Nuorten turvatalot päivystävät läpi joulun

Hanna Linnakko
Kuvaaja: Hanna Linnakko
Haluatko tukea Nuorten turvataloja?

Voit tukea Punaisen Ristin Nuorten turvatalojen toimintaa lahjoittamalla.

Tuellasi nuori saa vaikeassa elämäntilanteessa aikuisen kuuntelijan ja katon päänsä päälle.

Esimerkiksi 30 € voimme tarjota yhdelle nuorelle iltapalan koko kuukauden ajan.

Tee lahjoitus netissä

Moni nuori joutuu vastoin tahtoaan viettämään joulua yksin. Nuorten turvatalojen joulupäivystykseen hakeutuu vuosittain nuoria, joilla ei ole ketään, kenen kanssa viettää juhlapyhiä. Joskus kotona taas on paha olla.

Joulun viettäminen yksin voi olla nuorelle henkisesti haavoittava kokemus. Ulkopuolisuuden tunne korostuu erityisesti juhlapyhinä, kun muut kokoontuvat läheistensä pariin. Nuorten turvatalot Espoossa, Tampereella ja Turussa päivystävät jouluna ympäri vuorokauden, jotta nuoret saavat viettää joulua turvallisessa ympäristössä.

Nuorten turvatalolla on aina paikalla kriisi- ja perhetyöntekijöitä ja koulutettuja vapaaehtoisia, joille nuori voi puhua ongelmistaan.

– Nuoret hakeutuvat jouluna turvataloon erityisesti yksinäisyyden ja perheen välisten ristiriitojen vuoksi. Joulun pyhät ovat kenelle tahansa pitkä aika sinnitellä yksin hankalassa tilanteessa. Turvatalosta apua saa välittömästi, kertoo turvatalotoiminnan johtaja Erja Anttila.

Jo yli 20 vuotta suomalaisnuorten tukena

Nuorten turvatalot ovat tarjonneet jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan nopeaa ja maksutonta, matalan kynnyksen kriisi- ja keskusteluapua alle 21-vuotiaille nuorille ja heidän perheilleen. Nuorten turvatalolta saa apua ilman lähetettä ja ajanvarausta. Tarvittaessa nuori voi väliaikaisesti myös yöpyä turvatalolla.

- Turvatalot tarjoavat keskusteluavun lisäksi myös muun muassa itsenäistymisen tukea, päivärytmin palautusta sekä ystävä- ja ryhmätoimintaa. Kaikki palvelumme räätälöidään asiakkaille sopiviksi, muistuttaa Anttila.

Ympärivuorokautinen joulupäivystys

Nuorten turvatalojen joulupäivystys on keskitetty pääkaupunkiseudulla tänä vuonna Espooseen. Leppävaarassa sijaitseva Nuorten turvatalo päivystää 23. joulukuuta kello 17:stä aina 27. joulukuuta kello 10:een saakka. Päivystykseen voivat hakeutua kaikki helsinkiläiset, espoolaiset ja vantaalaiset nuoret ja heidän perheensä. Helsingin ja Vantaan turvatalot avautuvat 27.12. klo 17 normaalisti omissa yksiköissään.

Nuorten turvatalo Turussa päivystää jouluna niin ikään 23.12. klo 17 – 28.12. klo 10, jonka jälkeen turvatalo palaa normaaleihin aukioloaikoihinsa. Tampereen Nuorten turvatalo on joulun aikaan avoinna 24.12. klo 16 – 26.12. klo 10. Tapaninpäivänä Tampereen turvatalo avaa jälleen ovensa tavalliseen tapaan klo 17.

Espoon, Tampereen ja Turun turvatalot päivystävät läpi joulun myös puhelimitse. Lisäksi joulupäivänä 25.12. turvatalojen koulutetut vapaaehtoiset vetävät nuorille avoimen chat-keskustelun kello 15–18 osoitteessa www.tukinet.net.

Nuorten turvatalo, Espoo
Läkkisepänkuja 2 A, 02650 Espoo
p. 09 8195 5360
[email protected]

Nuorten turvatalo, Tampere
Hämeenkatu 22 C, 33200 Tampere
p. 040 556 6661
[email protected]

Nuorten turvatalo, Turku
Yliopistonkatu 24 A 15, 20100 Turku
p. 02 253 9667
[email protected]