Sota laukaisi kurjuuden kierteen Syyriassa

Abdulaziz Al-droubi / Syyrian Punainen Puolikuu
Syyrian Punainen Puolikuu
Olav A. Saltbones / Norjan Punainen Risti

Suomen Punainen Risti tukee humanitaarisia ponnisteluja Syyriassa, jossa on alkanut sodan kuudes vuosi. Avun tarve kasvaa koko ajan. Ulkoministeriö myönsi torstaina Suomen Punaiselle Ristille lähes neljä miljoonaa euroa lisäapuun Syyriaan.

Tue Punaisen Ristin työtä
  • Lähettämällä tekstiviestin SPR numeroon 16499 (15 €)
  • Lahjoittamalla Punaisen Ristin katastrofirahaston tilille FI06 2219 1800 0680 00, viite: 24565
  • Lahjoittamalla netissä punainenristi.fi/lahjoita/syyrian-konflikti
  • Keräyslupa POL-2015-8798/30.11.2015

Apua Syyriassa tarvitsee jo 13,5 miljoonaa ihmistä. Heistä noin 4 miljoonaa asuu vaikeasti tavoitettavilla alueilla, ja arviolta 500 000 saarretuilla alueilla.

Sota on romahduttanut Syyrian infrastruktuurin, mukaan lukien terveyspalvelut. Niiden ohella pulaa on muun muassa ruoasta, suojasta, puhtaasta vedestä sekä psykososiaalisesta tuesta.

– Tapasin juuri Damaskoksen ulkopuolella lääkärin, jonka mukaan nekin ihmiset, jotka aiemmin ovat pystyneet kustantamaan tarvitsemansa terveyspalvelut, joutuvat nyt turvautumaan Syyrian Punaisen Puolikuun ja muiden järjestöjen ilmaiseen apuun. Myös aliravitsemus alueella on lisääntynyt hälyttävästi, kertoo Syyriassa parhaillaan vieraileva Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun suunnittelija Niklas Saxén.

Suomen ulkoministeriöltä lähes 4 miljoonaa euroa

Suomen ulkoministeriö myönsi torstaina Suomen Punaiselle Ristille 3,7 miljoonaa euroa avustustöihin Syyriassa. Varoilla tuetaan kansainvälisen Punaisen Ristin ja Syyrian Punaisen Puolikuun avustusoperaatioita Syyriassa.

Taistelut ovat ajaneet evakkoon yli puolet Syyrian väestöstä. Yli neljä miljoonaa syyrialaista on paennut naapurimaiden pakolaisleireille tai sukulaisten nurkkiin ja 6,5 miljoonaa ihmistä on paossa maan sisällä.

Kansainvälinen Punainen Risti ja Syyrian Punainen Puolikuu pyrkivät huolehtimaan siviilien välittömistä tarpeista, kuten lääkintä- ja terveyspalveluista, ruoasta, humanitaarisen avun tarvikkeiden jakelusta sekä puhtaan veden saannista ja sanitaatiosta.

Syyrian Punainen Puolikuu on tärkein Syyriassa toimiva avustusjärjestö. Laajan vapaaehtoisverkostonsa ja puolueettoman asemansa vuoksi se pystyy toimittamaan apua kaikkien osapuolten hallitsemille alueille. Se jakaa Syyriassa kuukausittain apua 4,5 miljoonalle ihmiselle.

Helmikuussa alkaneen osittaisen tulitauon ansiosta humanitaarisen avun jakelu on paikoitellen helpottunut.

– Punainen Puolikuu on pystynyt toimittamaan apua alueille, jonne ei aiemmin ole ollut pääsyä. Toisaalta edelleen on useita alueita ja kaupunkeja, joihin apua ei ole saatu perille taisteluiden ja turvattomuuden vuoksi, kertoo Punaisen Ristin katastrofivalmiuden neuvonantaja Johanna Klinge asemapaikastaan Beirutista.  

Kurjuuden kierre

Sota on laukaissut kurjuuden kierteen. Taistelut kuormittavat terveydenhuoltojärjestelmää, koska haavoittuneita ja kuolevia tuodaan hoitoon suuria määriä. Toisaalta hoitohenkilökuntaa on vähän, sillä esimerkiksi Aleppossa peräti 95 prosenttia lääkäreistä on paennut, vangittu tai tapettu.

Hoidon tarvetta lisää myös aliravitsemuksen lisääntyminen ja kroonisiin sairauksiin tarvittavien lääkkeiden puute.

Samaan aikaan Syyrian talous on romahtanut, ja hallitus leikkaa palveluita. Sillä voi olla vakavia seurauksia. Esimerkiksi rokoteohjelman kattavuus on murentunut, ja kertaalleen kitketyt sairaudet uhkaavat palata.

– YK:n julkaisemien viimeisimpien arvioiden mukaan syyrialaisten elinajanodote on taistelujen alettua romahtanut kahdellakymmenellä vuodella, Johanna Klinge sanoo.

Apua tarvitaan vielä vuosiksi eteenpäin

Syyriaan yritetään paraikaa neuvotella kansainvälistä suunnitelmaa, joka johtaisi rauhansopimukseen useiden taistelevien ryhmien välillä. Vaikka taistelut joku päivä taukoaisivat, apua tarvitaan sen jälkeenkin vuosiksi eteenpäin.

Viime vuonna Suomen Punainen Risti ohjasi kaksi miljoonaa euroa ulkoasiainministeriön myöntämää tukea avustustöihin Syyriassa. Lisäksi katastrofirahastosta ohjattiin suomalaisten lahjoituksia yhteensä 67 000 euroa Syyriaan. Varoilla hankittiin muun muassa 72 000 huopaa.

– Suomalaiset ovat tähän asti jaksaneet hienosti auttaa. On tärkeää, että tätä työtä jatketaan edelleen ja samalla ymmärretään, että avun tarve kasvaa niin kauan kuin sotaa ei saada loppumaan, korostaa Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi.

Katso Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton video: