Punainen Puolikuu auttaa maanjäristyksen uhreja Iranissa ja Irakissa

Irakin Punainen Puolikuu
Kuvaaja: Irakin Punainen Puolikuu

Erittäin voimakas, 7,3 richterin maanjäristys on aiheuttanut laajaa tuhoa Irakin ja Iranin raja-alueilla.

Auta maanjäristyksen uhreja
Sunnuntai-iltana tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen sekä Irakin että Iranin Punaisen Puolikuun vapaaehtoiset ovat auttaneet uhrien etsinnässä ja pelastusoperaatiossa. 
 
Maanjäristyksen keskus oli Irakin Kurdistanissa sijaitsevan Halabjan kaupungin eteläpuolella. Suurinta tuhoa maanjäristys aiheutti Iranissa, jossa Iranin Punaisen Puolikuun mukaan kuoli vähintään 328 ihmistä ja loukkaantui 3 950 ihmistä. 
 
– Iranin Punainen Puolikuu on lähettänyt alueelle tiimejä, jotka tarjoavat suojaa, ensiapua ja etsintä- ja pelastuspalveluita maanjäristyksen jälkeen, kertoo Mansoureh Bagheri, Iranin Punaisen Puolikuun kansainvälisten operaatioiden johtaja.
 

Suomen Punainen Risti tukee Irakin Punaista Puolikuuta

Irakin Punainen Puolikuu raportoi yhdeksän ihmisen kuolleen ja yli 425 ihmisen loukkaantuneen maanjäristyksessä.

- Heti maanjäristyksen jälkeen tiimimme alkoivat evakuoida loukkaantuneita ja tarjota ensiapua ihmisille. Työskentelemme kellon ympäri maanjäristyksen runtelemilla alueilla”, Mohamad Khosaii Irakin Punaisesta Puolikuusta raportoi.

Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä, logistikko Toni Laitinen oli kotonaan Irakin Erbilissä järistyksen sattuessa noin kello 21.20 paikallista aikaa.

– Irakin Punainen Puolikuu toimittaa pahiten kärsineille alueille ensiapupakkauksia sekä muuta materiaali- ja kuljetusapua. Suomen Punaisen Ristin kunnostamista Punaisen Puolikuun varastoista lähetetään apua avuntarvitsijoille. Turkin Punainen Puolikuu on lähettänyt paikalle runsaasti avustustarvikkeita sekä lääkäreitä, Laitinen kertoo avustusoperaatiosta.

Irakin Punainen Puolikuu oli ensimmäisenä tahona auttamassa paikan päällä. Yli 70 Irakin Puolikuun työntekijää ja vapaaehtoista Sulaimaniyyan ja Diyalan osastoista on valjastettu tarjoamaan ambulanssipalveluita, ensiapua sekä osallistumaan etsintä- ja pelastusoperaatioon.

Kotinsa menettäneet ihmiset tarvitsevat kiireisesti suojaa, telttoja ja huopia. Lisäksi vapaaehtoiset ovat jakaneet puhdasta vettä ja ensiapupakkauksia sekä kuljettaneet yli 250 loukkaantunutta alueen toimintakykyisiin sairaaloihin.

Suomen Punainen Risti ohjaa keräyksestä saadut varat Irakin Punaisen Puolikuun toimintaan.

Suomen Punainen Risti on auttanut Irakissa usean vuoden ajan ulkoministeriön, Euroopan Unionin ja suomalaisten lahjoittajien tuella. Avun pääpaino on Irakin Punaisen Puolikuun kapasiteetin vahvistamisessa. Lisäksi Punainen Risti on EU:n tuella auttanut maan sisäisiä pakolaisia muun muassa toimittamalla avustustarvikkeita, puhdasta vettä ja tarjoamalla psykososiaalista tukea.

Irakissa on yli kolme miljoonaa maan sisäistä pakolaista ja lähes 11 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua. Lue lisää työstämme Irakissa.