Suomen Punainen Risti lähettää lisää apua Somaliaan

Aapo Huhta / Suomen Punainen Risti
Pitkään jatkunut kuivuus ja konflikti tekevät elämästä erittäin vaikeaa Somaliassa.
Kuvaaja: Aapo Huhta / Suomen Punainen Risti

Suomen Punainen Risti vastaa Itä-Afrikkaa uhkaavaan nälänhätään laajentamalla avustustyötään Somaliassa. Apu keskittyy ruokaan, puhtaaseen veteen ja terveyspalveluihin.

Lahjoita
  • Verkossa
  • Katastrofirahaston tilille FI06 2219 1800 0680 00. Saaja: Punainen Risti. Viite: 5209

Pitkittyneen kuivuuden vuoksi yli puolet somalialaisista on humanitaarisen avun tarpeessa, ja konflikti vaikeuttaa tilannetta entisestään.

- Tapasin Somaliassa ihmisiä, jotka eivät ole syöneet viikkoihin kunnolla sekä selkeästi aliravittuja naisia ja lapsia. Vesi on usein likaista, ja siitä voi tulla sairauksia. Tilanne on hyvin paha joka puolella ja apua tarvitaan nopeasti, koska veden ja ruuan puute uhkaa vakavasti ihmisten terveyttä, kertoo Terhi Heinäsmäki, Suomen Punaisen Ristin Itä-Afrikan aluevastaava.

Suomen Punainen Risti alkaa jakaa raha-avustuksia 1 400 kotitaloudelle Somalimaan länsiosissa. Avustus annetaan kännyköiden kautta kuukausittain, ja se kattaa kuuden hengen perheen ravintotarpeen.

Kolme kuukautta kestävä operaatio toteutetaan Somalian Punaisen Puolikuun sekä Saksan, Norjan ja Iso-Britannian Punaisen Ristin kanssa. Avustuksen kokonaissumma on noin puoli miljoonaa, josta suomalaisten lahjoittajien osuus on satatuhatta euroa.

Operaatio on jatkoa viime vuonna alkaneelle avustustyölle, jolla tuettiin kuivuudesta eniten kärsiviä alueita Somalimaassa jakamalla ruokaa ja puhdasta vettä sekä tukemalla terveyspalveluita.

Terveystyötä kulkutauteja vastaan

Saastuneen veden ja ruuan takia kolera leviää rajusti Somaliassa. Suomen Punainen Risti jatkaa työtä äitien ja lasten terveyden parantamiseksi tukemalla seitsemää pysyvää terveysklinikkaa ja kahta liikkuvaa klinikkaa. Somalian Punainen Puolikuu on maan toiseksi suurin terveyspalveluiden tarjoaja, jonka rooli korostuu vaikeina aikoina.

Lisäksi Suomen Punainen Risti tukee kansainvälisen Punaisen Ristin työtä Puntmaassa ja Somalian keski- ja eteläosissa. Ulkoasiainministeriö rahoittaa työtä 2,4 miljoonalla eurolla. Punainen Risti on ainoa kansainvälinen järjestö, jolla on pääsy kaikille Somalian alueille.

Yli 20 miljoonaa ihmistä kärsii hälyttävästä ruoanpuutteesta Itä-Afrikassa. Suomen Punainen Risti auttaa Somalian lisäksi Keniassa, Etiopiassa ja Etelä-Sudanissa, jossa ulkoasiainministeriö tukee kansainvälisen Punaisen Ristin työtä 2,1 miljoonalla eurolla.

- Avun tarve on paljon suurempi kuin nykyinen rahoitus. Avustustyötä on mahdollista jatkaa ja laajentaa suomalaisten lahjoittajien tuella, Heinäsmäki toteaa.