Auttajakurssilla omaishoitajat oppivat tärkeitä taitoja

Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
Mitä tapahtuu Punaisen Ristin viikolla?
  • Punaisen Ristin viikkoa vietetään 3.-9.5. 
  • Viikon aikana vapaaehtoiset järjestävät muun muassa kaikille avoimia ja maksuttomia auttajakursseja, jonne voi tulla koko perheen kanssa. Lisätietoja kursseista saa tapahtumakalenterista.
  • Oman kodin turvallisuutta voi tarkastella nettitestillä "Oma koti kullan kallis, mutta onko se turvallinen?"
  • Punaisen Ristin viikolla vietetään järjestön perustajan, sveitsiläisen Henry Dunantin syntymäpäivää (s. 8.5.1828) ympäri maailmaa.

Venäjänkieliset omaishoitajat oppivat auttamistaitoja Punaisen Ristin auttajakurssilla. Taidoille on kysyntää, sillä venäläisessä kulttuurissa vanhukset hoidetaan kotona.

Inkerikeskuksessa Helsingin Malmilla on käynnissä venäjänkielisten omaishoitajien auttajakurssi. Kurssilla Punaisen Ristin tukitoiminnan aluetyöntekijä Sari Oittinen sekä vapaaehtoiset Riitta Tähtiharju, Anneli Heino ja Jelena Forsbom opettavat omaishoitajille ensiaputaitoja.
 
– Mie haluaisin käydä tuohon, hihkaisee Helmi Kononenko, 72, kun Punaisen Ristin vapaaehtoiset kyselevät halukkaita esittämään tajutonta lattialla olevalle patjalle.
 

Auttajakurssilla harjoitellaan muun muassa verenvuodon tyrehdyttämistä ja autettavan suojaamista kylmältä. Lisäksi tutustutaan Hätäkeskuslaitoksen Suomi 112 -kännykkäsovellukseen.

Kononenko on tullut auttajakurssille virkistämään muistia. Hän on eläkkeelle jäänyt lähihoitaja, joka nykyään hoitaa tuttuja vanhuksia ihan vain auttamisen ilosta.

– Haluaisin, että minulla olisi enemmän taitoja enkä unohtaisi kaikkia vanhoja.

Ensimmäisenä aloitetaan tajuttoman ensiavusta. Ensimmäisenä lattialle oikaisee Impi Nikonova, 64.

Auttajakurssi tarjoaa työkaluja omaishoitajalle

Punaisen Ristin vapaaehtoiset jakavat ohjeita: Autettavan kanssa täytyy keskustella ja kokeilla, hengittääkö hän vai ei. Edestä tunnustellaan kämmenselällä ilmavirtaa.

– Tärkeää on nostaa leuka ylös. Muuten kieli jää alas kurkkuun tukkimaan hengityksen, Tähtiharju neuvoo suomeksi ja tulkki kääntää venäjäksi.

Venäjänkieliselle terveysneuvonnalle on kysyntää, sillä suuri osa Suomen venäjänkielisistä vanhuksista asuu kotona. Venäläiseen kulttuuriin kuuluu, että läheisistä pidetään huolta.

Vanhainkoti tuntuu monesta vihoviimeiseltä paikalta. Pitäisi luopua omista rakkaista tavaroista ja ruoka on erilaista kuin kotona. Omiensa parissa saa puhua venäjää, mikä on tärkeää.

– Vanhetessaan he palaavat äidinkieleensä, vaikka olisivatkin puhuneet vähän suomea, Inkerikeskuksen projektityöntekijä Svetlana Teltevskaja tietää.

Impi Nikonovasta tuli äitinsä omaishoitaja kolme kuukautta sitten. Äiti sai aivoverenvuodon vain pari viikkoa 95-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen. Auttajakurssi tuo lisää työkaluja omaishoitajan arkeen.

– Omaishoitajalla täytyy olla paljon tietoa, miten nostaa potilas sängystä tai tunnistaa onko tajuton. Saan Inkerikeskuksesta paljon apua, Nikonova sanoo.

Äiti voi jo paremmin. Nikonova uskoo, että oma koti ja läheisen hoiva ovat jouduttaneet paranemista.

– Sairauden aiheuttaman kivun kestää paremmin, kun vieressä on tuttu ihminen.

Teksti: Jenni Jeskanen / Suomen Punainen Risti