Juoksemalla apua ilmastonmuutoksen uhreille: ”Hyvää on kiva tehdä!”

Jenna Lehtonen
Kuvaaja: Jenna Lehtonen

Hannes Hyvöstä ja Karo Hämäläistä yhdistää halu auttaa muita.

Helsinki City Running Dayn juoksijat keräävät lahjoituksia

 

Helsinki City Running Day -tapahtuman järjestää Suomen Urheiluliitto. Tapahtuman juoksijat voivat halutessaan tukea omaa varainkeruukohdetta perustamalla Oma Keräyksen valitsemalleen kohteelle. 

Punaisen Ristin keräys suunnataan erityisesti ilmastonmuutoksesta kärsiville alueille, esimerkiksi eteläiseen Afrikkaan sekä Tadzhikistaniin.

Näin voit osallistua:

Mitä pidemmällä kevät on, sitä enemmän Helsingin Töölönlahdella bongaa lenkkeilijöitä. Aurinkoisena arkiaamuna Finlandia-talon liepeille hölkkäävät sekä kirjailija-toimittaja Karo Hämäläinen että entinen ammattijääkiekkoilija Hannes Hyvönen. sanoo.

Molemmat ovat Suomen Punaisen Ristin VIP-juoksijoita toukokuun 18. päivä järjestettävässä Helsinki City Running Day -tapahtumassa, jonka yhteydessä kerätyt varat suunnataan ilmastonmuutoksesta eniten kärsiville alueille.

– En miettinyt sekuntiakaan, kun tähän pyydettiin mukaan. On kunniatehtävä, että saan lyödä värit päälle ja järjestää keräyksen. Hyvää on kiva tehdä, Hyvönen

Hyvönen kertoo, ettei ole vielä koskaan juossut kymmentä kilometriä pidempää matkaa. Nyt edessä on tiukkaa treeniä, sillä hän aikoo selviytyä tulevalta puolimaratonilta maaliin saakka.

Vieressä verryttelevällä Hämäläisellä tavoitteet ovat korkeammalla, ainakin kilometreissä mitattuna. Hän on juossut 40-vuotiaana yli 160 kilometrin ultrajuoksumatkan ja aikoo tarpoa Helsinki City Run -päivänä sekä puolimaratonin että täyspitkän maratonin.

Ilmastonmuutos yhdistää

Ihmisten auttaminen ja ilmastonmuutos koskettavat molempia miehiä. Hämäläistä niin paljon, että hän pitää aiheesta lenkin ohessa pienimuotoisen luennon. Siitä kuulee, että hän on perehtynyt asiaan ajan kanssa. Hän mainitsee puheissaan viime syksyn ilmastoraportin, kiertokuidut ja kierrättämisen, vihreät yritykset ja kotimaan politiikan.

– Yritän myös itse toimia vastuullisesti. En muista, milloin olisin ostanut muovikassin. Suomessa asiat ovat vielä hyvin. Jos jäätiköt sulavat ja nostavat merenpintaa, niin se on hieman isompi juttu kuin se, pääsenkö minä hiihtämään.

Hyvönen komppaa lenkkitoveriaan ja kertoo, että kotona lajitellaan jätteet ja suositaan julkista liikennettä. Erityisesti puhe ihmisten auttamisesta saa miehen mietteliääksi. Hän tietää, millaista on rämpiä pohjalta ylös – ilman apukäsiä.

– Olin urani jälkeen pohjalla. Asuin pienessä kaupungissa Ruotsissa, eikä siellä ollut ystäviä. Sen takia palasin Suomeen. Ihminen pääsee ylös, jos sen eteen haluaa tehdä töitä. Haluan auttaa ihmisiä elämässä eteenpäin. Tahdon olla esimerkki taistelutahdosta ja motivaatiosta.

teksti: Jenna Lehtonen