Syyrian humanitaarinen tilanne heikkenee talven lähestyessä

Ibrahim Malla
Bilal Sari / Syyrian Punainen Puolikuu

Sadat tuhannet ihmiset yrittävät selviytyä Syyriassa lämpötilan painuessa nollan alapuolelle. Vuosia kestänyt konflikti on tuhonnut suuren osan maan infrastruktuurista.

Sinäkin voit auttaa

– Tilanne Syyriassa on katastrofaalinen ja pahenee päivä päivältä. Ihmiset joutuvat kohtaamaan talven todella niukoin resurssein, ja tilanne on monien kohdalla kriittinen. On olennaista, että pääsemme antamaan apua kaikista haavoittuvimmassa asemassa oleville, sanoo Lähi-idän alueiden johtaja Robert Mardini Punaisen Ristin kansainvälisestä komiteasta (ICRC).

Yli 12 miljoonaa syyrialaista on välittömän humanitaarisen avun tarpeessa. Heistä yli viisi miljoonaa on lapsia. Yli neljä miljoonaa asukasta on paennut maasta, ja lisäksi Syyriassa on noin kahdeksan miljoonaa maan sisäistä pakolaista.

– Olen todella huolissani talvesta. Jo viime talvi oli vaikea ja jouduimme kamppailemaan. Lapseni ovat sairaita, koska meillä ei ole lämmitintä, peitteitä eikä patjoja. Meillä ei ole mitään, syyrialainen kuuden lapsen äiti Amina al-Saghir kertoo ICRC:n uutisessa.

Mardinin mukaan myös monet naapurimaihin paenneet elävät kylmyydessä ja huonoissa oloissa. Heidän tulevaisuutensa on epävarma, eivätkä he tiedä pääsevätkö he ikinä palaamaan kotiin.

Lämpöä, ruokaa ja suojaa

Punainen Risti pyrkii helpottamaan tilannetta Syyriassa monin tavoin. Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC jakaa talvivaatteita 300 000 lapselle sekä parantaa pakolaisten elinoloja yhteissuojissa ja muissa asumuksissa.

Syyrian Punainen Puolikuu ja ICRC ovat tarjonneet tänä vuonna ruoka-apua yli seitsemälle miljoonalle ja mahdollistaneet puhtaan veden saannin noin 15 miljoonalle syyrialaiselle. ICRC neuvottelee tällä hetkellä avun toimittamisesta myös Isisin hallinnoimien alueiden siviiliväestölle.

Suomen Punainen Risti osallistuu Syyrian avustusoperaatioon. Katastrofirahastosta kohdennetaan 66 500 euroa Syyriaan, ja tavara-apuna lähetetään 72 000 lämmintä huopaa. Suomen Punainen Risti on myös johtanut sairaalaa pakolaisleirillä Jordaniassa. Sairaalassa syntyi tänä vuonna yli 500 lasta.

Ulkoministeriö tukee ICRC:n Syyrian avustusoperaatiota Suomen Punaisen Ristin kautta 2 miljoonalla eurolla tänä vuonna. Lisäksi Ulkoministeriö on myöntänyt 800 000 euroa pakolaisten auttamiseen Pohjois-Irakissa, jonne Syyrian konfliktin vaikutukset ovat levinneet.

Syyrian kriisin puhjettua Suomen Punainen Risti on auttanut lahjoittajien ja Ulkoministeriön tuella niin Syyriassa, Libanonissa, Turkissa, Irakissa kuin Jordaniassa. Järjestö auttaa pakolaisia ja siirtolaisia myös heidän reittinsä varrella esimerkiksi Italiassa, Serbiassa ja Kreikassa.