”Kyse on ihmisistä, ei numeroista”

Carlos Spottorno
Mirva Helenius
Philippe Fitte

Italian Punaisen Ristin puheenjohtaja pelkää, että suurista pakolaismääristä puhuttaessa unohdamme puhuvamme ihmisistä, joilla on jokaisella oma tarinansa ja tragediansa.

Auta pakolaisperheitä
  • Lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15 €)
  • Lahjoita Punaisen Ristin katastrofirahaston tilille FI06 2219 1800 0680 00, viite: 5199
  • Lahjoita netissä
  • Soita 0600-122 20 (20,28 €/puhelu + pvm/mpm)
  • Seuraa avustusoperaatiota täältä

Kun Italiaan saapuvien pakolaisten ja siirtolaisten määrä alkoi kaksi vuotta sitten kasvaa, saattoi merivartiostolta tulla Italian Punaiseen Ristiin pikainen soitto: parissa tunnissa pitäisi olla valmiina auttamaan vaarallisesta merimatkasta selvinneitä ihmisiä.

Silloin Italian Punaisen Ristin puheenjohtajaa Francesco Roccaa alkoi hieman kauhistuttaa.

– Mietin, miten kauan pystymme auttamaan ja olemaan satamassa vastassa. Kaikki, jotka silloin auttoivat ja auttavat edelleen, ovat vapaaehtoisia. He jättävät perheensä, ystävänsä ja työpaikkansa tullakseen auttamaan. Heillä on tahto auttaa ja he ovat ylpeitä tekemästään työstä, Rocca sanoi toukokuun alussa Helsingissä järjestetyssä seminaarissa.

Vuonna 2015 Eurooppaan saapui Välimeren yli YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n arvioiden mukaan yli miljoona ihmistä. Suurin osa heistä rantautui Italian ja Kreikan rannoille. Yli 3 700 kuoli matkalla.

Luvut ovat suuria. Roccan mukaan riskinä suurista numeroista puhuttaessa on, että unohdamme numeroiden takana olevan ihmisiä.

– Olen alusta asti sanonut, että keskity ihmiseen, keskity toivoon, keskity tragediaan, joka näiden ihmisten tarinoiden taustalla on. Voimmeko kutsua tätä pakolaiskriisiksi? Emme enää. Tämä on maailmanlaajuinen ilmiö, johon Punaisen Ristin ja kansalaisyhteiskunnan tulee nyt vastata.

Humanitaarinen kriisi ei ratkea rajoja sulkemalla

Kymmenettuhannet pakolaiset ja siirtolaiset ovat jääneet jumiin Kreikkaan ja muualle Eurooppaan maiden suljettuja rajojaan. Tilannetta on seurattu tiiviisti Punaisen Ristin kansainvälisessä liitossa IFRC:ssä, jonka varapuheenjohtaja Rocca myös on.

– Eurooppaan saapuu edelleen tuhansia ihmisiä päivittäin. He pakenevat väkivaltaa, nälkää ja näköalattomuutta. He etsivät Euroopasta turvaa ja parempaa tulevaisuutta. Meidän täytyy kohdella näitä ihmisiä ihmisarvoisesti.

Rajojen sulkeminen ei ratkaise Kreikkaan ja muualle eteläiseen Eurooppaan syntynyttä humanitaarista kriisiä.

– Salakuljettajat tulevat löytämään uusia reittejä. Balkanin reitin sulkeminen ei lopeta ihmisten liikkumista. Meidän tulee löytää turvallisia ja laillisia reittejä tulla Eurooppaan ja etsittävä EU-maiden yhteisiä, pitkäkestoisia ja humaaneja ratkaisuja.

Perheet joutuvat eroon toisistaan

Vuonna 2015 Eurooppaan tuli etenkin miehiä. Vuonna 2016 yli puolet Eurooppaan pyrkivistä pakolaisista ja siirtolaisista on naisia ja lapsia. Monet perheet ovat joutuneet erille toisistaan.

Punainen Risti onkin saanut jo yli 30 000 yhteydenottoa perheenjäsenensä kadottaneilta, jotka toivovat apua kadonneen perheenjäsenen löytämisessä ja yhteydenpidossa.

Suurten haaksirikkojen aikaan Italian Punainen Risti on avannut puhelimen, johon omaiset ovat voineet soittaa ja tiedustella luottamuksellisesti omien läheistensä tilannetta.

Roccan mukaan on selvää, ettei Euroopan pakolaistilanne ole lähimainkaan ohi. Euroopan rajoilla tullaan näkemään vielä inhimillistä kärsimystä ja parempaa tulevaisuutta etsivien ihmisten kuolemia.

– Poikkeukseksi tarkoitettu Idomenin pakolaisleiri saattaa pian olla arkea Euroopassa. Alepposta on viime päivinä kantautunut uutisia pommitetusta sairaalasta. Oletammeko, etteivät ihmiset enää lähde pakoon? Rocca sanoo.

– Humanitaarisena toimijana Punaisen Ristin velvollisuus on olla valmiina ja toimia, kun apuamme tarvitaan.