5 festarivinkkiä

Benjamin Suomela
Päihdetyön vapaaehtoiset Suvi (vas.) ja Siiri-Maria (oik.) kiersivät festarialueella juttelemassa päihteiden käytöstä.
Kuvaaja: Benjamin Suomela
Vapaaehtoiseksi festareille
  • Ensiavun, päihdetyön ja seksuaaliterveystyön vapaaehtoiset auttavat useissa tapahtumissa joka kesä. Kaikki Punaisen Ristin päivystävät vapaaehtoiset ovat täysi-ikäisiä ja tehtäväänsä koulutettuja.
  • Kiinnostaako vapaaehtoistyö festareilla? Tule mukaan! 
  • Oletko järjestämässä festareita? Lue lisää palveluistamme. 

Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat kesäisin mukana kymmenissä tapahtumissa, joissa he auttavat juhlijoita viettämään ikimuistoisia ja turvallisia festareita. Kokosimme viisi vinkkiä festareille lähtijälle.

1) Ennen lähtöä: Pakkaa huolella, lataa parhaat mobiilisovellukset

Ota selvää festarialueesta, esiintyjistä ja kaupungista jo etukäteen.

Pakkaa mukaan festareille ainakin korvatulpat, sadetakki, taskulamppu ja kunnolliset säänmukaiset varusteet. Ota mukaan jo käytössä olleet hyvät kengät, niin vältyt rakoilta ja lasinsirujen aiheuttamilta haavoilta. Jätesäkkejä voi käyttää festareilla moneen: roskapussina, makuualustana sekä pitämässä tavarat kuivina.

Jos sairastat jotakin pitkäaikaista sairautta, muista ottaa mukaan Sos-passi tai vastaava ja kerro kavereillesi, mitä hätätilanteessa pitää tehdä. Pakkaa myös tarvitsemasi lääkkeet ja esimerkiksi laastareita.

Lataa kännykän akku täyteen jo kotona, ja lataa maksuton 112 Suomi -sovellus. 112-sovelluksen kautta soitettu hätäpuhelu välittää sijaintitietosi suoraan hätäkeskukseen. Harkitse myös varavirtalähteen hankkimista.

Tallenna lähiomaisten puhelinnumerot kännykkään muodossa ”ICE + nimi” (ICE = In Case of Emergency). Näin varmistat, että hätätilanteessa omaisesi tavoitetaan nopeasti. Lisäksi kannattaa tutustua puhelinvalmistajan ohjeisiin hätätiedoista. Sen varalta, että kännykkä katoaa, kannattaa kirjoittaa tärkeät numerot ylös paperille.

Modernien älypuhelimien asetuksista voi myös valita, mitkä tiedot näkyvät puhelimen ruudulla, vaikka puhelimen näyttö olisi lukittu. Tutki oman laitteesi asetuksia, sillä ne vaihtelevat laitekohtaisesti.

Sopikaa ystävien kanssa kohtaamispaikka, siltä varalta että eksytte toisistanne ja kännykkä ei toimi.

2) Ehkäise ja hoida tapaturmat oikein

Festarikävijöiden yleisiä vammoja ja tapaturmia ovat erilaiset kolhut, asvaltti-ihottuma, nyrjähdykset, rakot, pienet haavat ja nestehukka. Ennakoimalla voit välttää monta tapaturmaa. Etenkin kuumalla ilmalla, juo tarpeeksi vettä, suojaa pää huivilla tai hatulla ja käytä aurinkorasvaa. Muista syödä kunnolla.

Älä epäröi pyytää apua tapahtuman turvallisuushenkilöstöltä tai ensiavulta. Jos tilanne vaikuttaa vakavalta, soita 112:een.

Varsinkin isoissa tapahtumissa järjestetään aina ensiapupäivystys. Usein päivystystä ovat hoitamassa Punaisen Ristin koulutetut vapaaehtoiset.  

Ensiapuryhmä hoitaa juhlijoiden pienet haavat ja vammat. Jos hätä on suuri, vapaaehtoiset tilaavat paikalle ammattiapua. Punaisen Ristin ensiavun vapaaehtoiset tunnistaa punaisista ensiapuliiveistä. Usein alueella on myös ensiaputeltta tai muu ensiapupiste, josta saa apua.

Muun muassa huimaus ja heikotus ovat sen merkkejä, että sinun tulisi hakeutua tapahtuman ensiapuun.

3) Jos käytät päihteitä: muista maltti ja vedenjuonti

Muista juhlia niin, että tiedät, mitä olet tehnyt, nähnyt ja kokenut. Pyri pitämään kontrolli tilanteesta, jotta pystyt huolehtimaan itsestäsi ja tarvittaessa myös muista. Pidä vedenjuontitunteja tasaisin väliajoin, niin päihtymys ei yllätä ja pilaa festarisuunnitelmia. Vältä eri päihteiden sekakäyttöä.

Jos kaverisi sammuu, käännä hänet kyljelleen ja hae tarvittaessa lisäapua päihde- tai esiapupäivystäjiltä. Jos tapahtumassa on selviämisasema, voit viedä kaverisi sinne.

Jos olet käyttänyt alkoholia ja lähdössä ajamaan festareilta kotiin, varmista, että olet selvä. Muista myös nukkua ennen ajovuoroasi.

Punaisen Ristin päihdetyön vapaaehtoiset kiertelevät useissa tapahtumissa, ja voit keskustella heidän kanssaan mistä vain päihteisiin liittyvästä. Päihdetyön vapaaehtoisten kanssa voit jutella kaikesta päihteisiin liittyvästä. He tuntevat päihteiden riskejä, miettivät kanssasi vaihtoehtoja päihteiden käytölle tai turvallisempia käytön keinoja, ja he osaavat auttaa myös esim. päihteiden aiheuttamissa psykedeelisissä kriiseissä.

Vapaaehtoiset tunnistaa punaisista liiveistä, joissa on Punaisen Ristin tunnus sekä selässä teksti ”Päihdetyö”.

4) Käytä kesäkumia

Pidä kondomia mukanasi. Vastuullinen seksi jättää hyvän mielen, eikä unohtunut kondomi jää harmittamaan. Käytä kumia myös suuseksissä.

Säilytä kondomi oikein. Kondomi saattaa vahingoittua, jos sitä säilytetään pitkiä aikoja esimerkiksi taskussa tai lompakossa. Kondomit haurastuvat myös suorassa auringonvalossa ja pakkasessa. Tarkista pakkauksen kunto ja siihen merkitty viimeinen käyttöpäivä.

Hanki etukäteen tietoa turvallisesta seksistä ja kondomin käytöstä, niin tiedät miten toimia. Käy seksitautitesteissä aina suojaamattoman seksin jälkeen, tai jos on pienikin epäilys tartunnan mahdollisuudesta.

Kesäkumeja ja neuvoja turvalliseen seksiin liittyvissä asioissa saa tapahtumissa esimerkiksi Punaisen Ristin seksuaaliterveystyön vapaaehtoisilta. Koulutetut vapaaehtoiset päivystävät myös terveyden edistämisen chatissa. Pluspisteissä voi käydä maksuttomassa ja anonyymissa hiv-testissä.

Muista, että seksi on aina vapaaehtoista. Jokaisella on omat rajansa ja niitä tulee kunnioittaa.

5) Huolehdi turvallisuudesta

Festareilla voi olla liikkeellä myös varkaita. Säilytä rahat useammassa paikassa, kuten paidan alla, taskussa, kengässä ja kaverilla. Tyhjennä lompakosta etukäteen kaikki ylimääräiset pankki- ja etukortit.

Älä jätä telttaan arvotavaroita, vaan vie ne esimerkiksi narikkaan. Telttaa pystyttäessä se kannattaa merkitä vaikkapa viirillä, jotta tunnistat sen vielä yölläkin muiden telttojen joukosta.

Jos sinulta varastetaan jotain, tee rikosilmoitus heti, tai viimeistään seuraavalla viikolla netin välityksellä. Poliisille tulee tehdä katoamisilmoitus, jos sinulta on kadonnut ajokortti, voimassaoleva passi tai henkilökortti.

Jos koet seksuaalista häirintää tai joudut väkivaltarikoksen uhriksi, selvitä onko tapahtumalla todistajia, ilmoita poliisille sekä järjestyksenvalvojille ja hakeudu tarvittaessa lääkäriin.

Älä jää pohtimaan tapahtunutta yksin. Ota tarvittaessa yhteyttä Rikosuhripäivystykseen

+ Extravinkki: Nauti ja pidä hauskaa!