Kohti turvallisempaa ja puhtaampaa elinympäristöä Myanmarissa

Maria Santto / Suomen Punainen Risti
Myanmarin Punaisen Ristin vapaaehtoiset tekevät tärkeää valmiustyötä.
Kuvaaja: Maria Santto / Suomen Punainen Risti

Naapurimaidensa tavoin Myanmaria uhkaavat monet katastrofit, kuten maanjäristykset, sykloonit ja tulvat. Pääkaupunki Yangonin kupeessa sijaitseva Hlaing Thar Yarin kunta on erityisen altis luonnon ja ihmisen aiheuttamille katastrofeille.

On kuumaa ja meluista. Jo aikaisin aamulla ihmisiä, moottoripyöriä ja polkupyöriä on kaikkialla.
 
Kapeiden ja pölyisten kujien varsille on kyhätty asumuksia, kauppoja ja ruokakojuja, jotka on rakennettu pääosin puusta ja taivutetuista metallilevyistä. Ovia, lattioita ja ikkunoita ei ole.
 
Hlaing Thar Yarin kunta on Myanmarin tiheimmin asutettua aluetta, koti noin 700 000 ihmiselle. Kymmenen vuotta sitten syklooni Nargis raivosi lähistöllä, ja kymmenet tuhannet etsivät suojaa kunnasta ja jäivät sinne asumaan.
 
Puutteellisen perusinfrastruktuurin takia vain viisi metriä merenpinnan yläpuolella sijaitseva alue on erityisen altis tulville sekä tulipaloille ja tautiepidemioille.
 

Tulva lähes tuhosi perheen kodin ja puodin

– Kun alkoi tulvia, emme olleet varautuneita. Koko omaisuutemme kastui ja meillä oli hyvin vaikeaa. Kauppias Daw San San Win, 53, kertoo surullisena viimeisimmästä perhettä kohdanneesta tulvasta.
 
Perhe lähes menetti kadunvarsikioskinsa varaston – toimeentulonsa turvan – johon kuului muun muassa säilöttyjä teelehtiä, riisiä, öljyä, kuivattua teetä sekä chiliä ja shampoota, joita naapurit ja ohikulkijat ostavat päivittäin.
 
– Vuoroveden myötä vesi tulvi yli matalan joen äyräiden ja saavutti kaupan nopeasti. Kaikki peittyi veden alle, jopa kotimme, lisää hänen eläkkeellä oleva miehensä Ko Chit Hlaing, 67.
 
 
Pariskunnan aikuinen, merikapteenina työskentelevä poika, auttoi vanhempiaan omaisuuden pelastamisessa. 
 
– Kun näin vesimassan nousevan, pakkasin kirjani, ruokaöljyn, kanisterit, riisiastiat ja muut tavarat, jotka olisivat menneet pilalle kastuessaan. Kaaoksen keskellä osa tavaroista putoili niitä siirrellessämme, vaimo Daw San San Win selittää.
 
– Kun kuulimme uutisista, että vesi nousisi taas seuraavana päivänä, pinosimme hiekkasäkkejä ovemme eteen.
 

Vapaaehtoiset siivoavat ympäristöä ja kouluttavat asukkaita

Hiekkasäkkejä käytetään yleisesti suojaamaan rakennuksia, kun toistuvat tulvat piinaavat Hlaing That Yaria sadekauden aikana heinäkuusta lokakuuhun.
Myanmarin Punaisen Ristin kouluttamat paikalliset vapaaehtoiset auttavat heikossa asemassa olevia perheitä suojelemaan niukkaa omaisuuttaan.
 
– Kun tulva iski sadekauden aikana, kokosimme yhdessä hiekkasäkkejä ja suojasimme aluetta tulvimiselta, jos joen vallit olisivat sortuneet. Autoimme hallitsemaan tulvavesiä kaivamalla niille väyliä, kertoo Daw Khin Khin Lwin, 54, joka yhdessä aviomiehensä kanssa toimii Punaisen Ristin vapaaehtoisena ja auttaa yhteisöään.
 
Myanmarin Punainen Risti vapaaehtoisineen tekee tärkeää työtä tilanteen parantamiseksi ja ihmisten kouluttamiseksi.
 
Punaisen Ristin vapaaehtoistiimit siivoavat viikoittain roskaisia ja ylikasvaneita joenuomia, jotta vesi pääsee virtaamaan vapaasti. Vapaaehtoiset auttavat myös kaivamaan uusia väyliä vedelle ja siivoavat roskia kadunvarsilta.
 
Kaikki työ pyrkii vähentämään perheiden sadekauden aikana kohtaamia riskejä. Samalla estetään tauteja, jotka leviävät huonon hygienian ja seisovan veden välityksellä.
 
Tärkeä osa Punaisen Ristin työtä on tiedottaa ja kouluttaa asukkaita siitä, millaista on hyvä jätteiden hallinta ja hygienia. Tavoitteena on tarjota turvallisempi ja puhtaampi elinympäristö kaikille. 
 
Myanmarin Punainen Risti tekee monipuolista työtä katastrofiriskien vähentämiseksi ja urbaanien alueiden kestävyyden parantamiseksi. Tätä työtä tukevat Suomen Punainen Risti, Tanskan Punainen Risti ja Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liitto. Hanketta rahoittaa Euroopan Unioni.
 
 
Teksti: Caroline Haga / Suomen Punainen Risti
Kuvat: Maria Santto / Suomen Punainen Risti