Yksin verkottuneessa maailmassa

Aku Suomalainen
Eija Sulin keskustelemassa yksinäisyydestä Nina Fiskin ja Katja Vuorisalon kanssa.
Kuvaaja: Aku Suomalainen

Punainen Risti puuttuu nuorten kokemaan yksinäisyyteen

Sängyn alla lojuvia sipsipusseja, tyhjiä limupulloja, vaatteita sikin sokin kämppää ja peili, johon on kirjoitettu sanat ”tyhmä” ja ”huono”. Punaisen Ristin teltalla vuoden 2019 SuomiAreenassa sai tutkia, miltä yksinäisen 15-vuotiaan huone saattaa näyttää. Huoneen sängyllä lojui erilaisia laitteita, joista näkyi ahdistavaa uutisvirtaa ja sosiaalisen median sisältöä.
 
Miltä tuntuisi olla nuori maailmassa, jossa ei pääse pakoon ikäviä ja pelottavia uutisia, ja kun sosiaalinen media aiheuttaa paineita elää siloteltua ja hienoa elämää? Mitä jos olisit yksin, eikä sinulla olisi ketään, kenelle avautua ja kenen kanssa keskustella ahdistavista asioista? Mitä jos et halua osallistua sosiaalisen median epäaitoon ja ahdistavaan maailmaan?
 
Punainen Risti haastoi teltalla kävijöitä pohtimaan näitä kiperiä asioita. Kritiikkiä teltasta tuli vain siitä, että tila oli liian siisti 15-vuotiaan huoneeksi.
 
Sängyn ei pitäisi olla pedattu, teltalla vieraillut Jenny Koivisto totesi.
 
Muuten aiheeseen suhtauduttiin vakavasti. Kaikki vierailijat olivat sitä mieltä, että aiheesta on tärkeää puhua. Moni tiesi tuttavapiiristään ihmisiä, joille ystävätoiminnasta pitää vinkata, jotkut jakoivat omia kokemuksiaan yksinäisyydestä.
 
Toisille on taas tullut jopa yllätyksenä, että nuoretkin kokevat yksinäisyyttä. Nuorethan ovat koko ajan netissä ja koulujen pihoilla pyörii isoja kaveriporukoita!
 

Yksinäisyys on ongelma, jota on vaikea huomata

Suomen Punaisen Ristin Satakunnan piirissä nuorten yksinäisyyden vähentämisen yhtenä haasteena on nuorten löytäminen. Mistä tietää kuka on yksin, kun hänestä ei välttämättä tiedä kukaan? Yksinäisiä on vaikea tavoittaa myös verkossa.
 
Meidän toimistolle on tullut nuoria piipahtamaan ja he ovat kysyneet, että mistä saa lisätietoa ystävätoiminnasta. Kun heille kertoo, että katso meidän Facebookista ja Instagramista, he sanovat, etteivät käytä niitä, Punaisen Ristin Satakunnan piirin nuoristoiminnan suunnittelija Nina Fisk toteaa.
 

”Jos on vähän seuraajia, se näyttää huonolta”

Sosiaalisesta mediasta ja sen käytöstä voi syntyä ikävä kierre.
 
Yksinäiset kokevat, että he eivät osaa käyttää sosiaalista mediaa ja he ajattelevat, ettei kukaan halua heitä seuraajikseen, Nina Fisk kertoo.
 
Kun taas ei ole sosiaalisessa mediassa, voi jäädä vielä enemmän porukoiden ulkopuolelle.
 
Punaisen Ristin tuottama lavastettu esimerkki netissä tapahtuvasta häirinnästä tuntui kävijöistä aidolta.
 
Pori toimii pilottikaupunkina nuorten yksinäisyyden vähentämisessä. Suomen Punainen Risti tekee Porissa yhteistyötä lukuisten eri järjestöjen ja toimijoiden kanssa, kuten Porin Me-talon, Sininauhan ja Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa. Lisäksi nuorten yksinäisyyttä tutkinut tutkija Riikka Korkiamäki Tampereen yliopiston Porin yksiköstä kehittää toimintaa eteenpäin. 
 
Punainen Risti osallistuu myös kuukausittain pidettäviin Ankkurikahvi-tilaisuuksiin, joissa monenlaiset nuorten parissa töitä tekevät toimijat poliiseista kauppiaisiin keskustelevat nuorten tilasta kaupungissa.
 
Järjestöjen ja toimijoiden kattavalla yhteistyöllä pyritään tavoittamaan yksinäisiä ja syrjäytymisvaarassa olevia nuoria entistä tehokkaammin.
 
Ystävätoimintaan on saatu nyt kymmenkunta nuorta mukaan, ja uusien koulutuksien perään kysellään jatkuvasti. 
 
Koulutuksissa on huomattu, kuinka auttamishaluisia ja innostuneita nuoret ovat ystävätoiminnasta. Halutaan tehdä hyvää, Nina Fisk sanoo.
 
Koulutuksia on tulossa lisää syksyllä, ja myöhemmin toimintaa aiotaan jatkaa Raumalla.
 
Kiinnostuitko? Tule mukaan ystävätoimintaan