Työtä inhimillisyyden puolesta

Pauliina Sillanpää / Suomen Punainen Risti
Pauliina Sillanpää / Suomen Punainen Risti
Pauliina Sillanpää / Suomen Punainen Risti
Faktaa
  • SPR:n järjestämät humanitaarisen oikeuden kurssit perustuvat Geneven sopimuksiin, joissa Punaiselle Ristille annetaan tehtäväksi tiedottaa sodan oikeussäännöistä. Sama toimeksianto löytyy jokaisen valtion omasta lainsäädännöstä.

  • Humanitaarisen oikeuden kurssien lisäksi järjestetään myös muuta vapaaehtoistoimintaa aiheen parissa: esimerkiksi ekskursioita, opintopiirejä, seminaareja, valokuvanäyttelyitä ja roolipelejä. Tervetuloa mukaan!

Tiedon levittäminen sodan säännöistä on Punaisen Ristin tehtävä, joka on kirjattu Suomen lakiin. Siksi Tampereella kolme Punaisen Ristin vapaaehtoista kouluttajaa vetivät täydelle salille viikonloppukurssin humanitaarisesta oikeudesta.

Sodan sääntöjen eli humanitaarisen oikeuden ytimen muodostavat Geneven sopimukset, joihin kaikki maailman valtiot ovat sitoutuneita.
 
Jos sopimuksia noudatettaisiin, ei olisi lapsisotilaita. Siviiliä kohtaan ei hyökättäisi, eikä ketään näännytettäisi nälkään. Ihmisten ei ehkä tarvitsisi paeta. Miltä kuulostaisi?
 
Humanitaarisen oikeuden näkökulmasta on nimittäin virheellinen ajatus, että aseellisten konfliktien aiheuttama ihmisten kärsimys olisi sodan välttämätön seuraus. Sitä se ei ole, vaan kärsimys on seurausta toistuvasta sopimusten rikkomisesta. Siksi on tärkeää, että sopimuksista tiedotetaan.
 
Kansainvälisestä humanitaarisesta oikeudesta tiedottaminen auttaa rakentamaan siltaa kansainvälisten sopimusten ja todellisuuden välille. Kuilu on leveä ja työtä on paljon. Punaisessa Ristissä ei kuitenkaan lannistuta.
 

Osa yleissivistystä

Luokkahuone on täynnä, kurssilaiset kuuntelevat ja keskustelevat; Syyrian tilanne puhuttaa.
 
Eilen paneuduttiin sopimuksiin ja taistelijan näkökulmaan; tänään kurssin teemana on siviilien suojeleminen ja Punaisen Ristin kansainvälisen Komitean työ kriisialueilla. Menossa on humanitaarisen oikeuden peruskurssi.
 
– Komitean työ on yllättävän konkreettista! Olen aikaisemmin luullut, että työ on enemmän papereiden pyörittämistä ja diplomatiaa, mutta sehän onkin työtä ihmisten parissa. Vieraillaan vankiloissa, etsitään kadonneita, lastataan avustustarvikkeita, miettii kurssille hakeutunut Tanja Alkula.
 
Tanja on poliisi. Mukana kurssilla on myös opiskelijoita, eläkeläisiä, ammattilaisia monelta eri alalta. Moni on mukana tavoitteenaan työskennellä joskus kriisialueilla, toisilla syksyn maahanmuuttotilanne antoi omakohtaista kosketuspintaa maailman tilanteeseen. Kaikki haluavat ymmärtää paremmin kotisohvalle tulvivia uutisia.
 
–Suomessakin saamme osamme globaaleista ongelmista. On tärkeää ymmärtää, mitä taustalla on, kun ihmiset joutuvat lähtemään kotoaan, summaa Noora Pajari, yksi kurssin kouluttajista.
 
–Humanitaarisen oikeuden teemat ovat osa yleissivistystä, eikä aiheita juuri opeteta missään muualla.

 

Mukana maailmanlaajuisessa verkostossa

Tiedottamistyötä tehdään rauhan aikana, jotta sodan syttyessä ihmisillä olisi tieto omista oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan kaoottisen konfliktin keskellä. Pelkästään Suomen Punainen Risti kouluttaa satoja kurssilaisia vuosittain.
 
Konfliktialueilla taistelijoiden parissa samaa työtä tekevät Punaisen Ristin kansainvälisen Komitean työntekijät yhdessä Punaisen Ristin paikallisjärjestöjen kanssa.
 
Sotien todellisuus on kaukana sopimusteksteistä. Miten pysyä puolueettomana olematta kuitenkaan välinpitämätön? Onneksi pahimmankin kriisin keskellä on toivoa.
 
– Eihän tässä olisi mitään järkeä, jos ei olisi niitä, joiden hyväksi voidaan jotain tehdä, Tanja toteaa.
 
Viikonlopun paketti alkaa olla käytynä. Itsekin ihmisten parissa konfliktialueilla lääkärinä työskennellyt Sirpa Klang tuli kurssille, koska kaipasi tietoa siitä, miten tilanteet voitaisiin estää, ennakoida ja rajata poikkeusolojen keskellä.
 
– Älyttömän mielenkiintoinen ja ajankohtainen kurssi! Sain, mitä tulin hakemaan ja enemmänkin.

Teksti: Pauliina Sillanpää