YK:n pääsihteeri kiitti vapaaehtoisia

Miikka Pirinen
Miikka Pirinen
Miikka Pirinen

Punaisen Ristin vastaanottokeskuksessa vieraillut Ban Ki-moon kutsui suomalaista vastaanottokeskusjärjestelmää tehokkuuden perikuvaksi.

Punaisen Ristin Auramon vastaanottokeskus Vantaalla sai keskiviikkona arvovaltaisen vieraan, kun YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon pistäytyi keskukseen Suomen-vierailullaan. Vierailunsa aikana Ban Ki-moon osallistui turvapaikanhakijoiden suomen kielen tunnille ja tapasi turvapaikanhakijoita.

– Suomalainen vastaanottokeskusjärjestelmä on tehokkuuden perikuva. Turvapaikanhakijat ovat vaikeassa tilanteessa, sillä he ovat joutuneet jättämään kotimaansa, eikä heillä ole mitään. On tärkeää antaa heille toivoa ja valaa uskoa paremmasta tulevaisuudesta, Ban Ki-moon sanoi vastaanottokeskusvierailun yhteydessä pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Hän kiitti Suomea, vapaaehtoisia ja Punaista Ristiä turvapaikanhakijoiden lämpimästä vastaanotosta.

– Minua on syvästi koskettanut ja inspiroinut se myötätunto, jolla suomalainen kansalaisyhteiskunta on auttanut tänne saapuneita pakolaisia ja siirtolaisia. Näiden tuhansien kansalaisten ystävällisyys ja solidaarisuus osoittavat, kuinka syvään juurtunutta suvaitsevaisuus ja myötätunto hätää kärsiviä kohtaan maassanne on.

Ban Ki-moonin mukaan turvapaikanhakijoiden onnistuneeseen kotouttamiseen tarvitaan aikaa ja resursseja, sekä yhteistä tahtoa.

– Tarvitaan myös vahvaa johtajuutta taistelussa muukalaisvihaa ja syrjintää vastaan. Tarvitaan avointa, rehellistä ja rakentavaa vuoropuhelua, jotta polarisoituminen ja rasismi voidaan estää. Turvapaikanhakijoita pitää kohdella ihmisinä, joilla on ihmisarvo. Tuomitsen jyrkästi vihamielisyyttä lietsovan puheen.

”Punaisen Ristin työ merkittävää”

Samalle vierailulle osallistunut YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n pakolaispäävaltuutettu António Guterres kiitteli Punaista Ristiä ja vapaaehtoisia turvapaikanhakijoiden vastaanoton eteen tehdystä työstä.

– Punainen Risti on kasvattanut syksyn aikana vastaanottokeskustensa määrän kuudesta sataan. Se on todella merkittävää.

Guterresin mukaan koko Eurooppaa ravisuttelevan pakolaistilanteen ratkaisemiseen tarvitaan yhteistyötä kaikilta EU-mailta. Hänen mukaansa on tärkeää rakentaa rauhaa pakolaisten lähtömaissa ja taata riittävät resurssit ja humanitaarinen apu sekä pakolaisille, että heitä vastaanottaville maille.

– On tärkeää, että Eurooppa toimii tässä tilanteessa yhtenäisesti. Nykyinen tilanne, jossa ihmiset liikkuvat Balkanin halki ja päätyvät lopulta vain muutamaan maahan, ei ole kestävä.

”Halusin kiittää pääsihteeriä”

Vastaanottokeskuksen asukkaille oli kerrottu YK:n pääsihteerin vierailusta edellisenä päivänä.

– Ensimmäinen reaktio uutiseen taisi olla yhden turvapaikanhakijan innostunut huudahdus ’onneksi kävin parturissa juuri eilen’, kertoo Auramon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Nelli Kasurinen.

Asukkaat olivat valmistautuneet silittämällä parhaat paitansa. Iltapäivällä ilmassa leijaili odotuksen lisäksi partaveden tuoksu.

Moni turvapaikanhakija sai napattua selfien pääsihteerin kanssa ja muutama pääsi vaihtamaan hänen kanssaan pari sanaakin.

– Halusin kiittää häntä, koska hän välittää meidän tilanteestamme, sanoi irakilainen turvapaikanhakija Munther al-Assaf.