Punainen Risti reagoi nopeasti Kongon ebolatapauksiin

IFRC
IFRC

Tähän mennessä Kongossa on tullut ilmi yli 20 epäiltyä ebolatapausta. Punainen Risti on aktivoinut yhteensä 150 vapaaehtoista alueille, joilla tapauksia on kirjattu.

Ebola riehui vuonna 2014
  • Ennen Kongon sairastumisia Länsi-Afrikkaa koetelleen ebolaepidemian viimeisimmät tapaukset tulivat ilmi 2016.
  • Kongossa edelliset ebolatapaukset ovat vuodelta 2014, jolloin vahvistettu sairastuneiden määrä oli 38 ja kuolleiden määrä 49 ihmistä.
  • Vuonna 2014 Punaisen Ristin ebolaklinikalla Sierra Leonessa hoidettiin lähes 600 potilasta. Klinikalla työskenteli useita Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijöitä. Klinikka suljettiin keväällä 2015.

Punainen Risti on kokenut toimija alueella ja tekee tiivistä yhteistyötä Kongon terveysviranomaisten ja muiden järjestöjen kanssa. Esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO:lla on Kongossa laboratorio, jossa tautitapauksia voidaan analysoida paikan päällä.

Olennaista on kouluttaa Kongon Punaisen Ristin paikallisia vapaaehtoisia toimimaan. Lukuisten vapaaehtoisten lisäksi alueelle on matkustanut myös Punaisen Ristin kansainvälisiä asiantuntijoita.

Tehokas toiminta paikallistasolla on korostunut jo aiemmissa ebolaepidemioissa. On tärkeää viestiä taudista paikallisella kielellä sekä kunnioittaa paikallisia tapoja ja uskomuksia. Näin yhteisöt ymmärtävät faktat ja pystyvät suojaamaan itsensä ja perheensä tartunnalta sekä auttamaan epidemian pysäyttämisessä.

−Ensisijaisesti vapaaehtoiset tekevät valistustyötä, lisäävät ihmisten tietoisuutta sairaudesta ja tarjoavat henkistä tukea tarvitseville. Vapaaehtoisia käytetään myös tiedon keräämiseen ja tartuntatautien seurantaan, kertoo Suomen Punaisen Ristin terveysasiantuntija Johanna Arvo. Hän seuraa tilannetta aktiivisesti Kenian Nairobista käsin.

−Koulutamme parhaillaan vapaaehtoisia myös infektioiden torjuntaan liittyvissä asioissa, kuten turvallisten hautajaisten järjestämisessä sekä desinfiointiliuoksen valmistamisessa.

Ebolatapaukset ovat tulleet ilmi syrjäisellä ja harvaan asutulla Likatin alueella. Seudun eristyneisyyden ja nopean reagoinnin vuoksi toiveena on, että tapaukset saadaan pysymään hallinnassa.

−Olemme realistisen toiveikkaita, että hyvällä yhteistyöllä ja vahvalla kokemuksella saamme epidemian talttumaan.