Kukkia ja ihailijapostia auttajille – 88 vuotta ensiapupäivystystä

Suomen Punaisen Ristin kuva-arkisto
Suomen Punaisen Ristin kuva-arkisto
Suomen Punaisen Ristin kuva-arkisto
Suomen Punaisen Ristin kuva-arkisto

Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset auttavat erilaisissa tapahtumissa ympäri vuoden. Päivystystoiminnan perinteet ulottuvat pitkälle: jo vuonna 1929 vapaaehtoiset pystyttivät ensiapuaseman Turun messuille.

140 vuotta auttajia
Yleisö seurasi kiinnostuneena Suomen Punaisen Ristin ensimmäisen ensiapupäivystyksen toimintaa Turun messuilla vuonna 1929.
 
Kolme sairaanhoitajaa päivysti vuorotellen Tyttölyseon koulukeittiöön järjestetyllä ensiapuasemalla. He auttoivat tapahtuman aikana noin kymmentä ihmistä pienten vammojen hoidossa.
 
Osa messukävijöistä vaikutti pitävän ensiapupistettä yhtenä näyttelyosastoista, ja suuri joukko ihmisiä kävi tutustumassa asemaan. Jopa Suomen Punaisen Ristin silloinen puheenjohtaja, kenraali Mannerheim vieraili ensiapuasemalla. 
 
Pian Punainen Risti alkoi järjestää yhdistettyjä ensiapuasemia ja näyttelyosastoja muissa tapahtumissa. Ensiapuun oli alettu kiinnittää muutenkin aiempaa enemmän huomiota muun muassa työ- ja liikennetapaturmien lisääntymisen myötä.
 

Hengenpelastajia Lahden MM-kilpailuissa 1958

Sotien aikaan ensiaputoiminta hiljeni, mutta 50-luvulla se onnistuttiin taas elvyttämään. Punaisen Ristin ensimmäiset ensiapuryhmät perustettiin 1957, ja jo seuraavana vuonna Lahden paikallisosaston vapaaehtoisilla oli edessään iso ponnistus. He vastasivat ensiavusta hiihdon maailmanmestaruuskilpailuissa yhteistyössä Puolustusvoimien lääkintäkoulun kanssa. 
 
”Muun muassa eräs äkillinen, vakava sydänkohtaus ladun varressa olisi todennäköisesti johtanut kuolemaan, ellei ensiapuryhmä olisi ehtinyt ajoissa paikalle siirtämään ahkiollaan sairastunutta ladun varresta ambulanssiin”, tapahtumasta raportoitiin.
 
Urheilukilpailujen lisäksi Punaisen Ristin päivystäjät ovat olleet jo pitkään tuttu näky festivaaleilla. Esimerkiksi vuoden 1971 Ruisrockissa vapaaehtoiset paikkasivat haavoja, auttoivat päihtyneitä, keskustelivat masentuneiden kanssa ja antoivat ensiapua erilaisiin ruhjeisiin, venähdyksiin ja palovammoihin.
 
Osa juhlijoista saapui odottamaan festarialueelle pääsyä jopa kolme vuorokautta etukäteen, ja päivystäjillä oli kädet täynnä töitä. Kiitokseksi vapaaehtoiset saivat muun muassa kukkia ja ihailijapostia autetuilta. 
 

Katupartiotyö alkoi 1980-luvulla nuorten auttaessa toisiaan 

Suomen Punaisen Ristin nuoret kokeilivat juhlailtojen katupartiotyötä ensi kertaa Kotkassa 1980, ja työmuoto tuli jäädäkseen. 
 
Kotkan lähistöllä sijaitsevaan suosittuun tanssipaikkaan ja sen ympäristöön kerääntyi viikonloppuisin paljon nuoria juhlimaan. Osa heistä oli vain 11-vuotiaita.
 
Vapaaehtoiset veivät juhlinnassa humaltuneita ja loukkaantuneita nuoria selviämään, jos näiden omat voimat olivat päässeet loppumaan. 
 
Vapaaehtoisten apu festareilla ja muissa tapahtumissa on edelleen tärkeä osa Punaisen Ristin toimintaa. Ensiavun, päihdetyön sekä hiv- ja seksuaaliterveystyön vapaaehtoiset päivystävät joka vuosi lukuisissa tapahtumissa. Lue lisää ja tule mukaan!
 
Teksti: Kiia Etelävuori