Punaisen Ristin joulukahvilat keräsivät väkeä yli odotusten

Katja Kuusela / Suomen Punainen Risti
Charlotta Boucht / Suomen Punainen Risti

Joulukahviloissa Espoossa ja Helsingissä nautittiin kahvista ja hyvästä seurasta sekä heittäydyttiin keskusteluihin ventovieraidenkin kanssa. Joulukahviloille oli selvästi tarvetta, kertovat mukana olleet vapaaehtoiset.

Punaisen Ristin osastojen järjestämät joulukahvilat Espoossa ja Helsingissä keräsivät väkeä yli odotusten.

Keski-Espoon osaston järjestämässä joulukahvilassa kävi 38 kahvittelijaa, minkä lisäksi järjestelyissä auttoi seitsemän vapaaehtoista. Tapaninpäivänä Villa Apteekissa järjestetty joulukahvila järjestettiin toista kertaa. Viime vuonna kävijöitä oli vähemmän, noin 15.

– Emme totta puhuen osanneet varautua tällaiseen menestykseen, kertoo osaston puheenjohtaja Katri Rannisto.

Ranniston mukaan tunnelma oli lämmin ja keskustelut pulppusivat vilkkaina alusta asti. Joulukahvilan tarkoitus oli tarjota vaihtoehtoinen joulunviettotapa esimerkiksi niille, jotka viettävät pitkiä joulunpyhiä yksin. Kahvittelijoiden joukossa oli myös irakilainen perhe, jonka kanssa käytyä keskustelua helpotti puhelimen suomi-arabia-sanakirja.

Tilat joulukahvilalle tarjosi Espoon mielenterveysyhdistys.

– Ihmiset olivat iloisia päästessään keskustelemaan ja kahvittelemaan yhdessä. Kahvilalle oli selvästi tilausta, jatkamme sitä varmasti myös ensi vuonna, Rannisto lupaa.

Kallio-Käpylän kahvilassa välitön tunnelma

Kallio-Käpylän osaston joulukahvilassa Hermannissa oli kävi niin ikään noin 40 kahvittelijaa. Joulupäivänä järjestetty joulukahvila oli auki ensimmäistä kertaa.

– Tunnelma oli tosi kotoisa ja lämmin. Ihmiset menivät spontaanisti istumaan samoihin pöytiin ja alkoivat jutella keskenään, oli tosi leppoisa fiilis, kertoo Punaisen Ristin vapaaehtoisena pitkään toiminut Charlotta Boucht.

Järjestelyissä auttoivat myös Sturenkadun vastaanottokeskuksesta tulleet kaksi turvapaikanhakijaa, jotka ottivat asiakkaiden takit vastaan ja järjestelivät tiloja.

Lisätunnelmaa toi paikalle oma-aloitteisesti saapunut soittaja, joka toi mukanaan poljettavan harmonin.

– Tämä oli kiva tapa viettää joulupäivä. Jos kahvila järjestetään vielä uudestaan, tulen mieluusti itsekin uudestaan, Boucht sanoo.

Tule mukaan Punaisen Ristin toimintaan!