Henkinen tuki tärkeässä roolissa Kuopion väkivallanteon jälkimainingeissa

Anna-Katri Hänninen
Kuvaaja: Anna-Katri Hänninen

Suomen Punaisen Ristin koulutetut henkisen tuen vapaaehtoiset olivat paikalla puolen tunnin kuluttua hälytyksestä.

Kuopion hätäkeskus sai ilmoituksen Savon ammattiopiston tiloissa tapahtuneesta väkivallanteosta tiistaina 1.10. klo 12.29.

Pian tieto tilanteen vakavuudesta tavoitti myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun valmiuspäivystyksen, joka teki valmiushälytyksen kaikille Pohjois-Savon alueen henkisen tuen vapaaehtoisille kello 13.14.

Vapaaehtoisista 13 henkilöä pääsi lähtemään kokoontumispaikalle heti ja 7 ilmoitti pääsevänsä hieman myöhemmin.

Parturista kriisipisteelle

Savo-Karjalan alueen vapaaehtoisjohtaja Osmo Tolonen istui Iisalmessa parturin tuolissa, kun hän sai tiedon tapahtuneesta. Mies odotti, että tukka saatiin viimeisteltyä, sitten hän istui autoon ja ajoi Kuopioon.

Ajomatka kesti tunnin verran. Tällä välin Punaisen Ristin henkisen tuen kriisipiste oli jo avattu Kuopion osaston tiloihin Puijonkatu 9:ään.

– Aloimme heti selvittää sitä, missä apua tarvitsevat ihmiset liikkuvat, valmistelimme keskiviikon jalkautumista kouluympäristöön ja rekrytoimme lisää vapaaehtoisia, Tolonen kertoo.

Henkisen tuen vapaaehtoisia hälytettiin Pohjois-Savon lisäksi Pohjois-Karjalasta, Keski-Suomesta, Kainuusta, Etelä-Savosta ja Etelä-Karjalasta. Yhteistyötä tehtiin tiiviisti myös poliisin, kaupungin kriisiryhmien ja sosiaalipäivystyksen kanssa.

Paluu oppilaitokseen

Keskiviikkona 2.10. klo 8.00 ryhmä henkisen tuen vapaaehtoisia jalkautui Savon ammattiopiston tiloihin Kuopion kaupungin ja ammattiopiston kriisiryhmien tueksi.

Koulussa vapaaehtoiset kohtasivat luokallisen opiskelijoita, joihin isku oli kohdistunut. Tunnelmat olivat hiljaisen järkyttyneet. Tolonen on tyytyväinen, että mukana oli kokeneita vapaaehtoisia, jotka pystyivät toimimaan oikein tilanteessa.

– Koululla meillä oli edessä tiukat paikat. Autettavia ihmisisä ei ollut yksi tai kaksi, tai muutama perhe. Heitä oli paljon. Myös koulun henkilökunnan kasvoilla näkyi järkytys ja pelko. Se oli kuin vesiputous, jonka läpi piti kulkea. Avun tarve oli valtava.

Psykologien valmiusryhmä paikalle

Torstaina 3.10. klo 11.45 Kuopion apulaiskaupunginjohtaja teki viranomaispyynnön Suomen Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmän kutsumisesta Kuopioon. Torstai-illaksi Kuopioon saapui 3 psykologia, perjantaiaamuksi 5 lisää.

Psykologit olivat paikalla torstaina illalla kauppakeskus Hermanissa, jossa jaettiin ihmisiltä sinne jääneitä henkilökohtaisia tavaroita.

– Monille paluu tapahtumapaikalle oli järkyttävä, ja siksi oli tärkeää, että ammattitaitoiset psykologit olivat läsnä, Tolonen sanoo.

Perjantaina 4.10. ja sitä seuraavana viikonloppuna valmiusryhmän psykologit osallistuivat erilaisiin ryhmätapaamisiin mm. opettajien, vapaaehtoisten ja koulun sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön kanssa, keskustelivat, kartoittivat jatkotuen tarvetta sekä järjestivät purkuja myös Punaisen Ristin vapaaehtoisille.

Henkisen tuen vapaaehtoiset lopettivat työnsä sunnuntai-iltana 6.10. Psykologit jatkavat niin pitkään kuin tarvetta on.

Apua katastrofirahaston tuella

Suomen Punaisen Ristin henkisen tuen vapaaehtoiset ovat nopeasti paikalla, tarjoavat kriisiapua kaikille sitä tarvitseville ja toimivat viranomaisten tukena erilaisissa tehtävissä, mikä on erityisen tärkeää silloin, kun onnettomuus tai väkivallanteko koskettaa suurta joukkoa ihmisiä.

Kuopiossa vapaaehtoiset tekivät 6 päivän aikana n. 1 100 tuntia töitä, joiden aikana henkistä tukea annettiin yhteensä n. 400 ihmiselle. Suomen Punainen Risti kiittää jokaista vapaaehtoista.

Vapaaehtoisten kouluttaminen, psykologien valmiusryhmän toiminnan ylläpitäminen sekä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun koordinoiminen on mahdollista Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston ja Nälkäpäivä-lahjoitusten avulla.