Kotoutumisessa nopeus on valttia

Liisa Takala / Suomen Punainen Risti
Punaisen Ristin vapaaehtoiset opettavat turvapaikanhakijoille suomea Kaarlenkadun vastaanottokeskuksessa.
Kuvaaja: Liisa Takala / Suomen Punainen Risti

Kotoutua voi kielikerhossa, urheilukentällä tai vaikkapa pulkkamäessä. Pääasia on yhdessä tekeminen. Punainen Risti tukee maahanmuuttajien aktiivista osallistumista ja sopeutumista uudelle paikkakunnalle. Avuksi kotoutumisen tukeen tarvitaan paljon uusia vapaaehtoisia.

Lähivuosina kuntiin eri puolille Suomea muuttaa tuhansia uusia ihmisiä, kun osa Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista saa myönteisen päätöksen hakemukseensa. Päävastuun kotoutumisesta kantavat viranomaiset, mutta Suomen Punainen Risti tukee heitä tässä tehtävässä.

– Mitä nopeammin maahantulijat saadaan osaksi paikallista yhteisöä, sen kivuttomammin kotoutuminen sujuu sekä maahantulijan itsensä että paikallisten asukkaiden näkökulmasta, korostaa Suomen Punaisen Ristin maahanmuuttajaohjelman kehittämispäällikkö Johanna Matikainen.

Kotouttamista tukevaa toimintaa on kehitetty Punaisessa Ristissä jo vuosia. Suuren suosion ovat saaneet esimerkiksi vapaaehtoisten vetämät kielikerhot, kansainväliset klubit, lasten läksykerhot, alkuvaiheen asumisapu sekä maahanmuuttajien ystävätoiminta.

– Kielen oppiminen on keskeistä esimerkiksi työelämään pääsyn kannalta. Kieltä voi kartuttaa paitsi kielikerhoissa myös vaikkapa urheilukentällä. Samalla tapaa uusia ihmisiä ja saa tärkeitä verkostoja, sanoo Matikainen.

Yhdessä tekeminen ja ulkoilu tärkeintä tukea

Punaisen Ristin Oulun osastossa on satsattu isosti asumisapuun. Ohjelma koostuu yhdestä tai kahdesta kotikäynnistä sekä kymmenestä teemaillasta. Teemailloissa tutustutaan muun muassa alueen palveluihin, terveyteen ja ensiapuun. Lisäksi illoissa jaetaan yleisempää Suomi-tietoutta. Lopuksi ulkoillaan tai lähdetään retkelle, esimerkiksi pulkkamäkeen.

– Tavoitteena on saada kotoutumiselle mahdollisimman intensiivinen alku. Ensimmäinen kotikäynti pyritään järjestämään jo päivän tai parin päästä saapumisesta, kertoo Oulun osaston vapaaehtoinen Sanna Tuorila.  

Kotikäynnillä autetaan tarpeen mukaan vaikkapa kodinkoneiden käyttämisessä ja käydään lähikaupassa. Hedelmävaa’an käyttö voi ensimmäisellä kerralla olla vaikeaa, joskus pelkkä ulkoilukin on tärkeää.

– Yksi tärkeimmistä asioista on varmistaa, että tulija on syönyt, nukkunut ja käynyt ulkona. Joskus tilanne voi olla niin uusi ja pelottava, ettei nukkumisesta ja syömisestä tule mitään, Tuorila kertoo.

Läksyihin apua ikään katsomatta

Hirvensalmella taas Punaisen Ristin vapaaehtoisten järjestämät läksykerhot ja ystävätoiminta ovat olleet tulijoille suureksi avuksi. Tukea kotitehtävissä tarvitsevat niin lapset kuin aikuisetkin.

– Peruskoululaisille etenkin reaaliaineet historia, maantiede ja biologia ovat usein haastavia. Osa äideistä taas ei osaa lukea ja kirjoittaa. He ovatkin aina äärettömän kiitollisia ja iloisia läksyavusta, kertoo Hirvensalmen osaston monikulttuurisuusvastaava Heljä Tilli.

Tillin mukaan tulijat ovat innokkaita osallistumaan myös talkoisiin – jos sellaista vain osataan pyytää.

– Varsinkin useimmat pojat lähtevät mielellään erilaisiin konetöihin ja vaikka metsätöihin, suomalaisen opastuksella tietenkin.

Toimintaa ja uusia vapaaehtoisia tarvitaan paljon

Tulijoiden suuren määrän vuoksi kotoutumistoimintaa on lisättävä merkittävästi. Kotoutumisen tuki alkaa jo vastaanottokeskuksista.

Lähiaikoina vastaanottokeskuksissa on tarkoitus aloittaa ensiaputaitojen opetus nuorille ja lisätä liikuntakerhojen määrää. Molempiin on saatu rahoitus opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Lisäksi suunnitteilla on muun muassa erilaisia yhteistyöprojekteja muiden järjestöjen kanssa.

Avuksi tarvitaan myös paljon uusia vapaaehtoisia. Tarjolla on monenlaisia tehtäviä kieli- ja urheilukerhojen vetämisestä lasten läksyissä avustamiseen. Vapaaehtoisena toimimiseen saa Punaisen Ristin tukea ja koulutusta.

– Maahanmuuttajien parissa toimiminen on todella antoisaa. Tärkeintä on uskallus lähteä mukaan ja kohdata uusia ihmisiä. Kaikkien apua tarvitaan, sanoo 11 vuotta vapaaehtoisena toiminut Sanna Tuorila.

Tule vapaaehtoiseksi!