Meripelastusharjoitus Ingrid yhdisti viranomais- ja vapaaehtoisvoimia

Jussi Vierimaa
Jussi Vierimaa
Jussi Vierimaa
Jussi Vierimaa

Suomen Punainen Risti toimi viranomaisten tukena perjantaina Nauvossa järjestetyssä Ingrid-meripelastusharjoituksessa. Kuvitteellisessa laivaonnettomuudessa Punaisen Ristin väkeä tarvittiin muun muassa evakuointikeskuksen perustamiseen.

Partiovene kiihdyttää kohti onnettomuusalusta. Radioviesti kertoo, että laivalla on räjähtänyt, alukselle on muodostunut savua ja noin 80 henkilöä on pelastettava. Tuuli keinuttaa meressä kelluvia oransseja pelastuslauttoja.

Aallokko ja navakka tuuli luovat aitoa tunnelmaa meripelastusharjoitukseen. Kukaan ei ole oikeasti hädässä, vaan lautalle pelastajaa odottamaan laskeutuvat märkäpuvuissaan merikoulu Aboa Maren opiskelijat. Laivalta evakuoidaan Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisia, jotka on roolitettu eri tavoin loukkaantuneiksi ja eri ikäisiksi potilaiksi.

Skenaariona onnettomuus matkustaja-aluksessa

Nauvon merivartioasemalla ja sen läheisillä vesialueilla toteutettiin perjantaina meripelastusharjoitus Ingrid, johon osallistui 220 henkilöä ja monia viranomaistahoja. Järjestäjinä olivat Länsi-Suomen merivartiosto ja Suomen Punaisen Ristin Turunmaan ja Varsinais-Suomen piirit.

Harjoitus pohjautui skenaarioon, jossa suurella matkustaja-aluksella on tapahtunut onnettomuus. Tavoitteena oli harjoitella paitsi viranomaisten ja vapaaehtoisten yhteistyötä suuronnettomuustilanteessa, myös evakuointikeskuksen perustamista paikkaan, johon sellaista ei ole valmiiksi suunniteltu.

– Merivartioston jokavuotinen keskisuuri harjoitus ja Suomen Punaisen Ristin suuronnettomuusharjoitus on tässä harjoituksessa yhdistetty. Yhteistyömme Punaisen Ristin kanssa on viime vuosina vahvistunut ja tulee jatkossakin lisääntymään. Etenkin evakuointikeskustoiminnassa olemme huomanneet, että järjestön osaamiselle on tarvetta, sanoo Rajavartiolaitoksen Länsi-Suomen merivartioston johtokeskuksen varapäällikkö Samu Hiljanen.

Ilmakaariteltoista evakuointikeskus

Suomen Punainen Risti vastasi harjoituksessa esimerkiksi ilmakaaritelttojen pystytyksestä evakuointikeskusta varten. Kevytrakenteiset, peräkärryyn pakattavat teltat on nopea pystyttää ja siirtää. Evakuointikeskusperävaunuja on sijoitettu Varsinais-Suomeen nimenomaan meripelastustilanteen varalta.

Nauvossa telttojen pystytykseen opasti Punaisen Ristin kansainvälinen avustustyöntekijä Kimmo Laaksonen, joka on työskennellyt muun muassa Bangladeshissa.

– Teltan pystyttäminen vie kokeneelta noin 20 minuuttia. Ilmakaaret ovat kuin paksuseinäisiä ilmapalloja, Laaksonen kuvailee. Teltan rakenne vahvistetaan metalliputkilla.

Jännittäviä hetkiä harjoituspotilaana

Osa Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisista toimi harjoituspotilaina. Punaisen Ristin Rusko-Vahdon osastoon kuuluva Tiina Marttila pääsi esittämään laivasta evakuoitavaa potilasta, joka kärsi palo- ja hengitysoireista.

– Minulla on ensiapuryhmätausta, mutta nykyään autan Punaista Ristiä harjoituspotilaana, Marttila kertoo.

Potilaat saivat esittää roolinsa kahdesti harjoituspäivän aikana. Marttilaa se ei muuten haitannut, mutta laivasta veneeseen hyppääminen jännitti.

– Siinä ei tarvinnut ollenkaan näytellä, kokenut vapaaehtoinen myöntää.

Suomen Punaisen Ristin työntekijät ja vapaaehtoiset työskentelivät harjoituksessa myös ensihoidon apuna, sosiaalipäivystyksen tukena henkistä tukea antamassa sekä Punaisen Ristin kehittämää potilaiden rekisteröintijärjestelmää käyttämässä.

Viranomaisista mukana olivat Länsi-Suomen merivartioston lisäksi Lounais-Suomen poliisi, Varsinais-Suomen pelastuslaitos, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ensihoito sekä Turun kaupungin sosiaalipäivystys. Lisäksi harjoitukseen osallistui alueen meripelastusyhdistyksiä.

Miten sinä toimisit kriisitilanteessa? Tule mukaan ensiapu- ja valmiustoimintaan!

Teksti: Elina Teerijoki