Punainen Risti auttaa ruton piinaamaa Madagaskaria

Madagaskarin Punainen Risti
Madagaskarin Punaisen Ristin vapaaehtoiset kiertävät paikallisissa yhteisöissä ja auttavat ihmisiä suojautumaan ruttotartunnalta ja estämään taudin leviämistä.
Kuvaaja: Madagaskarin Punainen Risti

Madagaskarissa on todettu yli 550 ruttotapausta kahden viime kuukauden aikana ja 57 ihmistä on kuollut. Yli 70 prosenttia tapauksista on ihmisestä toiseen tarttuvaa keuhkoruttoa, joka on hoitamattomana tappava tauti. Suomen Punainen Risti lähettää maahan kaksi avustustyöntekijää.

Sinä voit auttaa
  • Lähettämällä tekstiviestin SPR numeroon 16499 (15 €/viesti)
  • Lahjoittamalla verkossa
  • Soittamalla numeroon 0600 12220 (20,12 €/puhelu + pvm)
  • Lahjoittamalla MobilePay:lla ja Pivolla numeroon 1001
  • Tilisiirrolla tilille FI06 2219 1800 0680 00, viite 5173
  • Keräyslupa: POL-2015-8798 & ÅLR 2016/8243

Ruton aiheuttajabakteeri Yersinia pestis siirtyy yleisimmin eläimestä ihmiseen kirpun pureman välityksellä, jolloin se aiheuttaa yleistyneen imusolmuketulehduksen eli paiseruton, kertoo Punaisen Ristin Itä-Afrikan alue-edustaja, infektiolääkäri Terhi Heinäsmäki.

Bakteeri voi levitä myös suoraan ihmisestä toiseen pisaratartuntana ja ilman antibiootteja se voi aiheuttaa nopeasti kuolemaan johtavan keuhkoruton. Rutto eli musta surma aiheutti tappavia epidemioita maailmassa ennen antibioottien kehittämistä.

Vuosittain Madagaskarissa esiintyy noin 400 paiseruttotapausta. Tänä vuonna ruttotapauksia on ollut enemmän kuin aiemmin ja tauti on levinnyt nopeasti kaupunkiolosuhteissa, kuten pääkaupunki Antananarivossa.

Maan heikko terveydenhuoltojärjestelmä ja infrastruktuuri sekä tiiviisti asutetut kaupunkialueet vaikeuttavat tilannetta.

Punainen Risti lähettää sairaalan ja kouluttaa vapaaehtoisia

Madagaskarissa on ryhdytty toimenpiteisiin taudin leviämisen estämiseksi. Kouluja on suljettu ja julkiset väenkokoukset on kielletty.

Madagaskarin Punainen Risti on kouluttanut tuhat vapaaehtoista vastaamaan hälyttävään tilanteeseen. Järjestö työskentelee tiiviisti maan hallituksen ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa sanitaation ja hygienian parantamiseksi ja taudinkantajien määrän vähentämiseksi.

Kansainvälinen Punainen Risti on tehnyt hätäapupyynnön, johon myös Suomen Punainen Risti osallistuu.

Kansainvälinen Punainen Risti kokoaa parhaillaan 50-paikkaista sairaalaa auttamaan Madagaskarin terveysministeriötä. Sairaalassa ruttoon sairastuneita voidaan hoitaa tehokkaasti ja siellä tulee työskentelemään sekä paikallisia että kansainvälisiä terveydenhoidon ammattilaisia, Heinäsmäki sanoo.

Kampanjat