Eksoottisesta tuli arkipäiväistä

Teemu Ullgrén / Suomen Punainen Risti
Punaisen Ristin päihdetyön vapaaehtoiset kiertävät kesäisin festareita. Vuosittain vapaaehtoiset kohtaavat festareilla noin 10 000 ihmistä.
Kuvaaja: Teemu Ullgrén / Suomen Punainen Risti

Tule mukaan päihdetyön vapaaehtoiseksi:

Punaisen Ristin päihdetyö täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Päihdetyötä tekevät vapaaehtoiset, joiden tavoitteena on moralisoimatta ja arkisten kohtaamisten avulla ehkäistä päihteiden käyttöä sekä vähentää niiden käytöstä aiheutuvia haittoja. Vuosien varrella työ on arkipäiväistynyt.

Milloin kannattaa huolestua lähipiirissä olevan päihteiden käytöstä? Miten lähestyä nuorta, joka ei itse halua apua? Entä mihin ohjata apua tarvitseva?

Tällaisiin kiperiin kysymyksiin eri puolilla Suomea toimivat Punaisen Ristin päihdetyön vapaaehtoiset antavat vastauksia. Koulutetut vapaaehtoiset kiertävät festivaaleja ja tapahtumia ja puhuvat päihteiden käytöstä esimerkiksi kouluissa ja oppilaitoksissa. Festareilla vapaaehtoiset kohtaavat vuosittain noin 10 000 ihmistä.

Yhteensä päihdetyön vapaaehtoisia on noin 850.

– Punainen Risti on löytänyt hyvin paikkansa päihdetyötä tekevien keskuudessa. Monissa järjestöissä päihdetyötä tekevät työntekijät, meillä taas kaikki päihdetyön toimijat ovat vapaaehtoisia, kertoo Punaisen Ristin päihdetyön suunnittelija Kati Laitila

Päihdekenttä on muuttunut

Suomen Punaisen Ristin päihdetyö täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Merkkivuotta juhlistetaan tänään maanantaina 2.11. alkavan ehkäisevän päihdetyön viikon aikana. Teemaviikkoa koordinoivat Ehkäisevä päihdetyön EHYT ry ja Suomen Punaisen Ristin päihdetyö.

Ehkäisevän päihdetyön viikon aikana Punaisen Ristin vapaaehtoiset järjestävät tapahtumia muun muassa Joensuussa, Maskussa, Raumalla, Tampereella ja Turussa.

Suomen päihdekenttä on 15 vuodessa muuttunut paljon. Yksi näkyvä muutos on se, että kun vielä 2000-luvun alkuvuosina selviämisasemilla oli ruuhkaa, on humalahakuinen juominen nyt vähentynyt. Uusin trendi ovat muuntohuumeet eli huumausaineiden muunnokset, niin sanotut designhuumeet.

– Muuntohuumeiden kauppa on täysin villiä. Netistä tilatut tuotteet eivät usein ole sitä, mitä luvataan ja uusia kemiallisia yhdisteitä ei ehkä kukaan ole vielä testannut, muistuttaa Laitila.

Punaisen Ristin päihdetyö on vuosien varrella arkipäiväistynyt.

– Meillä aloitettiin raflaavalla huumetyö-nimikkeellä, mutta nyt puhutaan yleisesti päihdetyöstä, sillä oli päihde mikä hyvänsä, siihen kietoutuu samoja ongelmia.

Myös huumeidenkäyttö on arkipäiväistynyt, ja käyttäjien joukko on kasvanut.

– Ennen huumeidenkäyttäjät olivat ikään kuin yhteiskunnasta erillisiä ja heillä oli usein muitakin ongelmia. Nykyään huumeiden käyttäminen huvin vuoksi on arkipäiväisempää, eivätkä ihmiset välttämättä koe käyttöään ongelmaksi.

Jos ajatukset pyörivät päihteissä, kannattaa hakea apua
 

Jos omat tai läheisen ajatukset tuntuvat kietoutuvan päihteidenkäytön ympärille, kannattaa hakea apua. Nuoren kanssa kannattaa vaalia hyvää puheyhteyttä ja kysyä, käytetäänkö kaveripiirissä päihteitä. Usein vastauksista huomaa, onko nuori kiinnostunut päihteistä ja herättääkö aihe hänessä intohimoja.

– Parhaiten nuorta suojaa päihteidenkäytöltä monenlaiset kaveriporukat. Jos nuorella on vain yksi kaveripiiri, jossa päihteitä aletaan käyttää, kasvaa paine suuremmaksi kuin jos nuori voi surffata eri kaveriporukoiden välillä, sanoo Kati Laitila.

Päihdetyön vapaaehtoiseksi pääsee käymällä ehkäisevän päihdetyön tai ohjaavan ja tukevan päihdetyön peruskurssin. Osallistujalta vaaditaan vain rohkeutta, ennakkoluulottomuutta ja aitoa kiinnostusta erilaisiin ihmisiin.

– Jokainen voi löytää itselleen sopivan toimintamuodon päihdetyöstä. Se voi olla jalkautuvaa festarityötä tai selviämisasemilla päivystämistä, mutta se voi olla myös teemailtojen pitämistä ikäihmisten kanssa.

Tule mukaan päihdetyön vapaaehtoiseksi!