Käteisavustukset auttavat Kadzo Haren perhettä kuivuuden keskellä

Jouko Ala-Outinen / Suomen Punainen Risti
Kadzo Hare osalllistui Punaisen Ristin terveyskoulutukseen 2-vuotiaan kuopuksensa kanssa.
Kuvaaja: Jouko Ala-Outinen / Suomen Punainen Risti

Suomen Punainen Risti jakaa käteisavustuksia ja parantaa perheiden terveystietoutta kuivuuden koettelemalla Ganzen alueella Keniassa.

Apua Keniaan
  • Punainen Risti tarjoaa Ganzen alueella Keniassa hätäapua käteissiirtojen avulla. Tähän mennessä käteisavustukset ovat auttaneet noin tuhatta perhettä selviämään pahimman yli.
  • Perheet saavat neljä kuukausittaista avustusta, jotka ovat suuruudeltaan 6 000 Kenian shillinkiä (noin 60 euroa). Summan on laskettu riittävän kuuden hengen perheen peruselintarvikkeisiin kuukaudeksi.
  • Avustuksia myönnetään lokakuusta 2016 maaliskuuhun 2017.
  • Suomen Punaisen Ristin hätäapua Keniassa rahoittavat Suomen ulkoministeriö ja suomalaiset lahjoittajat. Voit lahjoittaa katastrofirahastoon tästä.
 
Kadzo Hare, 35, kuuntelee tarkkaavaisena, kuinka ravitsemus- ja terveyskouluttaja Amos Maitha muistuttaa häntä ja muita ryhmäläisiä jokapäiväisen hygienian tärkeydestä.
 
Ryhmä on jo saanut tietoa ravitsemuksesta, ja seuraavaksi keskustellaan erilaisten ruoka-aineiden säilytyksestä sekä perheen ruokasuunnittelusta.
 
Kadzo Hare erosi hiljattain miehestään ja on nyt viiden lapsen yksinhuoltajaäiti. Perhe muutti takaisin Haren kotikylään Mgamboniin. Kymmenen hengen taloudessa asuvat myös Haren äiti ja kolme sisarusta.
 
Perheen tilanne on erityisen vaikea, sillä sateet ovat jo kahden vuoden ajan olleet ihan liian vähäisiä tai jättäneet kokonaan tulematta. Erityisen pahasti kuivuus koettelee Haren kotiseutua, Ganzen aluetta Kilifin piirikunnassa Kenian rannikolla.
 
Alue kärsii historiansa pahimmasta kuivuudesta. Viljelystä ja eläinten laiduntamisesta on tullut mahdotonta.
 

Koulutusta, ruokaa ja terveyttä

– Saimme juuri viimeisimmän avustuksen, jolla sain hankittua perheellemme maissia, vehnäjauhoja, ruokaöljyä ja papuja. Vettä haemme kolmen kilometrin päässä sijaitsevasta sadeveden keruualtaasta, Hare kertoo.
 
Kuivuuden ja ruokavarastojen ehtymisen aiheuttama epätoivo on vaihtunut toiveikkuuteen ja orastavaan uskoon paremmasta tulevaisuudesta. Punaisen Ristin tarjoamat käteisavustukset ovat auttaneet perhettä suuresti. 
 
– Toivon saavani kerättyä avustuksesta pienen pesämunan. Haluan hankkia vuohen parantaakseni perheemme ruokaturvaa, Hare sanoo.
 
Rahallisen avustuksen lisäksi Punainen Risti kehittää paikallisten kykyä varautua tuleviin kriiseihin. Tärkeää on lisätä ihmisten tietoa ravitsemuksesta ja hygieniasta. 
 
Punaisen Ristin suhteen Harella on vain yksi toive: että työ jatkuisi. Toive on helppo ymmärtää, sillä kuivuus ei ennusteiden mukaan ole helpottamassa ainakaan seuraavaan puoleen vuoteen.
 
Kuivuuden on maaliskuun loppuun mennessä arvioitu kurjistavan jopa 2,5 miljoonan kenialaisen elämää.
 

Mitä käteisavustukset ovat?

Käteisavustukset ovat tehokkaita, sillä niillä voidaan auttaa ihmisiä nopeasti. Mobiiliraha siirretään apua tarvitsevan kännykän SIM-kortille, mikä vähentää välikäsiä matkan varrella ja varmistaa avun perillemenon.
 
Ruoka- ja tarvikeapuun verrattuna käteinen on kustannustehokas avustusmuoto, koska kalliit kuljetus- ja varastointikustannukset jäävät pois.
 
Käteisavustus myös lisää apua tarvitsevan ihmisen valinnan mahdollisuuksia ja omanarvontuntoa kriisin keskellä, kun vastuu ja vapaus tuotteiden hankinnasta jää hänelle itselleen. 
 
Jokainen voi hankkia avustuksella juuri sitä ruokaa ja niitä perushyödykkeitä, joita eniten sillä hetkellä tarvitsee. Käteisavustuksen avulla hyödykkeet hankitaan paikallisilta toimijoilta, mikä piristää paikallista taloutta.
 
 
Teksti: Tuuli Laitila, Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä Keniassa