Asiantuntijoiden 8 reseptiä: kotoutuminen Suomeen

Mirva Helenius / Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Mirva Helenius / Suomen Punainen Risti

“Kahdeksan reseptiä kotoutumiseen - Mitä Suomen pitää tehdä paremmin?” Aiheesta keskustellaan SuomiAreenassa maanantaina 11.7. Osallistu keskusteluun verkossa #kotoutumisreseptit.

Tule mukaan kotoutumisen tukeen!
  • Punaisen Ristin monikulttuurista vapaaehtoistoimintaa on mm. ystävätoiminta, läksy- ja kielikerhot, kansainvälinen klubi, leirit ja asumisapu.
  • Toimintaa järjestetään useilla paikkakunnilla ympäri Suomen.
  • Lue lisää ja tule mukaan!
  • Kotoutumisen parhaita reseptejä pohditaan ja kokataan koko viikon ajan myös SuomiAreenan Kansalaistorilla Suomen Punaisen Ristin, Marttojen ja MTK:n yhteisessä Saman padan äärellä -teltassa päivittäin klo 10-18. SPR Satakunnan piirin vastaanottokeskusten asukkaat ja martat yhdistelevät perinnereseptejään ja maistattavat fuusioherkkuja joka päivä klo 12 ja 16. Osallistu keskusteluun: #samanpadanäärellä ja lue lisää: punainenristi.fi/suomiareena

Suomalaisen työn ja vapaaehtoistyön aitiopaikoilla istuvat vaikuttajat kertovat omat reseptinsä siihen, miten uudet maahanmuuttajat löytävät Suomessa paikkansa.

1. Tee teko!

Hyvästä kotoutumisesta puhutaan paljon seminaareissa, juhlapuheissa ja somessa. Toivon, että jokainen, joka puhuu, tekisi myös vähintään yhden teon. Tämä koskee myös viranomaisia, yrityksiä, organisaatioita! Tee teko hyvän kotoutumisen puolesta - ja tee se nyt!

Kristiina Kumpula, pääsihteeri, Suomen Punainen Risti

2. Uskalla luopua vallasta.

Maahanmuuttajat pitää nähdä kohteiden ja autettavien sijaan tekijöinä ja toimijoina. Silloin vuorovaikutuksesta tulee tasavertaista. Tämä on monelle auttajalle pelottavaa, sillä se tarkoittaa omasta valta-asemasta luopumista. Usein juuri pelko on esteenä myös byrokratian purkamiselle.

Fadumo Dayib, siirtolaisuusasiantuntija

3. Jokaiselle oma kummi.

Luontevat kontaktit ihan tavallisiin suomalaisiin ovat paras tapa kotoutua. Jos jokainen tulija saisi heti alussa oman kummin, moni asia helpottuisi. Ne nuoret, jotka meidän työssämme ovat saaneet heti saapuessaan kummiperheen, puhuvat puolessa vuodessa sujuvaa suomea.

Suldaan Said Ahmed, yhteisötyöntekijä, Helsingin Diakonissalaitos

4. Tarvitaan tosi hyviä opinto-ohjaajia. 

Nuorelle ihmiselle kannustus ja visio siitä, mitä sinusta voi tulla
tässä maassa, on elintärkeä. Lääkäri, poliisi, opettaja, yritysjohtaja, kansanedustaja tai kenties pääministeri? Olen itse taistellut ahtaita visioita vastaan koko nuoruuteni.

Ozan Yanar, kansanedustaja, Vihreä Liitto

5. Kotoutetaan suoraan työtätekevään Suomeen, ei tukiyhteiskuntaan.

Aika maahan saapumisesta ensimmäiseen työpaikkaan ei voi olla viittä vuotta. Töihin täytyy päästä aikaisemmin. Tähän tarvitaan porkkanoita, esteiden purkamista ja yrityksissä rohkeutta palkata se ensimmäinen maahanmuuttaja.

Minna Vanhala-Harmanen, toimitusjohtaja, Opteam

6. Työpaikoilla pitää olla osaamista moninaiseen arkeen.

Jokaisen työntekijän täytyy kokea olevansa osa yhteisöä. Käytännön keinoja kieli- ja kulttuurierojen käsittelyyn on paljon. Syrjintään pitää puuttua ja ristiriitoja ratkaista. Yhteisölle pitää antaa osaamista ennakkoluulojen ja erilaisuuden käsittelyyn. Nämä asiat ovat täysin ratkaistavissa, kun niihin tartutaan.

Kirsi Mettälä, henkilöstöjohtaja, Skanska

7.  Kaikki lapset varhaiskasvatukseen.

Koulutus on kaiken a ja o. Se vahvistaa kansalaisuutta ja sosiaalista pääomaa ja tietysti mahdollistaa työllistymisen. Kaikki lapset hyötyvät varhaiskasvatuksesta, mutta erityisesti muualta tänne muuttaneet. Kotihoidon tuki voi olla syrjäytymisansa sekä äideille että lapsille. 

Heikki Hiilamo, sosiaalipolitiikan professori, Helsingin Yliopisto

8. Jokainen voi kotouttaa.

Ota maahanmuuttaja tai turvapaikanhakija mukaan omaan elämääsi. Kotouttaminen alkaa jo rajalta, siitä päivästä lähtien kun turvapaikanhakija saapuu maahamme. Avaa oma yhdistyksesi ja harrastuksesi muualta muuttaneelle? Kutsu mukaan, hae paikalle, kannusta tulemaan uudelleen.

Marianne Heikkilä, toiminnanjohtaja, päätoimittaja, Marttaliitto

Osallistu keskusteluun: #kotoutumisreseptit

“Kahdeksan reseptiä kotoutumiseen - Mitä Suomen pitää tehdä paremmin?” -keskustelu nähdään kauppakeskus Puuvillan lavalla (Siltapuistonkatu 14, Pori) maanantaina 11.7. Klo 13:30-14:45. Lue lisää: punainenristi.fi/suomiareena

 

Kampanjat