Turvapaikanhakijoiden päivä Heurekassa

Leena Koskela / Suomen Punainen Risti
Leena Koskela / Suomen Punainen Risti

Nuoret turvapaikanhakijat pääsivät retkelle Heurekaan Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiön lahjoituksen avulla. Ulkopuolinen rahoitus antaa turvapaikanhakijoille mahdollisuuksia harrastaa sekä tutustua suomalaiseen yhteiskuntaan.

Ylhäällä, aivan tiedekeskus Heurekan katon rajassa on polkupyörä vaijerin varassa. Joukko turvapaikanhakijanuoria nauraa, kunnes yksi heistä uskaltaa lähteä ajamaan pyörällä halki ilman. He ovat 16–17-vuotiaita turvapaikanhakijoita Harjulinnan vastaanottokeskuksesta Siuntiosta.

– Polkupyörällä ajo on ollut täällä kaikkein hauskinta, sanoo afganistanilainen Mehrab, 16.

Heurekassa vierailevat 32 nuorta turvapaikanhakijaa ovat kotoisin Afganistanista, Irakista, Iranista, Somaliasta ja Syyriasta. Osa heistä on jo saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen, osa odottaa vielä päätöstä.

– Tämä on ensimmäinen kerta Heurekassa. Oli mukavaa tulla tänne, Mehrab sanoo suomeksi.

Suomen kieltä hän on oppinut koulussa ja taekwondo-harrastuksen parissa.

Syntymäpäivälahjaksi matka tiedekeskukseen

Heurekan retken mahdollisti Sohlbergin säätiön lahjoittama tuki alaikäisten turvapaikanhakijoiden harrastus- ja vapaa-ajan toimintaan.

Tiedepäivä on esimerkki siitä, miten lahjoitukset voivat vaikuttaa konkreettisesti nuorten elämään. Vastaanottokeskusten kuluista vastaa Maahanmuuttovirasto, mutta varhaisen kotoutumisen tukea ja virkistystoimintaa kulut eivät kata.

Retkellä mukana on myös 17-vuotias irakilainen Hamza. Hän kertoo englannin ja suomen sekoituksella, että tänään on hänen syntymäpäivänsä.

– Heurekassa on kaikkea kivaa. Kotona Irakissa ei ole tällaista paikkaa, tämä tuo mieleen Albert Einsteinin, Hamza sanoo.

Hamza harrastaa beatboxausta ja haaveilee työstä valokuvaajana – ehkä. Aivan varma hän ei vielä ole siitä, mikä hän haluaisi isona olla. Hamzan mielestä Suomessa parasta on se, että Suomi on luotettava maa.

Retket ovat nuorille tärkeitä

Heurekassa on esillä esimerkiksi älykästä kaupunkisuunnittelua käsittelevä näyttely ja rottien koripalloa. Nuoret etenevät vauhdikkaasti kohteelta toiselle. 

Irakilainen Aya, 17, kertoo, ettei vastaanottokeskuksessa ole kovin paljon tekemistä. Aika ei ole silti käynyt tylsäksi.

– Käymme kävelyillä ja esimerkiksi pelailemme kavereiden kanssa. Soitan myös perheelle kotiin joka päivä, hän sanoo.

Harjulinnan vastaanottokeskuksen ohjaaja Pia sanoo, että Heurekan kaltaiset retket ovat nuorille tärkeitä.

– Totta kai toivomme, että retkiä saataisiin tulevaisuudessa lisää. Vastaanottokeskuksissa on laitostumisen vaara, vaikka arjen rytmi tuo turvaa, hän sanoo.

– Nuorten liikkuminen itsenäisesti vastaanottokeskuksesta esimerkiksi viikonloppuisin on haastavaa, koska julkista liikennettä on vähän. Arkisin nuoret ovat koulussa.

Varhaiseen kotoutumiseen tukea

Turvapaikanhakijoiden varhaista kotoutumista ovat Punaisen Ristin kautta tukeneet myös opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Accenture.

Ministeriö tukee turvapaikanhakijoiden liikuntamahdollisuuksia sekä 15-24-vuotiaiden turvapaikanhakijanuorten ensiaputaitoja yhteisissä koulutuksissa paikallisten nuorten kanssa. Accenture puolestaan tukee turvapaikanhakijoiden työelämähanketta.

Heurekassa on lounasaika. Iranilainen Dorsa, 16, kaataa itselleen kupin teetä ja kertoo olleensa Suomessa vasta kolme kuukautta.

– Olen viihtynyt Siuntiossa, mutta kaipaan tietysti myös kotia Iranissa, Dorsa kertoo.

Millaista Dorsan arki on?

– Käyn päivisin koulussa. Iltaisin opiskelen ja syön illallista. Välillä teemme esimerkiksi pieniä retkiä, hän kertoo.

Dorsa rakastaa vesiväreillä maalaamista ja ruoanlaittoa. Unelma-ammatti saattaisikin olla kokki.

Teksti: Emmi Maaranen

Kampanjat