Turvapaikanhakijoita tukeneille Inhimillinen kädenojennus

Tatu Blomqvist
Inhimillinen kädenojennus -tunnustus myönnettiin kaikille turvapaikanhakijoita tukeneille vapaaehtoisille auttajille
Kuvaaja: Tatu Blomqvist

Diskotanssia, liikunnan iloa ja valtava määrä vaaleaa leipää. Tuhannet suomalaiset ympäri maan ovat toimineet turvapaikanhakijoin tukena, kukin omalla tavallaan ja mahdollisuuksiensa mukaan.

Haluatko tukea turvapaikanhakijoita?

Suomeen saapui viime vuonna ennätyksellinen määrä turvapaikanhakijoita. Tulijoiden hätä herätti myös poikkeuksellisen auttamisen aallon. Vapaaehtoiset ovat avustaneet vastaanottoyksiköiden perustamisessa ja käytännön järjestelyissä, toimineet turvapaikanhakijoiden ystävinä ja apuna arjessa sekä järjestäneet harrastustoimintaa ja tapahtumia.

”Tulijoiden kanssa on tehty ihan tavallisia asioita, kuten opeteltu kieli- ja kulttuuritaitoja, pelattu ja leikitty, kokattu, laulettu ja tanssittu. Samalla on syntynyt uudenlaisia ja innovatiivisia tapoja osoittaa tukea ja levittää inhimillisyyden sanomaa esimerkiksi sosiaalisen median kautta”, sanoo Suomen Punaisen Ristin puheenjohtaja Pertti Torstila.

Kiitoksena arvokkaasta vapaaehtoispanoksesta Suomen Punainen Risti myönsi tänään kaikille turvapaikanhakijoita tukeneille Inhimillinen kädenojennus –tunnustuksen. Palkinto myönnetään vuosittain erityisen ansioituneelle henkilölle tai yhteisölle, joka on toimillaan edistänyt inhimillisiä teemoja, arvoja ja toimintaa.

Tätä laajaa suomalaisten joukkoa palkitsemistilaisuudessa edustivat Tornion järjestelykeskuksessa tulijoita tukenut Erkki Hurtig, Vihdin Riuttarannan vastaanottokeskuksessa diskoja järjestänyt lukiolais-DJ Jussi Järvinen sekä turvapaikanhakijat futsalia pelaamaan innostaneet Joutsan Seudun Pallon aktiivit Marianne Luukkanen ja Marika Seppälä.

Iloa ilman yhteistä kieltä

Joutsassa turvapaikanhakijoiden ja paikallisten yhteinen futsal-pelaaminen alkoi JoSePan aktiivien mukaan ”itsekkäistä syistä”.

”Meillä oli tilaa pelivuoroilla, ja halusimme aktivoida lisää ihmisiä mukaan, joten päätimme kutsua vastaanottokeskuksen väkeä pelaamaan. Parasta on ollut se, että olemme saaneet mukaan sekä turvapaikanhakijoita että paikallisia. Yhdessä pelaamiseen ei tarvita yhteistä kieltä”, sanoo Marika Seppälä, joka toimii myös JoSePan puheenjohtajana.

”Ja on aika ainutlaatuista, että meidän pienessä Joutsassa on päästy pelaamaan tällaisia kansainvälisiä otteluita”, naispuolisille turvapaikanhakijoille omaa futsal-vuoroa vetävä Marianne Luukkanen lisää nauraen.

Ilo ilman yhteistä kieltä on ollut lähtökohtana myös 16-vuotiaalle lukiolais-DJ:lle Jussi Järviselle, joka on pitänyt diskoja turvapaikanhakijoille Vihdin seurakunnan ylläpitämässä vastaanottokeskuksessa.

”Haluan jakaa positiivisuutta ja saada ihmiset hymyilemään. Turvapaikanhakijoille diskojen järjestäminen on ollut itsellenikin hieno kokemus. Olen saanut jakaa hyvää fiilistä heille, jotka sitä eniten tarvitsevat, ja olen siitä kiitollinen”, Jussi Järvinen kertoo.

70 000 palaa ”humanitaarista leipää”

Hyödylliseksi itsensä tunsi myös torniolainen Erkki Hurtig toimiessaan vapaaehtoisena Tornion järjestelykeskuksessa, jossa Punainen Risti huolehti majoituksesta ja ruokailuista. Hurtig aloitti valtavan avustusketjun, jonka kautta turvapaikanhakijoille jaettiin yli 70 000 palaa ”humanitaarista leipää”.

Ensin Hurtig keräsi ennen omiin töihinsä menoa ylijäämäleipää paikallisista kaupoista ja kuljetti ne säkeissä järjestelykeskukseen. Sitten hän hoksasi hankkia isompia sponsoreita.

Yli kahdensadan kilometrin päästä leipomosta lahjoitettiin lavoittain pakastettuja leipiä, jotka talkoovoimin kuljetettiin torniolaisen yrittäjän pakkaseen. Sieltä jaettiin kuukausien kuluessa kymmeniätuhansia leipiä turvapaikanhakijoille.

”Kyllä minä olen hyväntekijä ainakin siinä mielessä, että saan muut tekemään hyvää. Uskon, että jokainen voi osallistua omalla tavallaan, ja aina kannattaa kutsua muita mukaan auttamaan”, Hurtig sanoo.

Hän aikookin kopioida ja lähettää saamansa kunniakirjan kaikille niille, jotka olivat avun ketjun osana.

”Itselleni tärkeää on, että turvapaikanhakijoiden tukemisessa olen saanut olla osa jotain merkittävää”, Hurtig sanoo.

Oletko sinä auttanut turvapaikanhakijoita, tai tunnetko jonkun joka on? Jaa tunnustusta sosiaalisessa mediassa omalle ja kaikkien muiden auttaneiden sivuille. Onneksi olkoon!