Miltä näyttää Punaisen Ristin viikko Kuopiossa?

Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
Auttajakurssi Kuopion torilla. Vapaaehtoiset Heli Nuutinen (oik.) ja Martti Huttunen (kesk.) opettivat Elvi Saastamoiselle Heimlichin otetta Punaisen Ristin viikolla.
Kuvaaja: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti

Punaisen Ristin viikolla 3.-9.5. Kuopion osasto järjestää suuren määrän tapahtumia, kuten maksuttomia auttajakursseja. Kurssit järjestetään näkyvällä paikalla Kuopion kauppatorilla.

Punaisen Ristin vapaaehtoinen Heli Nuutinen Kuopion osastosta on ollut mukana ensiaputoiminnassa jo 25 vuotta. Nuutinen lähti toimintaan lukiolaisena ja tutustui siellä mieheensä, ja nyt mukana on myös perheen lukioikäinen poika. 
 
Kuopion osaston ensiapuryhmä on ollut järjestämässä Punaisen Ristin viikolla auttamiseen ja ensiapuun liittyviä tapahtumia jo useampana peräkkäisenä vuonna.
 
Tänä vuonna torilla auttajakursseja on järjestämässä noin kymmenen ensiapuryhmän vapaaehtoista kahtena eri päivänä, Nuutinen kertoo.
 
(Juttu jatkuu kuvien jälkeen)
Kuopion osaston vapaaehtoiset ensiapuharjoittelussa. Barkat Babar (vas.) seurasi Taija Ihalaisen (oik.) ja Sofia Sarkavan (maassa) ensiapuharjoitetta.
 
Heli Nuutinen (oik.) esittelee Punaisen Ristin toimintaa Maire Paloniemelle (kesk.) Punaisen Ristin teltalla Kuopion torilla.
 
Punaisen Ristin ilmaisista Terveyspisteistä saa muun muassa terveysneuvontaa. Kuopiossa on kaiken kaikkiaan yhdeksän Terveyspistettä, joista suurin osa on avoinna kerran kuukaudessa, pari kahdesti ja yksi joka torstai.
 
Moni mittaa verenpainettaan ja verensokeriaan kotona ja tulee sitten hakemaan varmistusta kotona ottamilleen tuloksille. On positiivinen asia, että ihmiset ovat kiinnostuneita tuloksista ja olisi tietysti hienoa, että voisimme vaikuttaa elintapojen muuttamiseen terveellisiksi, sanoo Männistön Terveyspisteen vapaaehtoinen Riitta Koponen.
 
Koponen jäi vuosi sitten eläkkeelle sairaanhoitajan työstä ja liittyi vielä töissä ollessaan Punaisen Ristin jäseneksi. 
 
Silloin ajattelin, että vapaaehtoistyö Terveyspisteellä olisi mielenkiintoista, koska siinä myös itse voi päivittää tietojaan uusimmista asioista, hän kertoo.
 
Vapaaehtoinen Riitta Koponen mittasi Seppo Koskinen, 74, käy tasaisin välein mittaamassa verenpainettaan Punaisen Ristin Terveyspisteellä.
 
Liisa Reinikainen, 92, Kuopiosta kävi Punaisen Ristin Terveyspisteessä Puijonlaaksossa. Häntä hoiti sairaanhoitaja ja vapaaehtoinen Ritva Pitkänen.
 
Sairaanhoitaja Ritva Pitkänen mittasi Maiju Tellervo Behmin, 81, verenpaineen Puijonlaakson Terveyspisteessä.
 
 
 
Kuvat: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti