”Kaikki ihmiset kohdataan tasavertaisina” – yli 120 Punaisen Ristin vapaaehtoista auttoi Ruisrockin juhlakansaa

Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti

Ruisrock keräsi Turun aurinkoiseen Ruissaloon 105 000 juhlijaa. Punaiselle Ristin vapaaehtoisille festivaalin ensiapupäivystyksen, selviämisaseman ja Seksikiskan järjestäminen on iso, mutta palkitseva urakka.

– Hei saako täältä jotain seksivälineitä, joukko nuoria miehiä huutaa yhteen ääneen.

– Kondomeja saa. Ja ajokortin niihin, hiv- ja seksuaaliterveyden vapaaehtoinen Ville Karvinen vastaa ja osoittaa kondomiajokortteja Seksikiskan tiskillä.

– Mahtavaa, nyt ollaan todellakin oikeassa paikassa!

Hiv- ja seksuaaliterveyden vapaaehtoisten pyörittämällä Seksikiskalla riittää vipinää, kun kaveriporukat pohtivat oikeita vastauksia kondomiajokortin teoriavaiheen kysymyksiin. Mistä sanoista lyhenne HIV tuleekaan? Ja voiko sukupuolitauti tarttua suuseksissä? Vapaaehtoiset varmistavat, että oikeat vastaukset eivät jää epäselviksi.

Pimeän ajon koe aiheuttaa Seksikiskan asiakkaissa levotonta hihitystä ja naurunremakkaa.

–Pimeän ajon kokeessa kondomi pitää pukea oikein dildon päälle niin, että dildo on pimeässä laatikossa, etkä näe mitä teet. Ihmisten ilmeet ovat mahtavia, kun he suorittavat tehtävää, Ville nauraa.

Seksikiskan tärkeimpänä tehtävänä on välittää luotettavaa tietoa seksistä ja seksitaudeista.

–Tieto on valttia, seksinkin suhteen. Tilastot eivät valehtele. 14 000 suomalaisella on klamydia, joten kondomia kannattaa todellakin käyttää, pelkät ehkäisypillerit eivät suojaa, Ville kertoo.

–Seksikiskalla monet nuoret uskaltavat kertoa meille, että eivät ole koskaan laittaneet kondomia paikoilleen ja haluaisivat opetella. Se on tosi hieno juttu, lisää vapaaehtoinen Emma Sandström.

Punaisiin pukeutuneet auttajat tunnistetaan helposti

Ensiapupäivystyksessä asiakasvirtaa riittää heti alueen porttien avauduttua perjantaina. Festarikansan tavallisimpia syitä hakeutua ensiapuun ovat pienet haavat ja ruhjeet, nilkan nyrjähdykset sekä kaatumisesta aiheutuvat vammat.

– Yleisin tapaus on, että ihmisellä on uudet kengät tai varvassandaalit, jotka hiertävät pahasti. Toki vakavampiakin tapauksia tulee vastaan, mutta onneksi ne ovat harvinaisia, ensiapupäivystyksen johtaja Mika Vilpo kertoo.

Ensiapupäivystäjät Peetu Karro (vas.) ja Aku Heinonen lähtevät parivaljakkona kierrokselleen festarialueelle. Montaa metriä ei päästä eteenpäin, kun jo ensimmäinen nuori juhlija kysyy laastaria. Punaisiin pukeutuneet auttajat tunnistetaan helposti, eikä juhlakansa epäröi lähestyä heitä.

–Tämä on hauskaa, kivaa ja hyödyllistä hommaa. Jengi hymyilee ja tunnelma on hyvä, Peetu kertoo.

Ensiapupäivystäjät ylläpitävät ensiaputaitojaan harjoittelemalla monipuolisesti läpi vuoden.

–Festareilla parasta on se, että pääsee testaamaan omaa osaamistaan ja tekemään juuri sitä, mitä vuoden mittaan on harjoiteltu, Aku kertoo.

Päivä vaikuttaa vielä rauhalliselta, mutta kokeneet päivystäjät tietävät alkoholin kulutuksen ja tapaturmien määrän kasvavan iltaa kohden.

– Kyllä tänään tekemistä riittää, miehet ennakoivat.

Henkistä tukea tarvitaan juhlankin keskellä

Ensiapupäivystykseen kuuluu myös erillinen henkisen tuen teltta, jossa koulutetut vapaaehtoiset käyvät ensiapuun tai selviämisasemalle tulleiden asiakkaiden tai heidän ystäviensä kanssa luottamuksellisia keskusteluja.

–Mitä pidemmälle ilta etenee, sitä suurempi tarve henkiselle tuelle on. Jos esimerkiksi tyttö- tai poikaystävä on juuri jättänyt, tai kaveriporukan kanssa on tullut riitaa, meidän kanssamme voi keskustella omasta olosta, kertoo henkisen tuen vapaaehtoinen Tarja Tiitta-Niminen.

Joskus paha olo saattaa purkautua juhlankin keskellä. Silloin hyvä kuuntelija on kultaakin kalliimpi.

– Minulle yksikin tyttö sanoi, että olen ensimmäinen, joka häntä kuuntelee vuosikausiin, Tarja kertoo.

–Tuntuu hyvältä, että kuuntelemalla voi auttaa ihmistä edes vähän, auttaa jaksamaan siinä hetkessä. Meille kerrotaan todella rankkojakin juttuja.

Tietoa päihteistä ja turvallinen nukkumapaikka

Päihdetyön vapaaehtoiset kiertävät festarialueella juttelemassa päihteiden käytöstä. Ensiapupisteen selviämisasemalla päihtynyt asiakas voi nukkua huonoimman olonsa pois.

– Kun ensiavun triagesta ohjataan meille päihtynyt henkilö, me kysymme mitä hän on ottanut, missä ajassa ja puhallutetaan promillet. Sitten autetaan kylkiasentoon lepäilemään patjalle. Oksennusämpäri on vieressä jos, tai kun, sille tulee tarve, kertoo päihdetyön vapaaehtoinen Suvi.

Selviämisaseman ruuhkahuippu ajoittuu iltaan ja alkuyöhön.

– Idea on siinä, että saa olla turvassa ja rauhassa, vaikka olisikin huonossa kunnossa. Minua itseänikin rauhoittaa, kun tiedän, että ihmiset ovat selviämisasemalla suojassa väkivallalta tai seksuaaliselta hyväksikäytöltä, Suvi jatkaa.

Päihdetyötä tehdään festareilla tuomitsematta tai moralisoimatta ketään.

– Parasta on se, että tässä kohtaa tosi monenlaisia ihmisiä. Ei meidän agenda ole kiertää tuolla saarnaamassa, että ei saisi juoda. Toivotaan vain, että ihmiset tulee tietoisiksi omasta alkoholin käytöstään, Siirimaria kertoo. Hän on ensimmäisellä päihdetyön vapaaehtoiskeikallaan Ruisrockissa.

– Ei voi ajatella ketään vain päihteidenkäyttäjänä, vaan kaikki ihmiset kohdataan tasavertaisina. Jokaisella on oma elämäntarinansa, Siirimaria pohtii.

Festivaaleilla kiertävä Seksikiska on osa Suomen Punaisen Ristin, Väestöliiton, Syöpäsäätiön ja YleX:n Kesäkumi-kampanjaa.

Kuvat: Benjamin Suomela
Teksti: Outi Huovinen