastaanottokeskus avaa vanhaan Koskelan sairaalaan tilapäisen, näillä näkymin syyskuun loppuun asti toimivan hätämajoitusyksikön. Tiloihin mahtuu 240 turvapaikanhakijaa. Ensimmäiset asiakkaat majoitetaan Koskelaan tällä viikolla.

Maahanmuuttovirasto neuvottelee Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien kanssa vastaanottotoiminnan laajentamismahdollisuuksista torstai-iltana.

Forssan tilalle haetaan muita ratkaisuja

Forssan kaupunginhallitus äänesti maanantaina tyhjillään olevaan Rantasipi-hotelliin suunniteltua hätämajoitusyksikköä vastaan. Forssaan suunniteltiin majoitettavan 250 turvapaikanhakijaa tilapäisesti vuoden loppuun asti. Maahanmuuttovirasto ja SPR hakevat nyt kiivaasti muita vaihtoehtoja hätämajoitukselle pääkaupunkiseudulta ja lähialueelta.

– Laajennamme hakua koko Etelä-Suomeen. Nyt olisi tärkeä löytää nimenomaan majoitukseen valmista, nopeasti käyttöönotettavaa tilaa, toteaa Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen.

Turvapaikanhakijoiden määrä kasvanut merkittävästi

Turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut kesän aikana merkittävästi koko Euroopassa. Suomesta turvapaikkaa oli hakenut viime viikon loppuun mennessä jo lähes 6 000 henkilöä, kun koko vuoden 2014 hakijamäärä oli 3 651. Eniten hakijoita Suomeen on tullut Irakista, Somaliasta, Albaniasta ja Afganistanista. Myös syyrialaisten määrä on kesän aikana noussut. Hakijamäärä voi nousta tänä vuonna jopa 15 000:een.

Suomessa toimii tällä hetkellä 25 vastaanottokeskusta, joista 11 on SPR:n ylläpitämiä. Kaikki vastaanottokeskukset ovat nyt ääriään myöten täynnä ja turvapaikanhakijoita majoitetaan kaikkialla ylipaikoilla. 

Maahanmuuttoviraston tavoitteena on perustaa lukuisia uusia vastaanottokeskuksia syksyn aikana. Nykyisten noin 4 500 majoituspaikan lisäksi tarvetta on noin 2 000 uudelle paikalle. Valtio maksaa kaikki vastaanottokeskuksen kustannukset.

 

Päivitys: 26.8.2015 korjattu tieto siitä, että Lappajärven kunta olisi jo ilmoittanut hyväksyntänsä vastaanottokeskuksen avaamiselle. Lisäksi täsmennetty että myös Salossa neuvotellaan vastaanottokeskuksen perustamisesta.